• Κοινωνία

    Όλες οι επόμενες πληρωμές που θα κάνει το υπ. Εργασίας σε εργαζόμενους σε αναστολή και άνεργους-Οι ημερομηνίες


    Έως την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαΐου αναμένεται να γίνει η τρίτη καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε περίπου 60.000 εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τους εργοδότες τους και έχουν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωσή τους από τις 21 έως τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου supportemployees.yeka.gr.

     Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία ΠΝΠ, 6 στους 10 εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο για 45 ημέρες, μπορούν να συνεχίσουν και τον Μάιο σε αναστολή στο πλαίσιο της παράτασης, η οποία όμως ισχύει για 30 ημέρες και έως 31/5 με αναλογική αποζημίωση έως και 534 ευρώ.

     Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που εντάχθηκαν σε δεύτερο χρόνο στους δικαιούχους.

    Οι 160.000 νέοι δικαιούχοι

    Οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με ειδικό έντυπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνουν την ειδική κατηγορία στην οποία υπάγονται από την ερχόμενη Δευτέρα 11/5/2020 έως και την επόμενη Κυριακή 17/5/2020. Η καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί γι’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες σε δύο φάσεις:

    13 Μαίου – 14 Μαίου

    18 Μαίου – 19 Μαίου

    Οι νέες πληρωμές αφορούν εργαζόμενους που ανήκουν σε συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες και ειδικότερα:

    -μισθωτούς του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

    -οικοδόμους, δικαιούχους του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

    -φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς.

    -πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος.

    Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, είτε είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

    -τουριστικούς συνοδούς, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένους στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

    -αποκλειστικούς νοσοκόμους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

    -εργαζόμενους στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

    -εργαζόμενους στην ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020

    Επίσης νέοι δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ, ασκούν ένα από τα επαγγέλματα του παρακάτω πίνακα και έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019:

    -Λατόμοι, ασβεστοποιοί

    -Σμυριδορύκτες

    -Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες

    -Καπνεργάτες

    -Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί

    -Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

    -Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου

    -Ηθοποιοί

    -Υποδηματεργάτες

    -Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

    -Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου

    -Ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου

    -Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης

    -Ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου

    -Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων

    -Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου

    -Χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

    -Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

      Από αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

    Εργαζόμενοι ειδικών περιπτώσεων

    Νέο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δηλώσεων και την πληρωμή της αποζημίωσης των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους των ειδικών περιπτώσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, οι δανειζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι σε επιχείρηση που μεταβιβάστηκε κ.α.

    Οι εργοδότες δηλώνουν στην “Εργάνη” από την ερχόμενη Πέμπτη 7/5 έως και την Κυριακή 10/5, ενώ οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από την ερχόμενη Παρασκευή 8/5 έως και την Τρίτη 12/5. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται  να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 14/5 έως και την Παρασκευή 15/5.

    Στην συγκεκριμένη ειδική διαδικασία υπάγονται και οι παραλλήλως εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος εξ αυτών δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους.

    Αναλυτικά, η νέα διαδικασία αφορά περιπτώσεις:

    -Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες λύθηκαν πρόωρα από 01.03.2020 μέχρι 20.03.2020 και στο έντυπο Ε7 δηλώθηκε συμβατικός χρόνος λήξης η ημερομηνία λύσης τους, παρ’ ότι ο συμβατικός χρόνος λήξης τους σύμφωνα με το έντυπο Ε3 είναι μεταγενέστερος της 20.03.2020. Ως εκ τούτου αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ είναι δικαιούχοι.

    -Μεταβίβαση επιχείρησης, όπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη, και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.

    -Μεταφορά προσωπικού, όπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/ εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/ εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με την νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.

    -Γνήσιος δανεισμός κατά το παρελθόν, όπου υφίστατο γνήσιος δανεισμός εργαζόμενου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο οποίος δεν υφίσταται πλέον και ως εκ τούτου ο εργαζόμενος δεν απασχολείται πια σ’ αυτόν το δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλον εργοδότη.

    -Απασχόληση μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.

    -Απασχόληση στο παρελθόν μέσω Ε.Π.Α.,όπου ο εργαζόμενος απασχολήθηκε στο παρελθόν και δεν απασχολείται πλέον σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλο εργοδότη.

    -Επίσχεση εργασίας, όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας έναντι του εργοδότη του και κατά το χρονικό διάστημα αυτό απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή κατά την χρονική περίοδο αυτή.

    -Υποβολές πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας – Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα – Χειρόγραφες υποβολές εντύπων

    Γι αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής διαδικασίες :

    Επιχειρήσεις

    Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προβούν σε υποβολή νέων ή συμπληρωματικών υπεύθυνων δηλώσεων για τους εργαζόμενούς τους, από 7/5/2020 έως και 10/5/2020 προσδιορίζοντας τις ειδικές περιπτώσεις στις οποίες αυτοί υπάγονται. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν εργαζόμενοι σε ξεχωριστό πίνακα της δήλωσης, οι οποίοι εργάζονται στην επιχείρηση αλλά δεν εμφανίζονται στην τρέχουσα κατάσταση απασχόλησης αυτής, με προϋπόθεση να έχουν συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε έντυπο έχει υποβάλει ο συγκεκριμένος εργοδότης στο “Εργάνη” στο παρελθόν και με υποχρέωση χαρακτηρισμού των εργαζομένων ως προς την ειδική περίπτωση.

    Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν δήλωση ως πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του διαστήματος 21/3/2020 – 20/4/2020.

    Εργαζόμενοι

    Οι εργαζόμενοι των ειδικών περιπτώσεων και σε συνέχεια της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από την επιχείρηση- εργοδότη, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr)  από 8/5/2020 έως και 12/5/2020 (όλα τα ΑΦΜ). Στη δήλωση αυτή ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται.

    Επιπροσθέτως, θα δοθεί δυνατότητα στις υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων σήμανσης ενεργής θέσης εργασίας όπως εμφανίζεται αυτόματα με βάση την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στο “Εργάνη”, ως μη ισχύουσας, με υποχρέωση χαρακτηρισμού ως προς  την ειδική περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί δυνατότητα υποβολής δήλωσης σε όσους εργαζόμενους υπάρχει υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή και όλες οι υπόλοιπες ενεργές θέσεις εργασίας έχουν χαρακτηριστεί ως μη ισχύουσες.

    Από 8/5/2020 έως και 12/5/2020 θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και οι εργαζόμενοι για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή αλλά υπάρχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχει δηλωθεί σε αναστολήκαι δεν έχουν χαρακτηριστεί ως μη ισχύουσες, των οποίων όμως οι δηλωμένες στο “Εργάνη” εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά, δεν ξεπερνούν το 30% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας από 15/3/2020 έως 20/4/2020.

    Η καταβολή  της  αποζημίωσης  ειδικού  σκοπού των 800 ευρώ προγραμματίζεται  να πραγματοποιηθεί από 14/5 έως και 15/5/2020.

    Ενοίκια Απριλίου

    Οι επιχειρήσεις –εργοδότες μπορούν να προβούν σε νέες/συμπληρωματικές δηλώσεις για τη δήλωση του μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2020, από 7 Μαίου έως και 10 Μαίου.

    Μεταβολή ημερομηνίας αναστολών

    Πληττόμενες επιχειρήσεις– εργοδότες που επιθυμούν να μεταβάλουν την ημερομηνία έναρξης ισχύος των αναστολών των συμβάσεων εργασίαςτων εργαζομένων τους, σε περίπτωση που έχουν υποβάλει δήλωση αναστολής εντός του Μαρτίου, έχουν τη δυνατότητα με ορθή επανάληψη από 7 Μαίου έως και 10 Μαίου να επιλέξουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας μεταξύ του διαστήματος από 21/3/2020 έως 31/3/2020, με σκοπό την υποχρεωτική ευθυγράμμιση με τα αντίστοιχα στοιχεία όπως δηλώνονται στην ΑΠΔ Μαρτίου 2020.

    Αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ

    Επιχειρήσεις-εργοδότες, οι οποίες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ και προκειμένου αυτές και οι εργαζόμενοί τους να τύχουν των ευεργετημάτων των οικονομικών μέτρων στήριξης για το μήνα Απρίλιο 2020, μπορούν να προβούν:

    1.Σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης (εάν δεν έχουν υποβάλει ξανά)

    Οι εργοδότες που δεν έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει αναδρομικά ΚΑΔ από πληττόμενο σε κλειστό ΚΑΔ με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο, μπορούν να προβούν σε δηλώσεις από 7 Μαίου έως 10 Μαίου. Σε περίπτωση που υποβάλλουν δήλωση ως πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του διαστήματος 21/3/2020 – 20/4/2020.

    2.Σε ορθή επανάληψη (εάν έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση)

    Οι εργοδότες που έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει αναδρομικά ΚΑΔ από πληττόμενο σε κλειστό ΚΑΔ με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο, μπορούν να προβούν σε ορθές επαναλήψεις από 7 Μαίου έως 10 Μαίου.

    Επιστήμονες

    Εν τω μεταξύ, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαίου, οι επιστήμονες δικαιούχοι των 600 ευρώ που δεν ειχαν υποβάλλει δήλωση στο κατηργημένο πλέον πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.grγια να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική αίτηση των επιστημόνων είναι διαθέσιμη και η αίτηση θεωρείται υποβληθείσα για δυο περιπτώσεις (εμφανίζεται το μύνημα η αίτηση έχει υποβληθεί) :

    Για επιστήμονες που είχαν υποβάλει αίτηση με τη διαδικασία τύπου Α στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος “Εργάνη” και είχαν ολοκληρώσει στη συνέχεια τη διαδικασία μέσω ΚΕΚ της επιλογής τους. Υπενθυμίζεται πως στην διαδικασία Α το ΚΕΚ έστελνε email ενημερώνοντας τον δικαιούχο πως ενεργοποιήθηκε το voucher και έδινε τους κωδικούς για την τηλεκατάρτιση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο δικαιούχος

    Για επιστήμονες που είχαν επιλέξει την διαδικασία τύπου Β. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την περίπτωση το ΚΕΚ είχε αναλάβει να ολοκληρώσει την διαδικασία, στέλνοντας στο δικαιούχο email και ενημερώνοντας πως ενεργοποιήθηκε το voucher. Και σ αυτή την περίπτωση ο δικαιούχοςδεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

    Όσοι δεν είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης αλλά είναι δικαιούχοι των 600 ευρώ μπορούν να μπαίνουν με τους κωδικούς taxinet και εφόσον δεν υπάρχει υποβληθείσα αίτηση να υποβάλουν την αίτησή τους.

    ΟΑΕΔ

    Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαίου παρατάθηκε από τον ΟΑΕΔ η δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης ή διόρθωσης του ΙΒΑΝ για τους μακροχρόνια άνεργους δικαιούχους της έκτακτης αποζημίωσης των 400 ευρώ. Η αρχική ημερομηνία έληγε την περασμένη Κυριακή 3 Μαΐου.

    Από τους 168.000 δικαιούχους οι 48.000 δεν έχουν επιβεβαιώσει ή καταχωρίσει IBAN. Στους 23.000 από αυτούς, υπάρχει IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔκαι τα 400 ευρώ θα ξεκινήσουν να τους καταβάλλονται από σήμερα. Οι 25.000 δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους μέχρι και τις 10 Μαΐου. Εάν δεν το κάνουν θα χάσουν την ενίσχυση των 400 ευρώ.

    Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση IBAN. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

    Μόνο οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης, επικαιροποίησης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ.



    ΣΧΟΛΙΑ