Κοινωνία

Η Νέα Ζηλανδία ξυπνά μνήμες: Οι ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις της 25ετίας

  • Βίκυ Βενιού

Το ηφαίστειο του νησιού Γουάιτ στην Νέα Ζηλανδία


Ισχυρός παραμένει ο φόβος για μία νέα έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, την ώρα που 8 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, μετά την ηφαιστειακή έκρηξη της Δευτέρας.

Μία κλασσική επίσκεψη ταξιδιωτών σε ένα κατεξοχήν τουριστικό μέρος μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν ο κρατήρας του ηφαιστείου του νησιού «ξύπνησε», ενώ από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ οι ελπίδες για τους αγνοούμενους σβήνουν, καθώς οι Αρχές εκτιμούν ότι είναι νεκροί.

Όπως προειδοποιεί η νεοζηλανδική γεωλογική υπηρεσία GeoNet, η σεισμική δραστηριότητα στον κρατήρα του ηφαιστείου κλιμακώνεται σήμερα, μόλις δύο ημέρες μετά την έκρηξη, που έσπειρε την θλίψη και τον θάνατο.

Η GeoNet, συγκεκριμένα, επισήμανε ότι στις 11:00 το πρωί (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) υπολόγιζε πως οι πιθανότητες νέας ηφαιστειακής έκρηξης ανέρχονται σε 40% ως 60%, αλλά έκτοτε «η ηφαιστειακή σεισμική δραστηριότητα κλιμακώθηκε». Ο Γκρέιαμ Λέοναρντ, ηφαιστειολόγος της GeoNet, επισήμανε ότι, καθώς «οι σεισμοί κλιμακώνονται στο νησί αυτή τη στιγμή», αν «χθες υπήρχε μεγάλος κίνδυνος (νέας) ηφαιστειακής έκρηξης», σήμερα ο κίνδυνος αυτός «είναι ακόμη υψηλότερος» και «οι παράμετροι επιδεινώνονται» στον κρατήρα όσο περνούν οι ώρες.

H έκρηξη ηφαιστείου στην Νέα Ζηλανδία

Η νεοζηλανδική αστυνομία νωρίτερα αρνήθηκε να στείλει σωστικά συνεργεία στην περιοχή, με στόχο να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν τα άψυχα σώματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την ηφαιστειακή έκρηξη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο.

«Θα ήταν τρέλα να στείλουμε τους άνδρες και τις γυναίκες (που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας) στο νησί Γουάιτ» όσο δεν πιστεύεται πως είναι ασφαλές, τόνισε ο Στούαρτ Νας, υπουργός αρμόδιος για την Αστυνομία, τα Δημόσια Έσοδα, τις Μικρές Επιχειρήσεις και τα Αλιεύματα, μιλώντας στο Radio New Zealand. «Έχουμε ευθύνη έναντι των μελών της νεοζηλανδικής αστυνομίας να φροντίζουμε», να μην εκτίθενται «σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πέραν του κινδύνου νέας ηφαιστειακής έκρηξης, από τον κρατήρα του ηφαιστείου, περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές του Βόρειου Νησιού, συνεχίζουν να εκλύονται τοξικά αέρια. Παχιά ηφαιστειακή τέφρα και οξέα έχει καλύψει όλο το νησί.

Οι άνεμοι, που αναμένεται να ενισχυθούν σήμερα, δεν επέτρεπαν εξάλλου την ανάπτυξη τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για να μετρηθεί το επίπεδο των τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα πάνω στο νησί.

Η ηφαιστειακή έκρηξη της Δευτέρας στην Νέα Ζηλανδία ξύπνησε μνήμες από παλαιότερες, ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις, που εξελίχθηκαν σε τραγωδίες, προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, καταγράφονται έως και 15.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο και ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το 1953, η πτώση ξεραμένης λάβας από το όρος Ρουαπέγιου, στο Βόρειο Νησί, είχε εκτροχιάσει τρένο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 151 άνθρωποι. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις φονικότερες εκρήξεις που έχουν λάβει χώρα ανά τον κόσμο την τελευταία 25ετία.

Εικόνες μετά την ηφαιστεική έκρηξη στην Νέα Ζηλανδία
Αυτές είναι αναλυτικά οι ισχυρότερες εκρήξεις ηφαιστείων από το 1953 έως και σήμερα:

2018: Ινδονησία

Την 22α Δεκεμβρίου, έκρηξη στο ινδονησιακό ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα προκαλεί την πτώση μεγάλου μέρους του κρατήρα στη θάλασσα. Πάνω από 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και ηφαιστειακής τέφρας πέφτουν στον ωκεανό, δημιουργώντας τσουνάμι, που χτυπάει εντελώς απροειδοποίητα τις ακτές της Σουμάτρας και της Ιάβας. Πάνω από 420 άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι 7.200 τραυματίζονται.

Tο ινδονησιακό ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα

2018: Γουατεμάλα

Την 3η Ιουνίου, το ηφαίστειο Φουέγο, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, μπαίνει σε φάση έκρηξης και στέλνει ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα σε πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενο που παρομοιάστηκε με αυτό που είχε πλήξει την Πομπηία το 79 μ. Χ., σβήνει από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Tο ηφαίστειο Φουέγο

2014: Ιαπωνία

Το ηφαίστειο Οντάκε (σε υψόμετρο 3.067 μέτρων, στο κεντρικό τμήμα της χώρας) ξυπνά την 27η Σεπτεμβρίου, εκλύει στήλες καπνού, ηφαιστειακή τέφρα κι εκτοξεύει πετρώματα. Εκατοντάδες εκδρομείς παγιδεύονται. Περίπου εξήντα χάνουν τη ζωή τους.

Η καταστροφή αυτή είναι η χειρότερη του είδους στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος μετά το τέλος του πολέμου. Το 1991, η έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Ουνζέν είχε στοιχίσει τη ζωή σε 43 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων ηφαιστειολόγων, Μορίς και Κατιά Κραφτ και του Αμερικανού επιστήμονα, Χάρι Γκλίκεν.

Το ηφαίστειο Οντάκε

2014: Ινδονησία

Στη νήσο Σουμάτρα (δυτικά), τουλάχιστον 16 άνθρωποι πεθαίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου στην έκρηξη της ηφαίστειου Σιναμπούνγκ, που είχε ξυπνήσει πέντε μήνες νωρίτερα, έπειτα από 400 χρόνια αδράνειας.

Τον Μάιο του 2016, χωριά καταπλακώνονται από παχιές στρώσεις καιόμενης ηφαιστειακής τέφρας, έπειτα από μια νέα έκρηξη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ στην Ινδονησία

2010: Ινδονησία

Τον Οκτώβριο, το ηφαίστειο Μεράπι (σε υψόμετρο σχεδόν 2.900 μέτρων) εκρήγνυται, με αποτέλεσμα πάνω από 300 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 280.000 άλλοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πρόκειται για την ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη από το 1872 στον κρατήρα αυτόν, που βρίσκεται σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο της νήσου Ιάβας, παρότι άλλη έκρηξη το 1930 ήταν φονικότερη (1.300 νεκροί). Το 1994, ακόμη μια ηφαιστειακή έκρηξη στοιχίζει τη ζωή σε 60 ανθρώπους.

Το ηφαίστειο Μεράπι

2002: ΛΔ Κονγκό

Το Νγιραγκονγκό, στα υψίπεδα της Γκόμας (ανατολικά), σε υψόμετρο 3.000 και πλέον μέτρων, μπαίνει σε φάση έντονης δραστηριότητας και εκρήγνυται στα μέσα Ιανουαρίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και καλύπτοντας με λάβα ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η πιο πολύνεκρη έκρηξη είχε σημειωθεί το 1977, όταν οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 600.

1999: Περού

Περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λίμας, μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη διαλύει έναν λόφο και προκαλεί τεράστιες κατολισθήσεις. 34 άνθρωποι κηρύσσονται αγνοούμενοι.

Το ηφαίστειο στο Περού

1997: Μοντσεράτ

Τον Ιούνιο, η έκρηξη του ηφαιστείου Σουφριέρ, στο νησί Μοντσεράτ (Μικρές Αντίλες), βρετανική κτήση, στοιχίζει τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Το Πλίμουθ, μέχρι τότε πρωτεύουσα της νήσου, η οποία εκκενώνεται, σβήνεται από τον χάρτη.

1996: Φιλιππίνες

Η κατάρρευση, τον Σεπτέμβριο, του κρατήρα του ηφαιστείου Πάρκερ, στο νότιο τμήμα του νησιού Μιντανάο, στοιχίζει τη ζωή σε 70 ανθρώπους, ενώ άλλοι 30 κηρύσσονται αγνοούμενοι.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το ξύπνημα του Πινατούμπο (80 χλμ. βόρεια της Μανίλας) στοιχίζει τη ζωή 800 και πλέον ανθρώπων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η πιο γνωστή ηφαιστειακή έκρηξη στην παγκόσμια ιστορία είναι εκείνη του Βεζούβιου, περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από τη σημερινή Νάπολη, το 79 μ. Χ., η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς την Πομπηία και το Ηράκλειο (Ερκολάνο).

Βεζούβιος

Η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883 (36.000 νεκροί) θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί ποτέ: Η ηφαιστειακή τέφρα και οι καπνοί έφθασαν σε υψόμετρο 20.000 μέτρων, βυθίζοντας ολόκληρη την περιοχή στο απόλυτο σκοτάδι. Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τσουνάμι τα κύματα του οποίου έκαναν τον γύρο ολόκληρου του πλανήτη.


ΣΧΟΛΙΑ