• Κοινωνία

    H ανακοίνωση της Boeing μετά τη συντριβή του αεροσκάφους

    • NewsRoom


    H Boeing ανακοίνωσε ότι η έρευνα για τα αίτια της συντριβής βρίσκεται στα πρώιμα στάδιά της και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να δοθούν νέες οδηγίες στις εταιρίες που έχουν στο στόλο τους το 737 MAX 8, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

    «Η ασφάλεια είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας και λαμβάνουμε κάθε μέτρο για να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις πλευρές του ατυχήματος, σε στενή συνεργασία με την ομάδα που διεξάγει την έρευνα και όλες τις Aρχές που εμπλέκονται», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε γραπτή δήλωση που απεστάλη στο Reuters.

    Σημειώνεται ότι ο τύπος του αεροπλάνου που συνετρίβη  60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικώς της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, βρίσκεται σε εμπορική χρήση από το 2017.

    «Καθηλώνει» 100 Boeing 737 η Κίνα

    Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές αποφάσισαν να κρατήσουν στο έδαφος τα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου της, μία ημέρα μετά την συντριβή ενός αεροσκάφους της αυτού του τύπου με 157 επιβαίνοντες. « Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων», σημειώνει η αεροπορική εταιρεία. Ο αιθιοπικός αερομεταφορέας διαθέτει άλλα τέσσερα 737 MAX 8.

    Εν τω μεταξύ οι αρχές της Κίνας έδωσαν εντολή στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αναστείλουν τις πτήσεις των Boeing 737 MAX 8. Η αξιοποίησή τους θα επαναληφθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές και από την κατασκευάστρια εταιρεία Μπόινγκ ότι «ελήφθησαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων», τόνισε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Επικαλούμενη τη συντριβή της Κυριακής, καθώς και εκείνη άλλου αεροσκάφους του ίδιου τύπου που ανήκε στην ινδονησιακή εταιρεία Lion Air τον Οκτώβριο, η υπηρεσία διευκρίνισε πως η αναστολή τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ένα Μπόινγκ 737 MAX 8 συνετρίβη μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του, εξέλιξη που εγείρει νέα ερωτήματα για αυτό το αεροσκάφος, που θεωρείται πολύ σημαντικό για την αμερικανική βιομηχανία.

    Η νέα τραγωδία ακολούθησε εκείνη της Λάιον στα τέλη Οκτωβρίου, όταν το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων της ινδονησιακής εταιρίας χαμηλού κόστους κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας με αποτέλεσμα να χαθούν 189 ανθρώπινες ζωές.

    «Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Μπόινγκ 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες», επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της.

    «Θα έλθουμε σε επαφή με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) και με την Μπόινγκ. Αφού μας επιβεβαιώσουν ότι λήφθηκαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για τις ασφάλεια των πτήσεων, θα ενημερώσουμε τις (κινεζικές) αεροπορικές εταιρείες ότι μπορούν να ξαναρχίσουν εμπορικές πτήσεις με τα Μπόινγκ 737 MAX 8», πρόσθεσε.

    Το αεροσκάφους του τύπου αναφέρεται ορισμένες φορές με τον κωδικό 737-8.  Η Μπόινγκ και η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus ανταγωνίζονται σκληρά για την κυριαρχία στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, που αναμένεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020 η μεγαλύτερη, ξεπερνώντας αυτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙATA).

    Η εντολή της κινεζικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συνάδει με την πολιτική μηδενικής ανοχής που επιδεικνύει ως προς τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν στους στόχους τους 96 αεροσκάφη 737 MAX.

     Ένας αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να επιβάλει το ίδιο μέτρο, διότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια των δύο δυστυχημάτων και διότι το ιστορικό της Μπόινγκ ως προς την ασφάλεια είναι καλό.

    Στο μεταξύ η Singapore Airlines, μια θυγατρική της οποίας, η SilkAir, εκτελεί πτήσεις με 737 MAX, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση αλλά τα αεροσκάφη του τύπου θα συνεχίσουν να πετούν κανονικά. Οι αρχές της Ινδονησίας ανέφεραν ότι επιτηρούν τις εταιρείες που εκτελούν πτήσεις με τα 737 MAX, ιδίως τη Λάιον και την Garuda, αλλά δεν σχεδιάζουν να καθηλώσουν τα αεροσκάφη αυτά στο έδαφος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η συγκλονιστική ανάρτηση του Αντώνη Μαυρόπουλου που έχασε τη μοιραία πτήση των Ethiopian Airlines



    ΣΧΟΛΙΑ