• Κοινωνία

    Ρατσισμός στην Apple: Έδιωξαν μαθητές από κατάστημα επειδή ήταν μαύροι

    Apple Store

    Apple Store


    Κατακραυγή προκαλεί ένα κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς από υπάλληλο σε κατάστημα της Apple, ο οποίος φέρεται να έδιωξε από το μαγαζί μαθητές επειδή ήταν μαύροι. Το περιστατικό συνέβη σε εμπορικό κέντρο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας την Τρίτη, όπου έξι μαύροι μαθητές, ηλικίας 15 και 16 ετών, υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα ρατσισμού από υπάλληλο σε κατάστημα της Apple.

    Όπως αναφέρουν, ο εν λόγω υπάλληλος τους ζήτησε σε απειλητικό τόνο να μην αγγίζουν το τραπέζι στο οποίο βρίσκονταν τα iPhones, και κατόπιν τους ζήτησε να φύγουν από το κατάστημα. Μάλιστα, σε βίντεο που κατέγραψε ένα από τα παιδιά εμφανίζεται ένας άνδρας του προσωπικού ασφαλείας του καταστήματος να λέει στους μαθητές: “Φοβούνται ότι μπορεί να κλέψετε κάτι”. Παρά τις διαμαρτυρίες των παιδιών, ο ίδιος τους λέει αυστηρά: “Τέλος η κουβέντα, πρέπει να σας ζητήσω να φύγετε από το κατάστημα”.

    https://www.youtube.com/watch?v=tosEURjchps

    Το βίντεο έκανε το γύρο του Διαδικτύου, προκάλεσε κατακραυγή στα social media και σύντομα έφτασε και στα γραφεία της Apple, η οποία έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τους έξι μαθητές. Μάλιστα, οι μαθητές επέστρεψαν στο κατάστημα μαζί με τον διευθυντή του σχολείου τους, όπου και ο υπάλληλος που κατήγγειλαν για ρατσιστική συμπεριφορά τους ζήτησε συγγνώμη και ξεκαθάρισε πως τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα ανά πάσα στιγμή στο κατάστημα.

    Ένας από τους μαθητές, ο Μοχάμεντ Σέμρα, έγραψε στο Facebook: “Ευχαριστούμε για την υποστήριξη παιδιά, σημαίνει πολλά, η Apple ζήτησε συγγνώμη και η δικαιοσύνη θριάμβευσε!”. Ωστόσο, ζήτησε η συγγνώμη της Apple να γίνει και δημοσίως. “Ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου που ένιωσα έτσι, και είμαι σοκαρισμένος”, ανέφερε.

    Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple εμπλέκεται σε καταγγελίες για ρατσισμό. Όταν τον περασμένο Αύγουστο δόθηκε στη δημοσιότητα (μετά κόπων και βασάνων) η υποχρεωτική από την αμερικανική νομοθεσία έκθεση για τη φυλετική σύνθεση του εργατικού της δυναμικού κατά το έτος 2014, η Apple βρέθηκε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της, 60 από τα 83 ανώτερα στελέχη της στις ΗΠΑ είναι λευκοί άνδρες, ενώ ακόμα 12 είναι λευκές γυναίκες, 8 Ασιάτες, δύο μαύροι και ένας ισπανόφωνος.

    Η κυριαρχία των λευκών ανδρών επεκτείνεται και στους πιο χαμηλόβαθμους εργαζόμενους της Apple, όπου το 61% είναι λευκοί και το 71% άνδρες, ενώ μόνο το 8% του εργατικού της δυναμικού είναι μαύροι άνδρες και γυναίκες.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και έτσι, η Apple διαθέτει πολύ περισσότερους μαύρους εργαζομένους από άλλους κολοσσούς της Silicon Valley. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Facebook μόλις το 1,5% των 5.479 υπαλλήλων του στις ΗΠΑ το 2014 ήταν μαύροι, ενώ στο Twitter, σε σύνολο 2.910 εργαζομένων, μόλις 49 ήταν μαύροι…



    ΣΧΟΛΙΑ