• Κοινωνία

    Ιερά Σύνοδος για αμβλώσεις: Eίναι φόνος και δεν είναι αποδεκτή

    • NewsRoom

    Η Ιερά Σύνοδος


    Αμετακίνητη από την πάγια θέση της για τις αμβλώσεις παρουσιάζεται η Ιερά Σύνοδος

    Ξανά στην επιφάνεια για να ταράξει και πάλι τα νερά έρχεται το ζήτημα των αμβλώσεων, αυτή τη φορά από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι λίγος μόνο καιρός έχει μεσολαβήσει από το μέγα ζήτημα που δημιούργησαν στην κοινή γνώμη οι αφίσες που εμφανίστηκαν στο μετρό, μία δημιουργία του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω», που τάσσονταν ουσιαστικά κατά της άμβλωσης.

    Το οξύ κύμα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε από τον κόσμο ανάγκασε τη διοίκηση του μετρό να αποσύρει τις αφίσες, λίγες μόνο ώρες μετά την τοποθέτησή τους.

    Λίγο αφότου το κλίμα κατευνάστηκε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ανακινήσει το ευαίσθητο θέμα των αμβλώσεων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασής της, η ΔΙΣ, τηρώντας την πάγια θέση της επί του θέματος, επανέλαβε ότι η άμβλωση ισοδυναμεί με φόνο.

    Μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε τα εξής:

    «Η Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη της τα εσχάτως ανακύψαντα επί του θέματος των εκτρώσεων και βασιζομένη επί της αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, εκφράζει την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου, ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του, γι’ αυτό και θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» είχε πάρει την ευλογία της Ιεράς Συνόδου, ενώ σχεδιαζόταν να ανακηρυχθεί  η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως «ημέρα αγέννητου παιδιού». Η οργάνωση κατά των αμβλώσεων είχε ευχαριστήσει ανοικτά, τότε, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο.

    Να σημειωθεί ότι η οργάνωση κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω» αποτελείται από 19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της Αθήνας.

    Εκτός από το «καυτό» θέμα των αμβλώσεων, στη σημερινή συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με το ζήτημα της κατάργησης της αργίας των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία. Η ΔΙΣ εν τέλει αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να τη συγχαρεί για τη μετατροπή της αργίας σε «ημέρα εκκλησιασμού και άλλων επίκαιρων εκδηλώσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ