• Κοινωνία

  Γλυπτά Παρθενώνα: Την επιστροφή τους στην Ελλάδα ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

  • NewsRoom
  Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  Τα Γλυπτά του Παρθενώνα


  Γλυπτά Παρθενώνα: Την επιστροφή τους στην Ελλάδα ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

  Νέα διεθνής κίνηση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και αυτή τη φορά από τους Αμερικανούς

  Επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον απέστειλαν 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μέσω της οποίας ζητούν να ξεκινήσει «σοβαρές» συζητήσεις για την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.

  Στην επιστολή τους, οι Αμερικανοί βουλευτές αναφέρουν ενδεικτικά:

  «Tα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους. Σήμερα, σας απευθύνουμε την επιστολή ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα (congressional caucus on Hellenic Issues), με την οποία καλούμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

  Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, στόχος αυτής της ενέργειας είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα μέχρι το 2021, στην 200η επέτειο από την επανάσταση του 1821. «Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας, αλλά και την καλή θέλησή σας για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

  Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα υποστήριξε η αμερικανική πλευρά, η επιστροφή των γλυπτών θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας, όσο και τη νέα θέση της χώρας στον κόσμο μετά το Brexit».

  Η Daily Mail, τέλος, επισημαίνει ότι, για να προχωρήσει η επιστροφή των γλυπτών, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον νόμο British Museum Act του 1963, που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων.

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση  ΣΧΟΛΙΑ