• Κοινωνία

    «Ιερός πόλεμος» σε Φανάρι και Αθήνα από το Πατριαρχείο Μόσχας

    • NewsRoom
    O πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    O πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


    Ολοένα και βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και το Φανάρι και την Εκκλησία της Ελλάδος εξαιτίας του ουκρανικού ζητήματος.

    Ο «ιερός πόλεμος» αναθερμάνθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας,.

    Το Πατριαρχείο Μόσχας, με απόφαση του Πατριάρχη κ. Κύριλλου, έχει διακόψει ήδη από το 2018 να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

    Τώρα το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε την παύση μνημόνευσης και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλει.

    Ήδη κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος

    «Μαύρη λίστα» Μητροπόλεων

    Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται ακόμη και η σύνταξη μιας «μαύρης λίστας» Μητροπόλεων της ελληνικής Εκκλησίας, με την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας καλεί τους πιστούς να μην τις επισκέπτονται.

    Στη λίστα, με τον τίτλο «ανεπιθύμητες μητροπόλεις» συγκαταλέγονται οι:

    1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά

    3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας

    4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης

    5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών

    6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

    Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.



    ΣΧΟΛΙΑ