• Κοινωνία

    Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκινά την Πέμπτη η κατάθεση της Ελένης Ράικου – Τι ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός

    Ελένη Ράικου

    Ελένη Ράικου


    Απέναντι στη βασική κατήγορο του, την  πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου,  θα βρεθεί την Πέμπτη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Ή άλλοτε στενή συνεργάτης του θα αρχίσει την άκρως ενδιαφέρουσα κατάθεση της στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις σε εκκρεμείς εισαγγελικές έρευνες και η διάδοχος της κας Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου  ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού. Αντικείμενο η μη αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή από την κα Τουλουπάκη της αναφοράς κατά Κουρουμπλή για τη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

    «Στην Ελλάδα η πολιτική επιλογή λόγω των μνημονίων και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρίες» κατέθεσε  ο κ.Ξανθός.

    Πρόεδρος: Θα επερχόταν μείωση των τιμών των φαρμάκων, εάν γινόταν η ανατιμολόγηση;

    Μάρτυρας: Επερχόταν μία μείωση στατιστικά 2-3%. Επειδή η υπέρβαση της δαπάνης ήταν πολύ μεγαλύτερη, η μείωση δεν επηρέαζε τη δαπάνη.

    Πρόεδρος: Οι φαρμακευτικές ωφελήθηκαν;

    Μάρτυρας: Δεν ωφελήθηκαν επειδή υπήρχε η επιβάρυνση τους. Επιβαρύνθηκαν με ένα ποσό 200 εκ ευρώ.

    Πρόεδρος: Άρα δωράκι στις φαρμακευτικές θεωρείτε πως δεν υπάρχει;Μάρτυρας : Προφανώς.

    Συν. Υπεράσπισης: Έχουμε και μία ανώνυμη καταγγελία που στέλνετε από την κυρία Ράικου στη Βουλή και αναφέρεται σε στα ίδια περιστατικά. Πως γίνεται να κατατίθεται στη Βουλή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που αναφέρεται στην ανώνυμη καταγγελία και αγνοεί τις δύο επώνυμες; Τι οδήγησε την Εισαγγελία Διαφθοράς να στείλει αυτήν την ανώνυμη καταγγελία και όχι τις επώνυμες;

    Μάρτυρας: Δεν είχαμε γνώση των αναφορών που είχαν γίνει στην Εισαγγελία. Ούτε της ανώνυμης επιστολής. Κρίθηκε από τους βουλευτές, ότι αυτές οι καταγγελίες ήταν αβάσιμες και ατεκμηρίωτες. Εκεί έκλεισε το θέμα. Και καλώς έκλεισε κατά την άποψη μου.

    Συν. Υπεράσπισης: Εσείς κάνατε μία ανατιμολόγηση τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτή βασιζόταν στην προηγούμενη; Και απορρόφησε και την τελευταία μείωση;

    Μάρτυρας: Είναι περίπλοκο. Οι τιμές έχουν ως βάση τις τιμές της Ευρώπης. Αν κάποια φάρμακα στην Ευρώπη είχαν υποστεί μικρή μεταβολή αυτό ενσωματώθηκε στην ανατιμολόγηση του 2015.

    Πρόεδρος: Αν επερχόταν μείωση των τιμών, δε θα μειωνόταν και η δημόσια δαπάνη;

    Μάρτυρας: Όχι. Η ανατιμολόγηση και η νέα διαμόρφωση του επιπέδου τιμών, όταν έχεις κλειστό προϋπολογισμό δεν επηρεάζει το ύψος του.

    Πρόεδρος: Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών;

    Μάρτυρας: Πως να τα επηρεάσει; Όχι.

    Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ο Π.Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρίες.

    Διαβάστε επίσης

    Βιασμός 12χρονης – Απολογία μητέρας: «Αν το ήξερα, εγώ θα του έβγαζα τα μάτια του Μίχου»



    ΣΧΟΛΙΑ