• Κοινωνία

    Η «οδύσσεια» ενός Κρητικού που νόσησε από COVID: «4 μήνες μετά, δυσκολεύομαι να περπατήσω» (ΦΩΤΟ)

    • NewsRoom

    Πηγή: Reuters


    Είναι 70 ετών και μαθαίνει να περπατά πάλι από την αρχή… Ο λόγος για έναν 70χρονο πρώην δάσκαλο, που κόλλησε κορονοϊό, μπήκε στην Εντατική με Covid-19 και, τώρα, περίπου τέσσερις μήνες μετά, ακόμα υπό ιατρική παρακολούθηση, ονειρεύεται τη μέρα που θα μπορέσει να ξαναδεί την οικογένειά του και να επιστρέψει στο σπίτι του, στις ελιές του, στην Κρήτη.

    «Όταν ξύπνησα, ήμουν ακόμα ληθαργικός, δεν μπορούσα να ανοίξω τα μάτια μου, μπορούσα μόνο να ακούω», λέει ο συνταξιούχος, που μίλησε στο Reuters από το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Θησέας», όπου υποβάλλεται σε φυσικοθεραπείες για να ανακτήσει την κίνηση στα άκρα του.

    «Μπήκα 10 Νοεμβρίου και όταν ξύπνησα άκουσα ανθρώπους να μιλούν για τα Χριστούγεννα».

    Με περίπου 6.000 θανάτους, η Ελλάδα περιόρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού καλύτερα από πολλούς άλλους στην Ευρώπη και απέτρεψε την κατάρρευση του σοβαρά αποδυναμωμένου, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, συστήματος υγείας της, σημειώνει το Reuters. Αλλά η «COVID μακράς διάρκειας», που αφήνει ασθενείς, όπως ο κ. Γιάννης Ιερεμίας, με εξουθενωτικά συμπτώματα πολλούς μήνες αφότου έχει περάσει η αρχική φάση της νόσου, θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, συμπληρώνει.

    «Οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να καθίσουν μόνοι τους, δεν μπορούν να κρατήσουν όρθιο το κεφάλι τους, ούτε καν ένα ποτήρι νερό», λέει ο Αντώνης Δούκας, επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 15 θεραπευτών και ψυχολόγων στο κέντρο. Παράλληλα με τα σωματικά προβλήματα, πολλοί αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά ή νοητικά, όπως το άγχος, η απώλεια μνήμης ή η απώλεια συγκέντρωσης.

    Ο κ. Γιάννης Ιερεμίας έχασε 26 κιλά, μαζί με τα οποία και πολλή μυϊκή μάζα. Δεν μπορεί να σηκωθεί μόνος του από το κρεβάτι, χρησιμοποιεί καθετήρα και δυσκολεύεται πολύ να περπατήσει.

    «Όλα είναι δύσκολα στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά θα τα καταφέρω. Όταν ξεκίνησα με την περπατούρα (το «π»), μπορούσα να κάνω ελάχιστα βήματα. Τώρα μπορώ να πάω 20, 30 μέτρα », λέει.

    Από το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, έχουν μπει στην Εντατική περισσότεροι από 1.200 ασθενείς με COVID και η πληρότητα της ΜΕΘ βρίσκεται σήμερα περίπου στο 70%, γεγονός που δείχνει σαφώς την πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το σύστημα τους επόμενους μήνες.

    Ο Ιερεμίας, ο οποίος έχει να δει την οικογένειά του από τον Νοέμβριο, δεν περιμένει ότι θα πάει σπίτι του τουλάχιστον για έναν μήνα ακόμη. «Μου λείπουν πολύ», λέει.

    «Είχα άλλα όνειρα, ήθελα να γυρίσω στην Κρήτη, να μαζέψω τις ελιές μου, στην καθημερινή μου ρουτίνα και, δυστυχώς, βρέθηκα στην Εντατική συνδεδεμένος με σωληνάκια», προσθέτει.

    Και καταλήγει: «Όποιος περάσει από αυτό πρέπει να έχει δυνατό χαρακτήρα».

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης:

    Red alert στα νοσοκομεία της Αττικής –«Ανοίγουν» άρον άρον κρεβάτια ΜΕΘ Covid



    ΣΧΟΛΙΑ