• Κοινωνία

    Γιατί εξαγρίωσε τους χρήστες του Twitter η Comme Des Garçons

    • NewsRoom


    Για ασέβεια, ρατσισμό και πολιτιστική εκμετάλλευση κατηγόρησαν την Comme Des Garçons οι χρήστες του Twitter που ασχολούνται με τη μόδα, μετά την Εβδομάδα  Μόδας για άντρες στο Παρίσι.

    Kατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας για άντρες στο Παρίσι, η Comme Des Garçons ως μέρος του σόου της για το Φθινόπωρο 2020 παρουσίασε στην πασαρέλα μοντέλα με λευκό χρώμα δέρματος που φορούσαν περούκες με πλεξίδες τύπου cornrow, δηλαδή τις παραδοσιακές αφρικανικές πλεξίδες που πλέκονται ξυστά στο κρανίο.

    Από όταν βγήκαν φωτογραφίες του σόου στη δημοσιότητα, οι χρήστες του Twitter που ασχολούνται με τη μόδα εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την επιλογή του brand, προσάπτοντάς του πολιτιστική εκμετάλλευση, ότι δηλαδή οικειοποιείται παραδοσιακά χαρακτηριστικά λαών για να προκαλέσει εντυπώσεις. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μάλιστα που έκαναν λόγο για ασέβεια, ορμώμενοι από τον τρόπο με τον οποίο είχαν τοποθετηθεί οι περούκες στα κεφάλια των μοντέλων – κάποιες από αυτές ήταν εσκεμμένα τοποθετημένες κάπως «ακατάστατα».

    Κάποιοι άλλοι χρησιμοποίησαν δηκτικό χιούμορ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους: «Η Comme des Garçons ήταν ανέκαθεν ένα πολύ βαρετό brand, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη ότι έπρεπε να γίνουν ρατσιστές για να κάνουν τον κόσμο να τους σχολιάσει»,«Αισθάνομαι ακριβώς όπως δείχνουν αυτές οι περούκες: κουρασμένες και χωρίς κανέναν ενδιαφέρον για να βρίσκονται εδώ», ήταν μερικά από τα σχόλια των χρηστών.

    Στο μεταξύ, μαζί τους παρήλασαν και μοντέλα με μαύρο χρώμα δέρματος που όμως είχαν φτιάξει το φυσικό τους μαλλί σε cornrows. Ο συγγραφέας Melvin Backman επεσήμανε για αυτήν τη διάκριση: «Είναι περίεργο γιατί επιδεικνύουν τη δυνατότητα του… να μην το κάνουν. Αλλά επέλεξαν να το κάνουν έτσι κι αλλιώς»! Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τη φθινοπωρινή συλλογή του 2018 ο οίκος μόδας από την Ιαπωνία είχε αφήσει να περάσουν πάνω από 20 χρόνια από την τελευταία φορά που είχε επιλέξει μέσω κάστινγκ αναγνωρίσιμο μοντέλο με μαύρο χρώμα δέρματος. Ο λόγος για την Chrystèle Saint Louis, το 1994.

    Μέχρι στιγμής, η Comme Des Garçons δεν έχει προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο ή ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό.



    ΣΧΟΛΙΑ