• Κοινωνία

    Φωτιές: Ποια η κατάσταση σε Γορτυνία, Ηλεία, Μάνη και Εύβοια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

    • NewsRoom


    Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις φωτιάς βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Γορτυνία Αρκαδίας, Ηλεία, Ανατολική Μάνη και Εύβοια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο καπνός. Παρ’ όλα αυτά δίνεται μάχη σε όλα τα σημεία να μην προκληθούν νέες αναζωπυρώσεις φωτιάς.

    Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η αντιμετώπιση των μικρών εστιών φωτιάς ώστε να μην πάρουν έκταση και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.

    Ηλεία

    Όσο αφορά στην Ηλεία, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς». Προσέθεσε ότι «η βροχή που εκδηλώθηκε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έσβησε τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν».

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα πεζοπόρα τμήμα και τα μηχανήματα έργου αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ό,τι έκαιγε στις περιοχές Λάσδικα, Κρυονέρι και Μηλιές».

    Ανατολική Μάνη

    Επιπλέον, στην Ανατολική Μάνη οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τόσο στις περιοχές Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, που σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις τις απογευματινές ώρες, όσο και σε γειτονικά σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες νέες αναζωπυρώσεις και παράλληλα να αποτρέψουν πιθανή επέκταση προς οικισμούς.

    Εύβοια

    Πάνω από 460.000 στρέμματα κάηκαν στην Εύβοια, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

    Σε 465.820 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια, από τα οποία η δασική βλάστηση είναι 192.700 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

    Ο υπολογισμός έγινε έπειτα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11 Αυγούστου) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 Περιφέρειες σήμερα

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    – Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

    – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

    – Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

    – Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

    Διαβάστε επίσης:

    Ανασχηματισμός εν όψει; Η (μη) απάντηση Μητσοτάκη που έβαλε φωτιά στα σενάρια

    Παγώνη: Οι ΜΕΘ αρχίζουν να πιέζονται – Από όσους έχουν νοσήσει, το 10% θα έχει προβλήματα για μία ζωή

    Ζάκυνθος: Ακυρώνεται η παράταση του μίνι lockdown



    ΣΧΟΛΙΑ