• Κοινωνία

    Βαγγέλης Ζαμπούνης: Ποιος ήταν ο νονός «Ζαμπόν» που γάζωσαν με 100 σφαίρες

    O Βαγγέλης Ζαμπούνης


    Παγωμένο, αλλά όχι και αιφνιδιασμένο, το Πανελλήνιο είδε το βίντεο της εκτέλεσης του Βαγγέλη Ζαμπούνη, γνωστού στους κύκλους της νύχτας και ως «Ζαμπόν».

    Ένα από τα πιο βαριά ονόματα στους κόλπους της Greek Mafia, δέχθηκε σχεδόν 100 σφαίρες οι οποίες τρύπησαν τη θωρακισμένη BMW έξω από το πρατήριο βενζίνης που διατηρούσε στην οδό Φραντζή και Ηλία Ηλιού.

    Ο Ζαμπούνης δεν ήταν απλά ένα μέλος του υποκόσμου, είχε εξελιχθεί σε ηγετικό στέλεχος και γι’ αυτό εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι το συμβόλαιο θανάτου κόστισε πολλά, ίσως και πάνω από εκατομμύριο ευρώ.

     

     

    Φοβούνται επίσης ότι με τη δολοφονία του ο κύκλος της βίας θα ανοίξει και πάλι καθώς νέοι, σκληροί και αδίστακτοι μαφιόζοι θα αναδυθούν στην επιφάνεια και θα θελήσουν να ελέγξουν τις δραστηριότητες της νύχτας… και της ημέρας. Λαθρεμπόριο καυσίμων, γυναίκες, προστασία καταστημάτων, ναρκωτικά. Όλα τα έχει η γκάμα της Greek Mafia που τα τελευταία έξι χρόνια μετρά πολλές δολοφονίες, πολλά συμβόλαια θανάτου με αντιμαχόμενες συμμορίες να προσπαθεί να εξοντώσει η μία την άλλη.

    Τα Καλάσνικοφ έχουν πάρει φωτιά και κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη αυτού του πολέμου της νύχτας.

    Ο Ζαμπούνης δολοφονημένος μέσα στο αυτοκίνητό του

    Ο Βαγγέλης Ζαμπούνης ή «Ζαμπόν» δεν ήταν καθόλου άγνωστος, ούτε στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, αλλά ούτε και στη νύχτα.

    Γνώριμος των αρχών, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί παλιότερα ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πουλούσε προστασία στη νύχτα. Ακόμη πιο γνωστός όμως έγινε όταν τον Οκτώβριο του 2018 πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης και γλιτώνει από τύχη.

    Είναι βράδυ της 29ης Οκτωβρίου κι ένα λευκό βαν πλησιάζει το αυτοκίνητο του «Ζαμπόν» το οποίο είναι παρκαρισμένο έξω από γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη.

    Οι επίδοξοι δολοφόνοι του Ζαμπούνη τον πυροβολούν τέσσερις φορές στα πόδια και την κοιλιά αλλά το όπλο «μπλοκάρει» και φεύγουν.

    Αιμόφυρτος, αλλά ζωντανός ο Ζαμπούνης στέκεται για μια ακόμη φορά τυχερός αφού μια ομάδα αστυνομικών φτάνει στο σημείο της επίθεσης, του δίνει τις πρώτες βοήθειες, χρησιμοποιεί τη μέθοδο «τουρνικιέ» για να σταματήσει την αιμορραγία και τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

    Ο 38χρονος τότε Ζαμπούνης γλιτώνει και μετά από μακρά νοσηλεία βγαίνει αλώβητος.

    Η σχέση του με την Κατερίνα Bela Mafia

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δολοφονείται η Κατερίνα Αναγνωστάκη, γνωστή και ως Κατερίνα Bela Mafia. Ζαμπούνης και Αναγνωστάκη διατηρούσαν ερωτική σχέση και φέρεται να είχαν και κοινές δράσεις στον κόσμο της νύχτας.

    Τον Σεπτέμβριο του 2018 η όμορφη Κατερίνα, που είχε γοητευτεί από τη δύναμη και τον τρόπο ζωής του Ζαμπούνη και της παρέας του, πέφτει θύμα ενέδρας. Ο δολοφόνος την περιμένει τα ξημερώματα να παρκάρει το πολυτελές όχημά της στο πάρκινγκ πολυκατοικίας στην Κηφισιά. Τη γαζώνει στο κεφάλι και σε όλο της το σώμα.

    Το πτώμα της εντόπισε η μητέρα της το απόγευμα, καθώς η Κατερίνα Αναγνωστάκη ζούσε μόνη της. Η 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστάκη είχε συλληφθεί το 2009 για κλοπές, ληστείες, παράβαση του νόμου περί όπλων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο στη δίκη οι συγκατηγορούμενοί της πήραν πάνω τους όλη την ευθύνη και η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη. Δύο χρόνια αργότερα είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της στο Γαλάτσι.

    Ηταν 6 Σεπτεμβρίου 2011 όταν την είχαν πυροβολήσει άγνωστοι δράστες όταν οδηγούσε το όχημά της και ο φωτεινός σηματοδότης ήταν κόκκινος. Να σημειωθεί μάλιστα ότι, όταν δέχτηκε την επίθεση, ήταν έγκυος, καθώς ήταν ήδη σε σχέση μ’ άλλον άνδρα. Το θύμα ήταν ιδιαίτερα δραστήριο στο Instagram, όπου μάλιστα εμφανιζόταν ως katerina_bellamafia.

     

    Κατερίνα Αναγνωστάκη και Ζαμπούνης

     

    Κατερίνα και Βαγγέλης πλέον είναι δολοφονημένοι και οι δύο από τους αντιπάλους στη μάχη για την επικράτηση της νύχτας.

    Ο «Ζαμπόν», μετά την απόπειρα δολοφονίας στην Ακτή Κονδύλη, αποφασίζει να αποσυρθεί από τα «μπραβιλίκια» και την προστασία και να μπει στον κόσμο των πρατηρίων καυσίμων. Όμως, το παρελθόν του δεν του επιτρέπει να ησυχάσει. Κυκλοφορεί πάντα με τουλάχιστον 4 άτομα, εκτός από λίγες φορές που η αίσθηση της δύναμής του δεν του επιτρέπει να δει ότι παραμένει στόχος των ανθρώπων της νύχτας.

    Κάποιοι αντίπαλοί του δεν ξεχνούν και το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του δεν έχει ακυρωθεί ποτέ.

    Τον Ιούνιο του 2023, πριν από λίγους μήνες δηλαδή, δολοφονείται στον Κορυδαλλό ο Βασίλης Ρουμπέτης, γνωστός και ως «Ράμπο» ή «Ταξιτζής», μαζί με τον 31χρονο κουνιάδο του.

     

    Βασίλης Ρουμπέτης

    Οι πληροφορίες της Αστυνομίας αναφέρουν ότι Ρουμπέτης και Ζαμπούνης ήταν μισητοί εχθροί και ο πρώτος είχε στοχοποιήσει τον δεύτερο.

    Μετά τη δολοφονία του Ρουμπέτη βρίσκεται στο Νέο Κόσμο, σε κοντινή απόσταση από το πρατήριο καυσίμων που δολοφονήθηκε προχθές ο Ζαμπούνης, ένα αυτοκίνητο γεμάτο με όπλα.

    Τρίχες και DNA του 38χρονου «Ράμπο» και του 31χρονου κουνιάδου του «Νιόνιου», που έπεσαν θύματα συμβολαίου θανάτου στον Κορυδαλλό, ταυτοποιήθηκαν μέσα στο κλεμμένο Nissan Qashqai.

    Οι Αρχές εικάζουν ότι το αυτοκίνητο με το οπλισμό θα χρησιμοποιούνταν σε δολοφονική επίθεση στην περιοχή, πιθανότατα κατά του Ζαμπούνη.

    Ο τελευταίος φέρεται να έμαθε την πληροφορία αυτή και φέρεται να «πρόλαβε» τους εκτελεστές του. Ισως η προχθεσινή δολοφονική επίθεση να είναι αντίποινα για τη δολοφονία του Ρουμπέτη, να ήταν ένα συμβόλαιο θανάτου που έπρεπε να εκτελεστεί και να πεθάνει ο Ζαμπούνης, ο οποίος παλιότερα άνηκε στον σκληρό πυρήνα της Greek Mafia και στη συνέχεια αυτονομήθηκε.

    Ισως πάλι να είναι κάποιος τρίτος αυτός που έδωσε την εντολή δολοφονίας ώστε να χαρακτηριστεί ως αντίποινα για τον Ρουμπέτη.

     

    Οι παλιότερες υποθέσεις

    Ο «Ζαμπόν», μέλος παλιότερα ομάδας που πουλούσε προστασία σε καταστήματα, είχε κι άλλες εμπλοκές που ποτέ όμως δεν αποδείχθηκαν.

    Σε μια κατάθεσή της η «Λίτσα» της μαφίας, ξαδέρφη του φυλακισμένου Παναγιώτη Βλαστού «δίνει» τον Ζαμπούνη. Λέει ότι ετοίμαζε βομβιστική επίθεση σε βάρος της δικαστικού, προέδρου Εφετών, Παναγιώτας Καλαϊτζή. Ηταν η δικαστής που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου.

    Η επίθεση τότε δεν έγινε ποτέ διότιτον Νοέμβριο του 2012, ο 39χρονος τότε Ζαμπούνης συνελήφθη για οπλοφορία. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 εξερράγη ισχυρή βόμβα στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού στον Χολαργό, με την ίδια να γλιτώνει από καθαρή τύχη γιατί το… υπνοδωμάτιο ήταν σε γωνιακό σημείο, από αυτό που εκτονώθηκε το ωστικό κύμα προκαλώντας την κατάρρευση τοίχων και του πατώματος.

    Ο προστατευόμενος μάρτυρας με το προσωνύμιο “Λίτσα” είχε αναφέρει σε κατάθεσή της: “Για τον Ε.Ζ. (σ.σ.: Ευάγγελο Ζαμπούνη) θυμήθηκα να σας πω ότι όταν ο Παναγιώτης (σ.σ.: Βλαστός) μου είπε να παρακολουθήσω την Πρόεδρο Καλαϊτζή του δικαστηρίου για τον Γούσιο και την απαγωγή Παναγόπουλου, δεν μου είπε τι ήθελε να κάνει. Κάποια στιγμή σε ένα επισκεπτήριο, αφού την είχα παρακολουθήσει και είχε δει και αυτή και το σπίτι της, ο Παναγιώτης μου είχε ‘θα δεις τι θα πάθει αυτή’ και ακόμα να συνεννοηθώ με τον Ε.Ζ. και να πάω να του δείξω το σπίτι της. Μου είπε επίσης επί λέξει: ‘Βγάλε φωτογραφίες την Καλαϊτζή ή βρες φωτογραφίες της στο ίντερνετ και δείξε τες στον Ε.Ζ. για να ξέρει ποια είναι, μη φάμε λάθος άνθρωπο…’. Του είπα ότι θα προσπαθήσω μόνο μέσω ίντερνετ, γιατί φοβόμουν μην παρακολουθούν τα κινητά μου από την αστυνομία και φανεί τι κάνω”.

    Στην κατάθεσή της επίσης η «Λίτσα» είπε ότι η δικαστής κυκλοφορούσε με αστυνομικό και ο Ζαμπούνης της είχε πει «τότε θα φύγει και αυτός μαζί της».

    Ο «Ζαμπόν» υπήρχε σε πολλά πληροφοριακά δελτία της Αστυνομίας. Εμπλεκόταν σε πολλές υποθέσεις, αλλά οι αποδείξεις δεν ήταν τόσο ισχυρές για να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

     

    Βασίλης Στεφανάκος

     

    Ο 44χρονος φέρεται να συμμετείχε στη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, του capo di capi, στο Χαϊδάρι, αλλά και σε αυτήν του Μανώλη Καραγιάννη στο Παλαιό Φάληρο.

    Πολλοί είπαν ότι ήταν δολοφονίες αντίποινα για τα συμβόλαια θανάτου του Γιώργου Λίτσα, γνωστού και ως «Μπούμπη» και του πρώην αξιωματικού των ΕΚΑΜ, συνταξιούχου αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου σε γνωστή ταβέρνα στην Κάντζα.

    Τον Μάιο του 2019 στα Μανιάτικα είχε δολοφονηθεί με καλάσνικοφ ο 54χρονος «Δάσκαλος» ή «Κάβουρας». Ηταν ο μέντορας του Βαγγέλη Ζαμπούνη και πολλοί τον είχαν κατηγορήσει ότι εμπλεκόταν πίσω από τις δολοφονίες του “Σαμπρέλα” ή “Καράφλα”, της 33χρονης γνωστής διαδικτυακά ως “bella mafia” αλλά και του body builder, Βασίλη Γρίβα, το Μάιο του 2017 στα Γλυκά Νερά. Εκεί που είχε ανοίξει ο νέος κύκλος του αίματος.

    Βασίλης Γρίβας

     

    Με τη δολοφονία του Ζαμπούνη πολλοί εκτιμούν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει κι ότι θα υπάρξουν κι άλλα επεισόδια στη νύχτα. Η Greek Mafia τροφοδοτείται με νέα στελέχη που δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε δολοφονίες και να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου, ακόμη και για άτομα όπως ο «Ζαμπόν». Προχθές ο 44χρονος ήταν μόνος του, από τις λίγες φορές.

    Η αίσθηση της δύναμής του, το όπλο που είχε πάνω του, το Καλάσνικοφ στο πορτ μπαγκάζ και η θωρακισμένη BMB του έδιναν την εντύπωση ότι ήταν άτρωτος. Οι περίπου 100 σφαίρες που του έριξαν οι δολοφόνοι του έδειξαν ότι κανείς από αυτούς που εμπλέκονται στον κόσμο της νύχτας, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη ζωή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος Κόσμος: Μαφιόζικη εκτέλεση 44χρονου – Τον “γάζωσαν” με πάνω από 80 σφαίρες



    ΣΧΟΛΙΑ