• Κοινωνία

    Ιαπωνία: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τη χώρα – Ζημιές σε σπίτια και δρόμους – Υποβάθμιση της προειδοποίησης για τσουνάμι

    • NewsRoom


    Ισχυρός σεισμός της τάξης των 7,6 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ιαπωνία, ανήμερα της πρωτοχρονιάς.

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην περιοχή της Ισικάουα, στην κεντρική Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

    Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, περίπου μια ώρα πριν τη συγκεκριμένη δόνηση, είχε προηγηθεί άλλη μεγέθους 5,5 Ρίχτερ. Ακολούθησε ένα πλήθος μετασεισμών, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να φτάνει τα 6,2 Ρίχτερ.
    Μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι κατά μήκος των δυτικών παραλιακών περιοχών των νομαρχιών Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα.

    Τσουνάμι  ύψους μέχρι και πέντε μέτρων εκτιμάται πως φθάνει στο Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου έπληξαν την ακτή της πόλης Ουατζίμα στη νομαρχία Ισικάουα, ανέφερε η NHK, ενώ προέτρεψε τους ανθρώπους να φύγουν από τις ακτές προς πιο ψηλό έδαφος ή στην κορυφή των κοντινών κτιρίων,  το συντομότερο δυνατό.

    Σε σχετική ενημέρωση από εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, δεν έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός. «Έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες στον πυρηνικό σταθμό Σίκα και σε άλλους σταθμούς προς το παρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Η Hokuriku Electric Power ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους για τυχόν προβλήματα στα εργοστάσιά της πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε η NHK.

    Ένα τσουνάμι ύψους περίπου 3 μέτρων (περίπου 10 πόδια) αναμενόταν να χτυπήσει τη Νιγκάτα και άλλους νομούς στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας. Μικρότερα κύματα τσουνάμι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν φτάσει στην ακτογραμμή, σύμφωνα με το NHK.

    Ζημιές στην περιοχή από τους σεισμούς

    Ζημιές προκάλεσαν και οι ίδιοι οι σεισμοί. Πλάνα ιαπωνικών ειδήσεων έδειξαν καπνούς πάνω από περιοχή στην πόλη Wajima, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει φωτιά εκεί.

    Σπίτια έχουν  καταρρεύσει, ενώ οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια.

    Τα τρένα στην περιοχή σταμάτησαν. Τμήματα του αυτοκινητόδρομου έκλεισαν επίσης και οι σωλήνες νερού είχαν σκάσει, σύμφωνα με το NHK.

    Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ένα πλήθος ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας με ένα μωρό στην πλάτη της, να στέκεται δίπλα σε τεράστιες ρωγμές που είχαν εμφανιστεί στα πεζοδρόμια.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε ότι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί ενδέχεται να πλήξουν την περιοχή την επόμενη εβδομάδα, ειδικά τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες.

    Προειδοποιήσεις για τσουνάμι και στις γειτονικές χώρες

    Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν επίσης για το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο και για τμήματα της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Ρώσοι αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στο νησί Σαχαλίνη, προειδοποιώντας ότι περιοχές σε όλη τη δυτική ακτή του νησιού ενδέχεται να επηρεαστούν από τα κύματα.

    Στην γειτονική Νότια Κορέα, η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τους κατοίκους σε ορισμένες ανατολικές παράκτιες πόλεις να παρακολουθήσουν πιθανές αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας. Τα κύματα τσουνάμι που χτυπούν αργότερα μπορεί να είναι μεγαλύτερα από τα αρχικά.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο έκτακτης ανάγκης για να συλλέξει πληροφορίες για τους σεισμούς και το τσουνάμι και να τις μεταδώσει γρήγορα στους κατοίκους για να διασφαλίσει την ασφάλεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στους δημοσιογράφους.

    Επανέλαβε την προειδοποίηση για άμεση εκκένωση στις πληγείσες περιοχές.

    Η Ιαπωνία είναι μια χώρα εξαιρετικά επιρρεπής σε σεισμούς. Τον Μάρτιο του 2011, ένας μεγάλος σεισμός και ένα τσουνάμι προκάλεσαν κατάρρευση σε πυρηνικό εργοστάσιο.

    Ιαπωνία-σεισμός: Υποβάθμιση της προειδοποίησης για τσουνάμι

    Οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία.

    Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

    «Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:
    Πώς μπορεί να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών

    2024: Ο μισός πλανήτης στις κάλπες

    Η Ελλάδα υποδέχθηκε το 2024 με γιορτές και πυροτεχνήματα



    ΣΧΟΛΙΑ