• Κοινωνία

    Greek Mafia: Αυτοί είναι οι «νονοί» της νύχτας που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια

    Σκαφτούρος, Γρίβας, Στεφανάκος, Μακρής, Bella Mafia, Παπαχρήστος, Λίτσας, Καπετανάκης

    Σκαφτούρος, Γρίβας, Στεφανάκος, Μακρής, Bella Mafia, Παπαχρήστος, Λίτσας, Καπετανάκης


    Το αίμα περισσότερων από 17 μελών της Greek Mafia που δολοφονήθηκαν μετά από συμβόλαια θανάτου, έχει τροφοδοτήσει τον πόλεμο των συμμοριών.

    Ένα ατελείωτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται χωρίς ποτέ καμιά υπόθεση να έχει εξιχνιαστεί.

    Κι αυτός ο πόλεμος των συμμοριών για τον έλεγχο της νύχτας δεν φαίνεται να κλείνει με τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη.

    Το αντίθετο μάλιστα. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι ίσως τώρα ανοίγει νέος κύκλος αίματος αφού κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το… κενό εξουσίας που άφησε ο «Ζαμπόν», ο οποίος ήταν από τα ηγετικά στελέχη της Greek Mafia.

    Κάποια από τα μεγάλα ονόματα που ελέγχουν τη νύχτα βρίσκονται στη φυλακή και από εκεί δίνουν εντολές. Άλλοι, χαμηλότερα στην ιεραρχία θα αρχίσουν να αποκτούν περισσότερη εξουσία ενώ άγνωστο είναι ποιος θα γίνει ο capo di capo, δηλαδή ο αρχηγός στον οποίον όλοι θα λογοδοτούν και αυτός που θα δίνει τις εντολές.

    Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που εξετάζουν οι αρχές: Το πρώτο είναι αν τον έλεγχο της νύχτας θα αναλάβουν ξένοι, πιθανότατα Αλβανοί σκληροί κακοποιοί που έχουν σημαντικά πόστα στο χώρο των ναρκωτικών, της πορνείας και του λαθρεμπορίου πετρελαίου, αλλά και στην προστασία και τους εκβιασμούς μαγαζιών.

    Σκληροί κακοποιοί είναι και κάποιοι Ρομά, αλλά και όσοι από τους Έλληνες έμειναν ζωντανοί από αυτόν τον κύκλο του αίματος.

    Και το δεύτερο στοιχείο είναι αν θα υπάρξει πλήρης αναδιάταξη του υποκόσμου. Δηλαδή αν –όπως γίνεται συνήθως- κάποια μέλη της μαφίας θα μετακινηθούν από τη μία συμμορία στην άλλη.

    Βασίλης Στεφανάκος

    Άλλωστε, είναι πλέον τόσες πολλές οι ομάδες που πολεμούν για τον έλεγχο της νύχτας που κανείς δεν μπορεί να κάνει χαρτογράφηση της Greek Mafia.

    Οι «νότιοι» ελέγχουν την παραλιακή, οι βόρειοι ελέγχουν τα βόρεια προάστια ενώ άλλη συμμορία ελέγχει το κέντρο και ειδικά τη Λεωφόρο Συγγρού.

    Παράλληλα, οι ίδιες ή διαφορετικές συμμορίες ελέγχουν τη νύχτα της Μυκόνου, τη διακίνηση ναρκωτικών, τον έλεγχο της πορνείας στο νησί των Ανέμων.

    Τέλος, υπάρχουν και αρκετοί που είτε έχουν «ξεπλύνει» τα παράνομα χρήματά τους στήνοντας επιχειρήσεις εστίασης ή πρατήρια καυσίμων ή «ξεπλένουν» παράνομες δραστηριότητες άλλων, όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών, τσιγάρων.

    Αν θα ήθελε κάποιος να βάλει την πρώτη κουκίδα στο νέο κύκλο αίματος που άνοιξε τον Μάιο του 2017, θα την έβαζε στα Γλυκά Νερά.

    Εκεί όπου άγνωστοι δολοφόνησαν τον ποινικό Βασίλη Γρίβα, έξω από σχολείο, και μάλιστα μπροστά στα μάτια του μικρού του παιδιού.

    Η δολοφονία του θεωρήθηκε «άτιμη πράξη» τότε επειδή ακριβώς οι εκτελεστές δεν σεβάστηκαν το παιδί του κι έθεσαν σε κίνδυνο κι άλλους μικρούς μαθητές.

    Κάποιοι πάντως λένε ότι η αρχή της αιματηρής γραμμής άνοιξε την 21η Απριλίου του 2016 με τη δολοφονία στον Άλιμο του Μανώλη Γιατράκη, ιδιοκτήτη strip club στη λεωφόρο Συγγρού.

    Τη δολοφονία του Γρίβα ακολούθησε η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, του πιο γνωστού τα τελευταία χρόνια «νονού», τον Ιανουάριο του 2018.

    Μια δολοφονία που έχει παρόμοια στοιχεία με την εκτέλεση του Ζαμπούνη καθώς και ο Στεφανάκος δεν πρόλαβε να κλείσει την πόρτα του θωρακισμένου αυτοκινήτου και οι εκτελεστές του άδειας ένα γεμιστήρα καλάσνικοφ στο κορμί του.

    Ο Στεφανάκος φερόταν να είναι ο αρχηγός της Greek Mafia, τον είχαν αποκαλέσει «αρχινονό». Θεωρήθηκε ότι ήταν το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου που εκτελέστηκε και κάποιοι είπαν ότι ήταν απάντηση για την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα, ο οποίος είχε κι αυτός ηγετικό ρόλο στην αντίπαλη ομάδα του Στεφανάκου.

    Μανώλης Καραγιάννης

    Η μία μετά την άλλη οι δολοφονίες συνέχιζαν τον κύκλο του αίματος. Ο Γιώργος Λίτσας, 43 ετών δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στους Αγίους Αναργύρους.

    Το όνομά του φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων που δολοφόνησαν τον Στεφανάκο στο Χαϊδάρι.

    Ο Λίτσας, ο «Μπούμπης» ή «Μπου», όπως ήταν γνωστός στους ανθρώπους της νύχτας, είχε απασχολήσει τις αρχές για εκβιάσεις, εκρήξεις, ληστείες και προστασία.

    Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Γιώργος Λίτσας είχε γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης σε κατάστημα στους Αγίους Αναργύρους. Άγνωστοι σε μοτοσικλέτα πυροβόλησαν με καλάζνικοφ ο εναντίον εστιατορίου στην οδό Αγίου Παύλου, στους Αγίους Αναργύρους.

    Είχε καταδικασθεί τον Ιούνιο του 2015 σε κάθειρξη 13,5 ετών, ως εμπλεκόμενος σε μία από τις συμμορίες «νονών της νύχτας».

     

    Γιώργος Λίτσας

     

    Ο Μανώλης Καραγιάννης ή αλλιώς «Καράφλας», δολοφονήθηκε σε ενέδρα θανάτου στο Παλαιό Φάληρο στις 27 Ιουνίου 2018. Δέχθηκε 10 σφαίρες από καλάσνικοφ και 45άρι. Συμμετείχε στην ομάδα των «μπράβων» που ήταν και ο Βασίλης Γρίβας και ο Γιώργος Λίτσας, μιας ομάδας που ήταν σε αντιπαλότητα με τους Παναγιώτη Βλαστό, Βασίλη Στεφανάκο και Γιάννη Σκαφτούρο.

    Όμως, υπήρξαν φήμες ότι η δολοφονία του Γρίβα ή «Μπίλι» έγινε όχι από την «ομάδα Στεφανάκου» αλλά από τον Καραγιάννη που είχε αυτονομηθεί.

    Πάντως, ο Καραγιάννης θεωρήθηκε ότι ήταν ένας από τους εκτελεστές του Στεφανάκου ενώ κάποιοι τον συνέδεσαν και με το θάνατο του Λίτσα ή Μπούμπη, ότι είχαν έρθει σε ρήξη.

     

    Βαγγέλης Ζαμπούνης

    Σεπτέμβριος του 2018 και εκτελείται για πρώτη φορά γυναίκα: Η 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου ή αλλιώς «bella mafia» «γαζώθηκε» στο χώρο στάθμευσης του σπιτιού της στην Κηφισιά ενώ πήγαινε να παρκάρει το πολυτελές της αυτοκίνητο.

    Ήταν γνωστή για τη σχέση της με τον Βαγγέλη Ζαμπούνη ενώ πολλοί τη συνέδεαν με προστασίες, ακόμη και με εκτελέσεις.

    Τον Μάιο του 2019 δολοφονήθηκε στα Ταμπούρια ο «Κάβουρας» ή αλλιώς «Δάσκαλος» Παναγής Σιτοκωσταντίνου. Ήταν ο «μέντορας» του Βασίλη Ζαμπούνη.

    Τον Οκτώβριο του 2019 εκτελέστηκε καθ’ οδόν προς τα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι, ο Δημήτρης Μάλαμας, παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από δύο αστυνομικούς που εκτελούσαν παράνομα χρέη προσωπικής φρουράς του.

    Το σκότωσαν σε ένα φανάρι, καθώς έκανε το λάθος να μην έχει αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο. Ο Μάλαμας θεωρούταν ο συνεχιστής της συμμορίας μετά τη δολοφονία Στεφανάκου ενώ τον χαρακτήριζαν «ταμεία» και «τραπεζίτη» της Greek Mafia.

    Δεκέμβριος του 2020 δολοφονείται ένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα της νύχτας, ο νονός των νονών και άσπονδος εχθρός του Στεφανάκου, ο Δημήτρης Καπετανάκης ή Κάπε. Τον εκτέλεσαν με 28 σφαίρες από καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια.

    Ο Καπετανάκης φέρεται να είχε εμπλακεί σε συνολικά 11 δολοφονίες, ληστείες και εκβιασμούς ενώ είχε κατηγορηθεί ως σημαίνων στέλεχος του «συνδικάτου του εγκλήματος».

    Μια από τις δολοφονίες που προκάλεσαν αίσθηση ήταν και αυτή του Σπύρου Παπαχρήστου, συνταξιούχου αστυνομικού, πρώην αξιωματικού των ΕΚΑΜ. Οι εκτελεστές του τον περίμεναν στην ταβέρνα Κρητικός στην Κάντζα.

    Ηταν Πρωτομαγιά του 2018 όταν ο 57χρονος πρώην αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από άγνωστο με τις σφαίρες να τρυπάνε το κορμί του.

    Ο Παπαχρήστος, με υψηλές πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις, είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών αλλά απηλλάγη. Εκτιμάται ότι είχε σχέσεις με πολλά από τα μέλη της Greek Mafia, κουμπάρος γνωστών αλλά και με σχέσεις με επιχειρηματίες. Κάποιοι είχαν κατηγορήσει τον Καραγιάννη ως δολοφόνο του.

    Στις 31 Οκτωβρίου του 2018 δολοφονείται έξω από το σπίτι του ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, Γιάννης Μακρής, σύζυγος του μοντέλου, Βικτώριας Καρύδα. Ο δολοφόνος του, ένας Βούλγαρος με τουρκική καταγωγή συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά ποτέ δεν άνοιξε το στόμα του για να αποκαλύψει ποιος ήταν αυτός που υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου.

     

    Γιάννης Μακρής

     

    Στην 25 Απριλίου 2023 δολοφονείται ένα ακόμη ισχυρό όνομα της νύχτας, ο Γιάννης Σκαφτούρος. Ο «Θείος Τζο» εκτελέστηκε με δέκα σφαίρες στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια.

    Λίγους μήνες μετά δολοφονείται ο Βασίλης Ρουμπέτης ή «Ράμπο» ή «ταξιτζής», μαζί με τον κουνιάδο του, Διονύση Ντούρο. Ο Ρουμπέτης θεωρούταν πρωτοπαλίκαρο του Στεφανάκου και του Σκαφτούρου και φέρεται να ετοίμαζε να σκοτώσει τον Ζαμπούνη. Ο τελευταίος λέγεται ότι έμαθε για το συμβόλαιο θανάτου και πρόλαβε τον Ρουμπέτη.

    Ομως, προχθές ήρθε η ώρα του. Οι σχεδόν 100 σφαίρες τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ και ο κύκλος του αίματος δεν λέει να τελειώσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαγγέλης Ζαμπούνης: Ποιος ήταν ο νονός «Ζαμπόν» που γάζωσαν με 100 σφαίρες

    Νέος Κόσμος: Μαφιόζικη εκτέλεση 44χρονου – Τον “γάζωσαν” με πάνω από 80 σφαίρες

    Μαρία–Αλεξάνδρα Κεφάλα στο mononews: «Η βία σε κάθε της μορφή δεν είναι αποδεκτή»



    ΣΧΟΛΙΑ