• Κοινωνία

    Οριοθετήθηκε η φωτιά στον Βαρνάβα (Upd)

    • NewsRoom
    Ένας πυροσβέστης μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα με τον αριθμό κλήσης 199


    Οριοθετήθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά σε ξερά χόρτα, σε πρανές οδού, κοντά στην Ιερά Μονή Άξιον Εστί στον Βαρνάβα Αττικής, που ξέσπασε περίπου στις 11 το πρωί.

    Στο σημείο έσπευσαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

    Η φωτιά ελέγχθηκε άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τη βοήθεια των εθελοντών, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

    Καλή εικόνα στην Ηλεία

    Την ίδια στιγμή, πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του Δήμου Πύργου, καθώς και στην περιοχή Φαναράς, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, και στις τρεις περιοχές επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τις φωτιές και να αντιμετωπίσουν άμεσα, αν χρειαστεί, πιθανές αναζωπυρώσεις, ενώ δεν έχει απαιτηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων.

    Σημειώνεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα.

    Ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ χθες το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια.

    Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς.

    Αποτράπηκαν τα χειρότερα στην Ηλεία

    Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα στη νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ηλεία, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

    Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια και τέσσερις οικισμοί έλαβαν μήνυμα προληπτικής εκκένωσης.

    Θλίψη ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι κάηκε το δάσος στη Παλαιοβαρβάσαινα, που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021.

    Με τις φλόγες να πλησιάζουν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα.

    Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε έξι περιφέρειες

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
    • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
    • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
      Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

    Διαβάστε επίσης: 

    Πύργος: Συνελήφθη άνδρας για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση

    Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές στην Ηλεία – Συνελήφθη άνδρας για απόπειρα εμπρησμού

    Hellenic Train: Ποια δρομολόγια στο τμήμα Λάρισα-Βόλος επανέρχονται κανονικά



    ΣΧΟΛΙΑ