• Κοινωνία

    Ηγεσία Αρείου Πάγου: Ναι στη δημόσια κριτική, όχι στη στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών


    Σε μία σπάνια κοινή παρέμβαση τους που καταδεικνύει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παίρνουν θέση για τις ανοιχτές βολές και τη σκληρή δημόσια κριτική που δέχονται το τελευταίο διάστημα δικαστικοί λειτουργοί.

    Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο Βασίλης Πλιώτας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, όμως, όταν αυτές «ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

    Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας καλούν τους δικαστικούς λειτουργούς «να αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση» αυτές τις επιθέσεις «δίνοντας έτσι περιεχόμενο στην δικαστική τους ανεξαρτησία».

    Στέλνουν το μήνυμα, τέλος, ότι η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που ελέγχει όσους δικαστικούς λειτουργούς δεν επιτελούν ως οφείλουν τα καθήκοντα τους.

    Η ανακοίνωση Τσαλαγανίδη-Πλιώτα

    Στην ανακοίνωση τους ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο κ. Βασίλης Πλιώτας αναφέρουν:

    «Με αφορμή πρόσφατες, στο δημόσιο λόγο, επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, επισημαίνεται ότι η συναφής κριτική, ως έκφανση ευρύτερα της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αποβεί εποικοδομητική αλλά και να προβληματίσει. Όμως εκδηλώσεις, οι οποίες υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού ακόμη, προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συντεταγμένη δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στη δικαστική τους ανεξαρτησία. Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων δικονομικών διαδικασιών».



    ΣΧΟΛΙΑ