• Κοινωνία

    Γρηγόρης Δημητριάδης: Εκδικάστηκε η αγωγή του κατά των ΕΦΣΥΝ, Reporters United και Θανάση Κουκάκη

    Γρηγόρης Δημητριάδης

    Γρηγόρης Δημητριάδης


    Απόντος του πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή του κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

    Ζητά αποζημίωση χιλιάδων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση με αφορμή δημοσιεύματα το καλοκαίρι του 2022, για ” σχέσεις με επιχειρηματίες και την εμπλοκή τους στη διακίνηση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator”.

    “Για εξαιρετικά προσεκτικά δημοσιεύματα” μίλησε στην κατάθεση του στο δικαστήριο ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

    “Αν ήθελα να δείξω στους φοιτητές ένα δημοσίευμα που δεν είναι συκοφαντικό θα έδειχνα το συγκεκριμένο”, είπε στους δικαστές ο κ. Αλιβιζάτος και συνέχισε:

    “Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε γεγονότα που δεν διέψευσε η άλλη πλευρά. Πιθανόν το μόνο επιλήψιμο εντός δέκα εισαγωγικών, είναι το πρωτοσέλιδο.”

    Ο κ. Αλιβιζάτος μίλησε για καταχρηστικές αγωγές που αποβλέπουν στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και για τη θεσμική αντιμετώπιση του φαινομένου ετοιμάζεται ήδη ευρωπαϊκή οδηγία που θα κληθεί να εφαρμόσει και η χώρα μας.

    “Οι slap αγωγές ασκούνται από τάχα θιγόμενα πρόσωπα ,συνήθως με εξουσία…Το δικαστήριο σας μπορεί να εισαγάγει και στο δικό μας δίκαιο με την απόφαση του σκέψεις και για το θέμα αυτό”, κατέθεσε ο κ. Αλιβιζάτος.

    Ζαχαρίας Κεσσές (Δικηγόρος Θανάση Κουκάκη): Γνωρίζετε αν συνηθίζεται ως πρακτική μέλη υπουργικού συμβουλίου και γενικοί γραμματείς να ιδρύουν εταιρείες και να τις μεταπωλούν;

    Ν. Αλιβιζάτος: Μονοπρόσωπη εταιρεία δεν αφήνεις τον υπουργό να την ιδρύσει τον προφυλάσσεις.

    Η ερώτηση αυτή ετέθη, γιατί σύμφωνα με τα επίδικα δημοσιεύματα ο Γρηγόρης Δημητριάδης φέρεται ότι την περίοδο που ασκούσε ήδη χρέη διευθυντή στο πρωθυπουργικό γραφείο συνέστησε εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο χιλίων ευρώ την οποία αγόρασε από πρόσωπο που ήταν οδηγός επιχειρηματία το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τις την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Την ίδια αυτή εταιρεία αργότερα φέρεται να πουλήσει έναντι 166.000 ευρώ.

    Μάρτυρας υπέρ των εναγομένων κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου :

    “Στόχος του δημοσιεύματος ήταν να αναδειχθεί σχέση του κ. Δημητριάδη με τον κ Μπίτζιο,ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης Ιντελεξα”, τόνισε ο μάρτυρας. “Στο διάστημα που εμείς κάναμε την έρευνα μας είχαμε τη μισή ασφάλεια από πίσω μας. Δεν λέω ότι την έστειλε ο κύριος Δημητριάδης αλλά σίγουρα την απέστειλε κάποιος που μπορούσε να το κάνει”.

    Ως μάρτυρας του κ. Δημητριάδη κατέθεσε η Νικολέττα Μυλωνά ,δικηγόρος στο γραφείο του. Η κύρια Μυλωνά εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε κανενός είδους ασυμβίβαστο από την αρχική σχέση του κυρίου Δημητριάδη με την εταιρία την οποία πούλησε και χαρακτήρισε τα επίδικα δημοσιεύματα συκοφαντικά για το πρόσωπο του. Και πρόσθεσε πως τον κρέμασαν στα μανταλάκια παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχει κατηγορηθεί για κάτι ή έχει κληθεί να καταθέσει σαν μάρτυρας.

    Στο προαύλιο των δικαστηρίων υπήρξαν συγκεντρωμένοι για να συμπαρασταθούν στους εναγόμενους. Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του μέσα στους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιωάννα Κολοβού: Στο αυτόφωρο για να δικαστεί οδηγήθηκε η δημοσιογράφος

    Πατήσια: Προφυλακιστέος ο 56χρονος για τον βιασμό της ανήλικης κόρης της συντρόφου του

    Δίκη Μάτι: Αρνείται κάθε ευθύνη η Ρένα Δούρου στην απολογία της



    ΣΧΟΛΙΑ