• Κοινωνία

    Υπερπανσέληνος: Το μοναδικό φαινόμενο που μάγεψε την υφήλιο (pics)

    υπερπανσεληνος

    Αθήνα


    Με εικόνες που μάγεψαν επισφραγίστηκε το χθεσινό φαινόμενο της τρίτης και τελευταίας, για φέτος, υπερπανσελήνου, με τα φωτογραφικά κλικ να παίρνουν φωτιά, για να αποτυπώσουν τη μοναδικής ομορφιάς Σελήνη, σε όλο τον κόσμο.

    Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 έλαμψε στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της βρισκόταν πλησιέστερα στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι είχαν την ευκαιρία, απόλαυσαν μία υπερπανσέληνο που ήταν κατά 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από τον μέσο όρο.

    Η συγκεκριμένη Υπεπανσέληνος ονομάζεται, μάλιστα, «πανσέληνος των σκουληκιών» και αυτό γιατί ταυτίζεται χρονικά με την επιστροφή των σκουληκιών, λόγω της αύξησης που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στη θερμοκρασία, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

    Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή Υπερπανσέληνος ήταν και η τελευταία για το 2019, με δύο ακόμη να έχουν συμβεί στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Θα υπάρξουν αντίστοιχα κι άλλες υπερπανσέληνοι κατά τη διάρκεια του έτους, που όμως δεν θα είναι ορατές.

    Πολλοί έσπευσαν να φωτογραφήσουν τη χθεσινή Σελήνη, ενώ άλλοι έστησαν τηλεσκόπια και ειδικά κιάλια.

    Για την Ελλάδα, η εαρινή ισημερία συνέβη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 της Πέμπτης η υπερπανσέληνος ήταν στο κορύφωμά της.

    Η Αθήνα, συγκεκριμένα, είχε να αντιμετωπίσει χθες έναν συννεφιασμένο ουρανό, γι’ αυτό και στην αρχή τουλάχιστον, το φαινόμενο δεν ήταν ορατό από την πρωτεύουσα. Αργότερα, όμως ο ουρανός καθάρισε, με αποτέλεσμα και οι Αθηναίοι να απολαύσουν το μοναδικό φαινόμενο της Υπερπανσελήνου.

    Σημειώνεται ότι χθες ήταν μια ξεχωριστή μέρα, όχι μόνο λόγω της Υπερπανσελήνου, αλλά και επειδή αυτή συνέπεσε με την εαρινή ισημερία, μια σπανιότατη σύμπτωση, καθώς η τελευταία φορά που είχε ξανασυμβεί ήταν το 1905 και αναμένεται να λάβει ξανά χώρα το 2144.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε μαγικές εικόνες της χθεσινής Υπερπανσελήνου απ’ όλο τον κόσμο:

    υπερπανσεληνος
    Αθήνα
    Ναύπλιο
    υπερπανσεληνος
    Ουγγαρία, Karancskeszi
    υπερπανσεληνος
    Αργεντινή
    υπερπανσεληνος
    Βρετανία
    αριζονα
    Αριζόνα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος φέρνει την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερπανσέληνος: μετά από 68 χρόνια το πιο φωτεινό φεγγάρι (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν έχει πανσέληνο συμβαίνουν περισσότερα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες



    ΣΧΟΛΙΑ