• Κοινωνία

    Υποψήφια στα Bravo Sustainability Dialogue @ Awards 2019 η HOPEgenesis

    • NewsRoom

    Δρ. Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μητέρα και Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis


    Στο διαγωνισμό Bravo Sustainability Dialogue @ Awards 2019 συμμετέχει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός HOPEgenesis, με την πρωτοβουλία «Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, λύσεις, έρευνα, υποστήριξη».

    Τα Bravo Sustainability Awards εντάσσονται στο πλαίσιο του Bravo, ενός θεσμού διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία της Ελλάδας του αύριο.

    Το θέμα της υπογεννητικότητας αναδεικνύεται ως ένα από τα κύρια θέματα στην πολιτική ατζέντα τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. H HOPEgenesis βοηθάει ουσιαστικά τις γυναίκες που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές δημιουργώντας μια ομπρέλα ασφαλείας σε αυτές που ήδη κυοφορούν καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες να τεκνοποιήσουν.

    Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 2015, από τον Στέφανο Χανδακά, MD, MBA,PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό και σήμερα δρα σε 354 περιοχές. Συγκεκριμένα έχει εντάξει 317 απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά από τις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Άρτας, Καρδίστας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Θεσπρωτίας και 37 ακριτικά νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους. Απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές, που για περισσότερα από 3-5 χρόνια υπήρχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις ή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων.

    Μέχρι σήμερα περισσότερες από 220 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από 3-5 χρόνια υπήρχαν ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις ή μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.

    Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες θεραπείας υπογονιμότητας σε 28 νησιά, σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών των γυναικών που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

    Τέλος, ο Οργανισμός,  δραστηριοποιείται στην προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (raise awareness) και εκπαίδευσης φορέων για το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού.

    «Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, λύσεις, έρευνα, υποστήριξη».

    Η HOPEgenesis διεξάγει έρευνες με ακαδημαϊκά Ιδρύματα για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό, ώστε συλλογικά με ακαδημαϊκούς, κρατικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς, να καταγραφεί, τεκμηριωθεί το πρόβλημα και να επισημοποιηθούν οι λύσεις του.

    Πρόσφατα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης ερευνητικής μελέτης με τίτλο «Διερεύνηση των παραγόντων που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα», που υλοποιήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιά, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αθανάσιο Κυριαζή.

    Η μελέτη  καταγράφει τους λόγους της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, τους τρόπους αντιμετώπισής της, το κόστος που συνολικά έχει αποφέρει η μείωση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς και την κοστολόγηση της χρηματοδότησης από Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά κονδύλια που απαιτείται ετησίως, ώστε να καλυφθεί το κενό στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Με τον τρόπο αυτό αναδύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έγκυρο επιστημονικό τρόπο (evidence-based research), όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προβλήματος της υπογεννητικότητας, τα οποία ποικίλουν.

    Επίσης, σε συνεργασία με την Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διενεργείται μελέτη για την κοινωνική προέκταση του μείζονος προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η μελέτη καταπιάνεται με ζητήματα όπως το ποια είναι η γνώση των νέων σχετικά με τη φθίνουσα αναπαραγωγική ικανότητα με την πρόοδο της ηλικίας, καθώς και το πώς αυτή η γνώση θα επηρέαζε την πορεία της ζωής τους και τον αριθμό γεννήσεων κατ΄ επέκταση.  Η έρευνα, η οποία αφορά σε μεγάλο ηλικιακό και μορφωτικό εύρος, θα αναδείξει τη σχέση της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητα στην χώρα μας.

    Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ