• Κοινωνία

    Google Doodle: Αφιερωμένο στο «μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας»- 50 χρόνια από το Apollo 11 (video)

    Ο Νιλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη.


    Σε μια από τις σπουδαιότερες ημέρες της ανθρωπότητας είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, καθώς υπενθυμίζει την πρώτη φορά που ο άνθρωπος κατάφερε να πατήσει το πόδι του στη Σελήνη. Τη σημαντική αυτή κατάκτηση για την ανθρωπότητα κατόρθωσαν δύο μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν.

    Υπενθυμίζεται ότι το διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων» της NASA ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1967, με στόχο την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως είχε προϊδεάσει τον κόσμο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Κένεντι.

    Στις 16 Ιουλίου 1969, όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο κατόρθωμα.

    Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας είχε συγκεντρωθεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκτόξευση. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ο εντυπωσιακός αριθμός των περίπου 700 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθισαν προσηλωμένοι στους δέκτες της τηλεόρασής τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν την έναρξη του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.

    Ο πύραυλος – φορέας «Κρόνος 5», όπως αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμά της η ιστοσελίδα sansimera.gr, μετέφερε το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» και τη σεληνάκατο «Αετός».

    Το πλήρωμα της διαστημικής αποστολής ήταν τριμελές και αποτελείτο από τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, που ήταν και ο αρχηγός της αποστολής, Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν, που διετέλεσε κυβερνήτης της σεληνακάτου και Μάικλ Κόλινς, που ήταν ο κυβερνήτης του διαστημοπλοίου. Και οι τρεις τους ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.

    Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας.

    Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση.

    Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη, το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.

    Λίγες ώρες αργότερα, ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!».



    ΣΧΟΛΙΑ