• Κοινωνία

    Η κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, η δεύτερη δομή υγείας με κρούσματα – Παρέμβαση εισαγγελέα

    • NewsRoom


    Μετά την κλινική στο Περιστέρι, στην οποία εντοπίσθηκαν κρούσματα του νέου κορονοϊού, και στην κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό εντοπίστηκαν περιστατικά ενώ, όπως είπε κ. Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σημειωθεί και ένας θάνατος.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στην κλινική αυτή εντοπίστηκαν κρούσματα του Covid-19, ενώ από εκεί προέκυψε και ένας από τους 4 θανάτους οι οποίοι ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κορωνοϊού ήταν μεγάλη.

    «Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

    28 κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι

    Για τουλάχιστον 28 κρούσματα κορονοϊού σε κλινική στο Περιστέρι έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Από τα 28 κρούσματα, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, ενώ τα 11 εργαζομένους. Ακόμη πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα.

    «Χθες το βράδυ είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά

    Παρέμβαση εισαγγελέα για τις δύο κλινικές

    Την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η διάδοση του κορονοϊού σε εργαζόμενους και ασθενείς σε δύο κλινικές στην Αττική.

    Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων στις δύο κλινικές στην Αθήνα όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

    Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

    1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων
    2.με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο
    3.με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου
    4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».



    ΣΧΟΛΙΑ