• Κοινωνία

    Φώτης Ντούλος: Επιστολή – κόλαφος από την οικογένειά του με αιχμές στη Δικαιοσύνη

    • NewsRoom

    Φώτης Ντούλος


    Η οικογένεια του επιχειρηματία περνά στην αντεπίθεση

    Με μία «καυτή» επιστολή, γεμάτη αιχμές προς τη Δικαιοσύνη αντεπιτίθεται η οικογένεια του επιχειρηματία Φώτη Ντούλου, μετά την αυτοκτονία του, λίγες ημέρες νωρίτερα. Οι συγγενείς του επιχειρηματία απευθύνουν ένα δριμύ κατηγορώ προς τη Δικαιοσύνη για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση εξαφάνισης της πρώην συζύγου του, Τζένιφερ Ντούλος, χειρισμοί που οδήγησαν τελικά στην αυτοκτονία του 52χρονου.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η οικογένεια του Φώτη Ντούλου, η αυτοκτονία είναι ένα σενάριο, με το οποίο κανείς από όσους τον γνώριζαν δεν θα μπορούσε να τον συσχετίσει. Οι συγγενείς του δηλώνουν, επιπλέον, απογοητευμένοι από τον τρόπο, με τον οποίο οι αρχές «κυνήγησαν και παρενόχλησαν και τον Φώτη και εμάς, χωρίς έλεος, χωρίς να μας δίνουν τη δυνατότητα να πούμε την αλήθεια και να μοιραστούμε τις θέσεις μας με έναν κόσμο που έσπευσε να τον αποκαλέσει τέρας».

    «Είμαστε σοκαρισμένοι από το πώς οι αστυνομικοί εμμονικά επικεντρώθηκαν στις υποθέσεις και τις συγκυριακές αποδείξεις σε βάρος ενός αθώου ανθρώπου, γυρνώντας την πλάτη στο να βρουν τον πραγματικό δράστη αυτής της τραγωδίας, που είναι τώρα ελεύθερος, αποτελώντας απειλή για την κοινωνία», προσθέτουν στην επιστολή – κόλαφο που συνέταξαν οι συγγενείς του Ντούλος.

    «Θα διερευνήσουν οι αρχές τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό του τέλος;» διερωτώνται οι συγγενείς του 52χρονου. Ζητούν, επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία της Τζένιφερ Ντούλος, της εξαφανισμένης συζύγου του Φώτη, για τη δολοφονία της οποίας κατηγορήθηκε. «Δεν απαιτούμε τίποτα λιγότερο από την αλήθεια και μόνο την αλήθεια», συνεχίζουν σε υψηλούς τόνους.

    Αναλυτικά, η καταιγιστική επιστολή της οικογένειας του Φώτη Ντούλος έχει ως εξής:

    «Αυτοκτονία – η τελευταία λέξη που θα μπορούσε κάποιος να συνδέσει με αυτόν. Τρυφερός και στοργικός πατέρας, γιος, αδερφός και θείος, άνθρωπος που πετύχαινε τους στόχους του, εργατικός, μαχητής, πιστός φίλος, επιτυχημένος αθλητής, βιβλιοφάγος, καταπληκτικός μάγειρας, απαράμιλλος οικοδεσπότης. Αυτός ήταν ο Φώτης. Θα έμπαινε σε ένα δωμάτιο και θα το φώτιζε. Ήταν ο άνθρωπος που όλοι ήθελαν να κάνουν φίλο. Ο Φώτης ήταν ένας αγαπητός άνθρωπος, πολύ αγαπητός από αυτούς που πραγματικά τον ήξεραν.

    Φώτης Ντούλος και Μισέλ Τροκόνις

    Εμείς, η οικογένεια αυτού του σπουδαίου άντρα, νιώθουμε απογοητευμένοι από το κράτος, που κυνήγησε και παρενόχλησε αυτόν και εμάς με αμείλικτο τρόπο και χωρίς έλεος, χωρίς να μας δώσει την ευκαιρία να πούμε την αλήθεια μας και να μοιραστούμε την ιστορία μας με έναν κόσμο που βιάστηκε να τον χαρακτηρίσει τέρας. Νιώθουμε συντετριμμένοι που ένας άντρας, μόλις 52 ετών, βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο, όπου έβλεπε το τέλος της ζωής του ως τη μόνη διέξοδο, η οποία θα του εξασφάλιζε την ηρεμία. Είμαστε εξοργισμένοι με τα ΜΜΕ, που τον χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν εντυπωσιοθηρικά πρωτοσέλιδα και, συνεπώς, να χειριστούν την κοινή γνώμη.

    Τα μέσα ενημέρωσης αγνόησαν τo τεκμήριο της αθωότητας, χωρίς να μπορέσουν να αντιληφθούν την επίδραση που η αναφορά του θα είχε στα παιδιά σε αυτή την περίπτωση.

    Είμαστε σοκαρισμένοι με το πώς οι αρχές επιβολής του νόμου επικεντρώθηκαν εμμονικά, με εικασίες και ελλιπή στοιχεία, σε έναν αθώο άνθρωπο και δεν έδωσαν σημασία στην εύρεση του πραγματικού αυτουργού αυτής της τραγωδίας, ο οποίος είναι τώρα ελεύθερος, συνιστώντας ακόμη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τη θλίψη μας.

    Το κράτος άραγε θα διερευνήσει τώρα τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το φρικτό τέλος; Το σύστημα των οικογενειακών δικαστηρίων στερείται ευθύνης; Δικηγόροι και αυτοαποκαλούμενοι επαγγελματίες απομυζούν την περιουσία μίας αδύναμης μεγάλης γυναίκας, της Γκλόρια Φάρμπερ, ενώ καταστρέφουν τη σχέση ενός στοργικού πατέρα με τα παιδιά του; Δεν είμαστε μόνοι όταν διερωτόμαστε πώς η κατάχρηση του μεγάλου πλούτου μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μιας οικογένειας.

    Καλούμε το δικαστικό σύστημα, στο όνομα της δικαιοσύνης, να δώσει στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία της Τζένιφερ και τις ψυχιατρικές γνωματεύσεις, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να τα συγκρίνει με αυτά του Φώτη.

    Απαιτούμε τίποτα λιγότερο από όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

    Προτρέπουμε το κράτος να ανακατευθύνει την έρευνά του και να εργαστεί με σκοπό την επίλυση αυτού του τραγικού μυστηρίου. Προτρέπουμε τα ΜΜΕ να αντιληφθούν τον καταστροφικό τους ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Ακόμη και τώρα, ένας διορισμένος από το δικαστήριο παραλήπτης δίνει προσωπικές φωτογραφίες από το σημείο της αυτοκτονίας του Φώτη σε έναν Τύπο, ο οποίος δεν μπορεί να χορτάσει αυτή την τραγωδία.

    Φώτης Ντούλος

    Καλούμε τον κόσμο να σταματήσει και να σκεφτεί, αφού πρώτα όμως ξοδέψει πραγματικά χρόνο στο να διαβάσει τι ασήμαντα στοιχεία παρουσιάστηκαν εναντίον του Φώτη. Τι έχει απογίνει το πνεύμα του δίκαιου παιχνιδιού ή του τεκμηρίου της αθωότητας; Τι τρελή επιθυμία παρακινεί όσους τον μισούν;

    Έχουμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να θάψουμε τον Φώτη στο Φάρμιγκτον, όμως φοβόμαστε τη βεβήλωση του τάφου του. Θα μεταφέρουμε τη σωρό του στην Ελλάδα και θα πούμε αντίο σε ένα έθνος σε πόλεμο με τα ιδανικά του.

    Ζούμε σε καιρούς στιγμιαίας ικανοποίησης και σε έναν κόσμο πεινασμένο για άρτο και θέαμα, όπου η περίσκεψη και η αναζήτηση της αλήθειας θυσιάζονται στον βωμό της ταχείας κατανάλωσης, των σκανδάλων και της εντυπωσιοθηρίας. Ο Φώτης ήταν θύμα αυτού του αρρωστημένου κλίματος.

    Ζητούμε να προσευχηθείτε για τα πέντε παιδιά του και την οικογένειά μας. Ζητούμε να κάνετε μια παύση και να αναρωτηθείτε πώς, στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένας άντρας αναζήτησε δικαιοσύνη και ειρήνη, βάζοντας μία σωλήνα στην εξάτμιση και πηγαίνοντας στο αυτοκίνητο του για να βρει τον θάνατο, περιτριγυρισμένος από φωτογραφίες των πέντε παιδιών του.

    Προσευχόμαστε ο Θεός να μας δώσει δύναμη, για να συγχωρέσουμε όσους είναι υπεύθυνοι για αυτή την αρρωστημένη φάρσα.

    Έχουμε πίκρα μέσα μας; Ναι. Χάσαμε έναν πολύ αγαπητό και ωραίο άνθρωπο από μία μορφή μαζικής υστερίας. Ο Φώτης δεν ήταν δολοφόνος. Τώρα είναι νεκρός. Η υπόθεση που αφορά στην εξαφάνιση της Τζένιφερ δεν έχει τελειώσει. Από ορισμένες απόψεις, ξεκινάει εκ νέου».

    Το χρονικό της οικογενειακής τραγωδίας

    Ο επιχειρηματίας Φώτης Ντούλος έβαλε τέλος στη ζωή του λίγα 24ωρα πριν. Οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση της γυναίκας του, Τζένιφερ και λίγες ώρες πριν βρεθεί για μία ακόμη φορά ενώπιον του εισαγγελέα, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της, μπήκε στο αυτοκίνητό του στο γκαράζ του σπιτιού του στο Κονέκτικατ και εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα. Οι διασώστες τον κράτησαν στη ζωή και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, περίπου τρία 24ωρα αργότερα, όμως, άφησε την τελευταία του πνοή.

    Την ίδια ώρα, άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη της 50χρονης, εν διαστάσει συζύγου του, Τζένιφερ Ντούλος, η οποία εξαφανίστηκε στις 24 Μαΐου 2019. Η γυναίκα το πρωί της 24ης Μαΐου άφησε τα παιδιά της στο σχολείο και, έκτοτε, τα ίχνη της αγνοούνται. Μόλις 9 ημέρες αργότερα, οι υποψίες για την εξαφάνισή της στράφηκαν στον σύζυγό της, τον 52χρονο Φώτη Ντούλο, ο οποίος έκτοτε στοχοποιήθηκε.

    Φώτης και Τζένιφερ Ντούλος

    Η Τζένιφερ Ντούλος ζούσε χωριστά από τον άνδρα της ήδη δύο χρόνια πριν από τη στιγμή που εξαφανίστηκε. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει πέντε παιδιά, ηλικίας από 9 έως 14 ετών σήμερα, τα οποία ζούσαν μαζί με τη μητέρα τους σε νοικιασμένο σπίτι στη Νέα Χαναάν. Η διαμάχη ανάμεσά τους ήταν σφοδρή για το διαζύγιο και την επιμέλεια των παιδιών. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει η Τζένιφερ Ντούλος, είχε δεχθεί απειλές από τον εν διαστάσει σύζυγό της ότι θα έπαιρνε τα παιδιά και θα έφευγε, ενώ τον κατηγορούσε ότι την απατούσε και την κακομεταχειριζόταν. Μάλιστα, είχε εκφράσει φόβους ότι αυτός θα μπορούσε να τη βλάψει.

    Μετά την εξαφάνισή της, οι Αρχές εντόπισαν ίχνη αίματος στο σπίτι της, που κάποιος είχε προσπαθήσει επιμελώς να εξαφανίσει.

    Ακολούθησε εξονυχιστική έρευνα στην υπερπολυτελή έπαυλη του Φώτη Ντούλου, αξίας 4,3 εκατ. δολαρίων, αλλά και σε μια δευτερεύουσα κατοικία, αξίας 2,8 εκατ. δολαρίων. Ο Ντούλος, μαζί με την τότε 45χρονη φίλη του, Μισέλ Τροκόνις, με την οποία συζούσε, συνελήφθησαν, με τις κατηγορίες της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων και παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.

    Ήταν το πρώτο επεισόδιο μιας μακράς δικαστικής διαδικασίας, που έφτασε μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του Ντούλος. Ο ίδιος, με το σημείωμα που βρήκαν οι Αρχές στο σπίτι του, υποστήριζε μέχρι τέλους την αθωότητά του. Σε όλους τους τόνους, στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν, από τη στιγμή της εξαφάνισης της Τζένιφερ, μέχρι την ώρα που εκείνος εισέπνευσε το μονοξείδιο από την εξάτμιση του αυτοκινήτου, επαναλάμβανε το ίδιο: ότι ήταν αθώος.

    Ο Φώτης Ντούλος αφέθηκε ελεύθερος λίγα 24ωρα μετά την πρώτη σύλληψή του. Πλήρωσε εγγύηση 500.000 δολαρίων και επέστρεψε στην έπαυλή του, στο Κονέκτικατ. Τα πέντε παιδιά του, από την ημέρα της εξαφάνισης της μητέρας τους, ζουν με τη γιαγιά τους, Γκλόρια Φέρμπερ. Τόσο ο Ντούλος, όσο και η Τζένιφερ προέρχονταν από εύπορες οικογένειες – ο πατέρας εκείνης ήταν αντιπρόεδρος στην Chase Manhattan Bank.

    Η άνοδος του Φώτη Ντούλου στην Αμερική

    Ο Ντούλος είχε φύγει για σπουδές στην Αμερική περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Φοίτησε αρχικά στο Columbia και ακολούθως στο Brown. Οι σπουδές και οι γνωριμίες τού άνοιξαν την πόρτα της Ernst &Young, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών στον κόσμο. Αργότερα, μαζί με την αδελφή του, Ρένα, που είναι αρχιτέκτονας και με τραπεζικό δανεισμό ξεκίνησαν μια κατασκευαστική εταιρεία. Μάλιστα το 1 εκατ. δολάρια, που κάποια στιγμή τού έδωσε ο πεθερός του, το επέστρεψε γρήγορα, αφού η εταιρεία πήγαινε εξαιρετικά.

    Η ζωή του στην Αμερική ήταν άνετη και συνέχισε τις δραστηριότητες που αγαπούσε ήδη από την Αθήνα: υπήρξε δεινός σκιέρ – αγαπούσε τόσο τις χιονισμένες βουνοπλαγιές, όσο και τα Χάμπτονς για θαλάσσιο σκι. Στο Άσπεν του Κολοράντο, όπου βρισκόταν για σκι συνάντησε κάποια στιγμή μια παλιά του συμφοιτήτρια. Ήταν η Τζένιφερ Φάρμπερ. Ανάμεσά τους γεννήθηκε ένα φλογερό ειδύλλιο που κατέληξε σε γάμο, από τον οποίο γεννήθηκαν τα τρία αγόρια και τα δύο κορίτσια τους. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για δώδεκα χρόνια, ώσπου το 2017 αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους, με τα παιδιά να πέφτουν στη δίνη ενός άγριου διαζυγίου.

    Φώτης Ντούλος

    Όσο κατηγορηματικές ήταν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές για την ενοχή του Φώτη Ντούλου αναφορικά με την εξαφάνιση και τη δολοφονία της γυναίκας του, άλλο τόσο εκείνος αρνιόταν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

    Από το πρώτο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του για παραποίηση στοιχείων και παρακώλυση δικαστικής έρευνας, εκπρόσωποι των Αρχών δήλωναν βέβαιοι ότι οι κατηγορίες θα διευρύνονταν.

    Επιβαρυντική για τον 52χρονο αυτόχειρα ήταν η κατάθεση του ανθρώπου, στον οποίο εκείνος είχε απευθυνθεί για να αλλάξει τα καθίσματα του επίμαχου αυτοκινήτου.

    Η επιμονή του να γίνει αυτό τον είχε κάνει να υποψιαστεί και να μην πετάξει τα καθίσματα που άλλαξε. Ο Ντούλος μάλιστα, μετά από σύσταση του δικηγόρου του, είχε αρνηθεί να καταθέσει, όταν είχε κληθεί για πρώτη φορά μετά την εξαφάνιση της εν διαστάσει συζύγου του, αλλά είχε παραδώσει το κινητό του τηλέφωνο όταν του το ζήτησαν.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ντούλος δήλωνε «πολύ προβληματισμένος για την εξαφάνιση της Τζένιφερ» και επαναλάμβανε την ευχή «να είναι ζωντανή». Στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει, πάντως, είχε προστεθεί και μία κατάθεση της φίλης του, Μισέλ Τροκόνις. Ήταν η τρίτη στη σειρά κατάθεσή της στις Αρχές, στην οποία όμως είχε πει ότι είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων και ψέματα στις προηγούμενες.

    Μετά την πρώτη του σύλληψη, ο Ντούλος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους: να μη βγει από τα όρια του Κονέκτικατ και να φοράει «βραχιολάκι» εντοπισμού.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, ο συνήγορός του είχε εντοπίσει έγγραφο ασφαλιστικής εταιρείας, που εμφάνιζε την Τζένιφερ Ντούλος να είχε κάνει εξέταση αίματος στις 7 Ιουλίου πέρυσι. Δηλαδή, ενάμιση μήνα μετά την εξαφάνισή της. Ο συνήγορος του Ντούλου, Νορμ Πάτις, υποστήριζε σθεναρά ότι αυτό το έγγραφο δεν είχε αξιολογηθεί επαρκώς από τις Αρχές.

    Ο Φώτης Ντούλος με τα πέντε παιδιά του

    Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του Φώτη Ντούλου ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου. Τότε, συνελήφθη εκ νέου, αυτή τη φορά με τις κατηγορίες της απαγωγής και της δολοφονίας. Δήλωσε για μία ακόμη φορά αθώος. Την περασμένη Τρίτη επρόκειτο να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Όταν η καθορισμένη ώρα πέρασε και δεν εμφανίστηκε, οι Αρχές κινητοποιήθηκαν.

    Με δεδομένο ότι φορούσε «βραχιολάκι» εντοπισμού, έφτασαν πολύ γρήγορα στο σπίτι του. Σωστικά συνεργεία κλήθηκαν και έφτασαν σε ελάχιστο χρόνο από τη στιγμή που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο αυτοκίνητό του. Αρχικά θεωρήθηκε νεκρός, όμως ο αδύναμος σφυγμός που έπιασαν οι διασώστες τον έφερε στην Εντατική, όπου οι γιατροί έδωσαν την ύστατη μάχη και οι συγγενείς του επένδυσαν την τελευταία τους ελπίδα.

    Στο σημείωμα που είχε γράψει προτού κλειστεί στο αυτοκίνητό του με γυρισμένη την εξάτμιση στην καμπίνα δήλωνε για μία ακόμη φορά αθώος.



    ΣΧΟΛΙΑ