• Κοινωνία

    H συγκλονιστική ιστορία της Μαρίας Ζούτη Πολίτη που «έφυγε» νικημένη από τον κορονοϊό 

    • NEA ΥΟΡΚΗ-Του Δημήτρη Τσάκα

    Η Μαρία Ζούτη Πολίτη με την τούρτα των 104 γενεθλίων της


    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μαρία Ζούτη Πολίτη (Mary Zutes Polites) την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 ηττήθηκε από τον κορονοϊό σε ηλικία 105 ετών βυθίζοντας σε πένθος τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, τους συγγενείς, τους φίλους και κατ΄ επέκταση την κοινότητα του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ της Πενσιλβάνιας.

    Η Νεκρώσιμη Ακολουθία εψάλη το πρωί της Τρίτης, 2 Ιουνίου 2020 στον εν λόγω ιερό ναό και αμέσως μετά έλαβε χώρα ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο του Άρλινγκτον όπου αναπαύεται και ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Κωνσταντίνος Ντιν Πολίτης (Constantine Dean Polites) με τον οποίο έκαναν τα όνειρά τους πραγματικότητα για 62 χρόνια.

    Αν και η κηδεία της λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τις συναθροίσεις έλαβε χώρα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, εν τούτοις οι συγγενείς, οι φίλοι και τα μέλη της κοινότητας τόσο μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν τα συλλυπητήρια και εξύμνησαν το σπάνιο του χαρακτήρα της εκλιπούσης και την πολυσχιδή δράση και προσφορά.

    Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Mary Diane και Drew Nayman, Alexandra και Kevin Perrot, Christopher και Kathy Polites, τα εγγόνια David και Meg Perritt, Stephanie και Richard Bosler, Dean Polites, Katina και Justin Behm, Helena Polites, Aristotle Polites, τα δισέγγονα Maggie και Michael Perritt, Owen, Delphi και Augie Behm, Oliver και Maeve Bosler, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

    H αείμνηστη, όπως επεσήμανε η κόρη της Αλεξάνδρα Καλλιόπη Perrot, ήταν καλά στην υγείας της, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού τους στέρησε το δικαίωμα να γιορτάσουν τα 106α γενέθλιά τους.

    Ήταν μαχήτρια για την ζωή και αναμφίβολα δικαιούται μια θέση στο βιβλίο Guinness της ομογένειας, τόσο ως προς την μακροβιότητά της όσο και ως προς το γεγονός ότι οδηγούσε μέχρι και το 95ο έτος της ηλικίας, όσο και ως το ότι γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά της συμβάλλοντας και η ίδια στην προετοιμασία της καθιερωμένης γιορτής με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της.

    Από αριστερά διακρίνονται οι Diane Nayman, Kathy Polites, Chris Polites, Alexandra Perrot και η Μαρία Ζούτη Πολίτη στην 110η επέτειο του αομώνυμου ανθοπωλείου. Φωτογραφία https://www.anamniseis.net/

    Η Μαρία Ζούτη – Πολίτη γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1914 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, ενώ οι γονείς της Κριστ και Καλλιόπη το γένος Ζούτη κατάγονταν από τα Πούλιθρα νομού Αρκαδίας και τα Νιάτα νομού Λακωνίας αντίστοιχα.

    Η Μαρία ήταν η τέταρτη από τα επτά τέκνα και από μικρή εργάζονταν στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας. Σε ηλικία 16 ετών η μητέρα της αποφάσισε να επιστρέψουν στην γενέτειρα όπου έμειναν για έξι περίπου μήνες και επισκέφθηκαν όλα τα αξιοθέατα της γενέτειρας.

    Η Μαρία Πολίτη με την εγγονή της Stephanie. Φωτογραφία: https://www.anamniseis.net/

    Το 1938 συμμετείχε στα καλλιστεία της ΑΧΕΠΑ και αναδείχτηκε Μις ΑΧΕΠΑ. Το 1940 μαζί με την αδελφή της επισκέφθηκαν την Φιλαδέλφεια όπου γνώρισε τον εκλεκτό της καρδιάς την, τον Κωνσταντίνο (Ντιν) Πολίτη και την 1η Φεβρουαρίου 1942 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα εν μέσω χιονοθύελλας στο Ροτσέστερ της Νέας Υόρκη.

    Λίγους μήνες μετά τον γάμο τους ο Κωνσταντίνος κλήθηκε να υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό και συμμετείχε στα πεδία μαχών της Ευρώπης. Η Μαρία όντας έγκυος επέστρεψε στους γονείς της όπου έφερε στον κόσμο την Μαρία – Νταϊάνα (Mary Diane).

    Μετά τον πόλεμο το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας, όπου έφεραν στον κόσμο την Αλεξάνδρα – Καλλιόπη (Alexandra Calliope) και τον Χριστόφορο – Ντιν (Christopher Dean).

    Η Alexandra Perrot με την μητέρα της Μαρία Ζούτη – Πολίτη. Φωτογραφία www.anamniseis.net

    Η Μαρία διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα της, για την ευφυΐα και για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο. Παράλληλα με την ανατροφή των παιδιών ασχολήθηκε και με το ομώνυμο ανθοπωλείο «Polites Florist» στο Άπερ Ντάρμπι Πενιλβάνιας, διατηρώντας τα λογιστικά του βιβλία.

    Το ανθοπωλείο ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις εμβληματικές ομογενειακές επιχειρήσεις της τριοπολιτειακής περιοχής. Ιδρύθηκε το 1908 και σήμερα εν έτη 2020 έχει δύο ομώνυμα καταστήματα το πρώτο στο Άπερ Ντάρμπι και το δεύτερο στο Σπρινγκφίλντ της Πενσιλβάνιας.

    Η Μαρία για πάνω από πέντε δεκαετίες στόλιζε τον επιτάφιο αρχικά του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας και από το 1961 της κοινότητας του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ. Τα τελευταία χρόνια την ευθύνη του στολισμού του επιταφίου την έχουν αναλάβει τα παιδιά και τα εγγόνια της.

    Η οικογένεια του Κωνσταντίνου και της Μαρίας Πολίτη συμπεριλαμβάνεται στις εκατό πρώτες οικογένειες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της ιδρύσεως της κοινότητας του Αγίου Λουκά στο Μπρουμολ.

    Τα έτη 1964 – 1965 η αείμνηστη διατέλεσε πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και προσέφερε την δική της συμβολή στους εράνους της κοινότητας.

    Η φιλανθρωπική της δράση δεν εστιάστηκε μόνο στα στενά όρια της ομογένειας, αλλά επεκτεινόταν στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό. Περίτρανη απόδειξη το γεγονός ότι έχει διατελέσει πρόεδρος και του Soroptimist Club, ενός από τους φορείς του Lions Club.

    www.anamniseis.net



    ΣΧΟΛΙΑ