• Κοινωνία

    Η νέα επικουρική θα φέρει στην ελληνική οικονομία κεφάλαια ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ

    Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Το νέο σύστημα αμιγώς κεφαλαιποιητικής επικουρικής ασφάλισης που θα εφαρμοστεί από το 2021 και μετά παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στην μίλησε 4η Ημερίδα με θέμα τη «Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων», η οποία διοργανώθηκε από την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

    Οι νέες επικουρικές συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 35%. Ως προς την ανταποδοτικότητα του νέου επικουρικού συστήματος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει περίπου 1,2% νοητή απόδοση, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή.

    Αντιθέτως, βλέπουμε πως η ΑΕΔΑΚ, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%.

    Ο κ. Μηταράκης επισήμανε οτι:

    «Το σημερινό ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, είναι στην πράξη ένα σύστημα ενός πυλώνα. Είναι ένα σύστημα που ‘βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι‘.

    Ένα σύστημα που αντιμετωπίζει δημοσιονομικές προκλήσεις, όπως βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Ένα σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με τις δημογραφικές εξελίξεις.

    Φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε σε ένα νέο σύστημα, τριών πυλώνων. Ακολουθώντας την μεγάλη πλειοψηφία των προηγμένων οικονομιών, στηριζόμενοι στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

    Οι κίνδυνοι αυτοί θα αντιμετωπιστούν με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στο ΙΙ Πυλώνα Ασφάλισης, σύμφωνα με τον υφυπουργό. Η επικουρική σύνταξη θα μετασχηματιστεί σε αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

    Οι βαθμοί ελευθερίας που εξετάζονται στο νέο σύστημα είναι η ευελιξία στην ηλικία λήψης της επικουρικής σύνταξης, το μείγμα εφάπαξ και ισόβιας καταβολής, καθώς και η επιλογή παρόχου καταβολών.

    Ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ, και τα χρήματά του θα επενδύονται, βάσει της επενδυτικής στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει.

    Το νέο επικουρικό σύστημα, θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους «υπεύθυνης επένδυσης», ενώ τον έλεγχο θα ασκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ακόμη ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε οτι η ιδιωτική ασφάλιση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως ο τρίτος πυλώνας.

    Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία διαθέσιμου εισοδήματος – μέσω μείωσης φορολογίας και εισφορώνθα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς.

    Στόχος της πολιτείας είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες.



    ΣΧΟΛΙΑ