• Κοινωνία

    Η κακοκαιρία «σαρώνει» τη Δυτική Ελλάδα: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές (pics & videos)

    • NewsRoom


    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. 

    Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κατά τόπους ισχυρές. 

    Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα όπως και χθες, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, καθώς από το απόγευμα στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα. Αναμένεται επίσης να υπάρχουν τοπικά και χαλαζοπτώσεις. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ από το Σάββατο θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, που μετά το μεσημέρι στα δυτικά και τη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 και στο Ιόνιο από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αντίθετα, στα νότια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Αυτά, μία ημέρα μετά τα έντονα φαινόμενα που έπληξαν την δυτική Ελλάδα, αλλά και την Αττική, με μια δυνατή μπόρα.

    Ο καιρός για σήμερα

    Μακεδονία, Θράκη

    Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις προμεσημβρινές ώρες, οι οποίες αργά τη νύχτα θα περιοριστούν στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 και στο Θρακικό τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

    Αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται να υπάρξει από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Νεφώσεις αναμένονται και εδώ, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως τις απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 6 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη, η θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν, θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στο βορειοανατολικό Αιγαίο και, τη νύχτα, στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί, 6 με 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση αργά τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

    Αναμένονται νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να υπάρξει τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να υπάρξει από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Σάββατο

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές. Από αργά το βράδυ στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Το βράδυ, στα βορειοδυτικά, θα στραφούν σε νότιους, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα 

    Αποκαρδιωτικές εικόνες…Καταστρέφονται η Πύλαρος και η Αγία Ευφημία για ακόμη μία φορά μέσα σε 10 ημέρες. Σας παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες ενέργειές σας. Rodi Kratsa, Stavros Travlos, Τραυλός Σταύρος, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Panagis Kappatos, Μάκης Μονιάς.Video: Παναγής Καβαλλιεράτος

    Posted by Maria Xytaki on Friday, October 4, 2019

    Κεφαλονιά: Βούλιαξε στη λάσπη η Αγία Ευφημία – Κλειστά τα σχολεία 

    Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Τραυλού, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τα δύο νησιά του Ιονίου.

    «Με γνώμονα την προστασία των παιδιών μας, ενημερώνουμε ότι όλες οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, σήμερα 4 Οκτωβρίου 2019, στις ΠΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης, θα παραμείνουν κλειστές, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κ. Τραυλού.

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες πλημμύρισαν οι δρόμοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, λόγω της δυνατής βροχόπτωσης που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το νησί.Οι τόνοι βροχής  πλημμύρισαν τους δρόμους της τοπικής κοινότητας, με αποτέλεσμα οι λάσπες να μπουν σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής και να δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

    Για να αποφορτιστούν οι δρόμοι του χωριού, από τον όγκο λάσπης, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και του Δήμου Σάμης, έσπασαν το στηθαίο της παραλιακής για να τρέξει η λάσπη στη θάλασσα.

    Η Αγια Ευφημία πάλι στις λάσπες (2)

    Η Αγια Ευφημία πάλι στις λάσπες (2)

    Posted by Kefalonia Press on Thursday, October 3, 2019

     

    Σφοδρή καταιγίδα πλήττει τη Μαγνησία

    Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει από τις 10:45 τον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρές ριπές ανέμων, αστραπές και βροντές.

    Η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, έχει σκοτεινιάσει και τα αυτοκίνητα κινούνται αργά και με αναμμένα φώτα.

    Η ισχυρή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, αλλά προς το παρόν δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.

    Βίντεο από τον Ίασμο Ροδόπης δείχνει τον κεντρικό δρόμο του χωριού να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε έναν ορμητικό χείμαρρο λάσπης!

    Ίασμος βροχόπτωση

    Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην περιοχή τις επόμενες ώρες, στιγμιότυπο από τον Ίασμο!Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/332JAM6🎥: Konstantinos Zaras / Καιρικά Νέα Θράκης

    Posted by Χρόνος Εφημερίδα on Friday, October 4, 2019

    Χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες στα Τρίκαλα

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου, των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, από ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα σήμερα. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

    «Έχουμε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και στα κηπευτικά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

    Ο ίδιος αναφέρει ότι κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της Π.Ε. Ενότητας Τρικάλων, θα βρεθεί άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

    Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων από την κακοκαιρία στα Ιωάννινα – «Από θαύμα» γλίτωσε 80χρονος

     

    Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων, από χθες το βράδυ, η οποία συνεχίζεται. «Από θαύμα» γλίτωσε 80χρονος, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, την στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητο του.

    Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του.

     

    Ειδικότερα, σημειώνονται κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι τα έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

    Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται είναι πιθανόν και σε άλλες επαρχιακές ή εθνικές οδούς να σημειωθούν καταπτώσεις για αυτό συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο υπόλοιπο της ημέρας.

    Εκτός αυτών τις πρωινές ώρες υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Ζίτσας, που ήδη αποκαταστάθηκε».

    Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται:

    «Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

    Από το πρωί παρεμβάσεις έγιναν ή γίνονται:

    Στο Κάτω Ζάλογγο, όπου έχει σημειωθεί κατολίσθηση. Μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας καθώς και την για ανάσυρση Ι.Χ. αυτοκίνητου που έχει εκτραπεί της κυκλοφορίας.

    -Στην θέση Κανέττα της Ε.Ο. Ιωαννίνων- ‘Αρτας, στην οποία λόγω κατολίσθησης η κυκλοφορία διεξαγόταν από το ένα ρεύμα.

    -Στο 95ο χλμ Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου έχει σημειωθεί εκτεταμένη κατολίσθηση και ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

    -Σε Μαυρολάγκαδο – Χρηστούς Τζουμέρκων, για την απομάκρυνση φερτών υλικών.

    -Στην επαρχιακή οδό προς ‘Αρματα Κόνιτσα, στην οποία η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία εξαιτίας φερτών υλικών.

    -Στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μετσόβου, από Δρίσκο μέχρι Μπαλντούμα όπου έχει σημειωθεί πτώση βράχων

    -Στην περιοχή Ελαίας Φιλιατών, για απομάκρυνση φερτών υλικών.

    Σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας ‘Αρτας, για απομάκρυνση φερτών υλικών.

    Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται είναι πιθανόν και σε άλλες επαρχιακές ή εθνικές οδούς να σημειωθούν καταπτώσεις για αυτό συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο υπόλοιπο της ημέρας.

    Εκτός αυτών τις πρωινές ώρες υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Ζίτσας, που ήδη αποκαταστάθηκε».



    ΣΧΟΛΙΑ