• Κοινωνία

    Γιατί αποφασίστηκε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων – Σήμερα το μεσημέρι οι ανακοινώσεις


    Στη 1 το μεσημέρι θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαΐου επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των Γυμνασίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ισχύσει επίσης το μοντέλο με 15 άτομα ανά τάξη.

    Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας η λειτουργία των δημοτικών σχολείων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

    Την απόφαση για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία έκανε γνωστή χθες, Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και σήμερα στη 1 το μεσημέρι, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω σχολικών δομών.

    Η ανακοίνωση του κ. Πέτσα έγινε μετά την ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου οι οποίοι ανέφεραν ότι η εισήγηση των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων ήταν ομόφωνα θετική, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας εξελίσσεται ομαλά.

    «Η φάση του ανοίγματος για δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Από την πλευρά του, ο Δ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Όπως είπε «είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές. Επίσης, ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός».

    Στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είχε αναφερθεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπαιδευτικούς για την εκπαιδευτική τηλεόραση την Παρασκευή στην οποία ανέφερε: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παιδί στην τάξη, γι’ αυτό και σταδιακά έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή στα σχολεία, τώρα που επιδημιολογικά οι ειδικοί μας επιτρέπουν να το κάνουμε, αλλά πάραυτα μάθαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τη σημασία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση παρέχοντας εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό».



    ΣΧΟΛΙΑ