• Κοινωνία

    H Νιγηρία “κόβει” το Twitter επειδή διέγραψε ανάρτηση του προέδρου της


    Η λειτουργία του Twitter διακόπτεται επ’ αόριστον στη Νιγηρία. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή η πλατφόρμα δύο μέρες πριν διέγραψε μια ανάρτηση του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος απειλούσε ότι θα τιμωρηθούν όσοι επιδιώκουν την απόσχιση μιας επαρχίας νοτιοανατολικά της χώρας.

    “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε, επ’ αόριστον, τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μικρομηνυμάτων και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter στη Νιγηρία”, ανέφερε το υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού.

    Αργά σήμερα το απόγευμα πάντως, το Twitter λειτουργούσε ακόμη, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters στη χώρα. Η ανακοίνωση άλλωστε αναρτήθηκε στον λογαριασμό του υπουργείου στο… Twitter.

    Την Τετάρτη, το Twitter διέγραψε ένα μήνυμα του προέδρου Μπουχάρι, ο οποίος απειλούσε όσους ευθύνονται για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στη Νοτιο-Ανατολική Νιγηρία. Το δίκτυο εκτιμά ότι ο αρχηγός του κράτους παραβίασε τους κανόνες χρήσης.

    Ο υπουργός Πληροφοριών Λάι Μοχάμεντ απάντησε ότι, αν το Twitter έχει τους δικούς του κανόνες, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να σχολιάζει την κατάσταση στη Νιγηρία. Κατηγόρησε επίσης την πλατφόρμα ότι “ανέχτηκε” τα μηνύματα του αρχηγού μιας αυτονομιστικής οργάνωσης που δρα στη Νοτιο-Ανατολική Νιγηρία και, όπως λέει, “ενθαρρύνει τη βία”.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έκκληση που απηύθυνε πέρσι ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, ζητώντας από όσους μπορούν να δωρίσουν bitcoin για να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στη Νιγηρία. “Η αποστολή του Twitter στη Νιγηρία, έπειτα από αυτά τα δύο παραδείγματα, είναι πολύ ύποπτη. Ποιες είναι οι προθέσεις του;”, διερωτήθηκε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

    Τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Νιγηρίας έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν από ορισμένους ως περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης.

    Διαβάστε ακόμα:

    Twitter: Νέα υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να «ξεγράφουν» tweets

    Twitter Blue: Η πρώτη συνδρομητική υπηρεσία του Twitter

    Τραμπ: Απόλυτη ντροπή οι αποφάσεις των Facebook, Twitter και Google

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ