• Κοινωνία

    Φωτιά στον Κουβαρά: Συνεχείς αναζωπυρώσεις απειλούν σπίτια (upd)

    • NewsRoom
    Αποκλειστικές φωτογραφίες της φωτιάς στον Κουβαρά


    Περιεχόμενα

    Βελτιωμένη αλλά με συνεχείς αναζωπυρώσεις μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή του Κουβαρά Αττικής, καίγοντας αγροτοδασική έκταση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

    Οι φλόγες έχουν κάψει σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

    Καλύβια: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά – Κοντά στα σπίτια ξανά οι φλόγες

    Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα

    Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δίπλα σε πολίτες και πυροσβέστες

    Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες στον Κουβαρά Αττικής δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς, κλιμάκιο του ΕΕΣ με διασωστικό όχημα και Κινητή Μονάδα Υγείας, στελεχωμένα από εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Τμήματος Αθήνας και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΕΣ προσφέρει Πρωτοβάθμια Υγειονομική φροντίδα σε πυροσβέστες και πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα από τη μάχη με τις φλόγες.

    Επίσης, διασωστικό όχημα του ΕΕΣ με εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες στις πυρόπληκτες ζώνες, προκειμένου να εντοπίσουν νέες εστίες φωτιάς αλλά και κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια για την μετακίνησή τους, καθώς και να απελευθερώσουν οικόσιτα ζώα που εγκαταλείφθηκαν στα σπίτια κατά τη διάρκεια της προληπτικής εκκένωσης.

    Οι εθελοντές του ΕΕΣ θα παραμείνουν στο σημείο για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

    Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα στις πυρόπληκτες ζώνες.

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών – Σουνίου

    Σύμφωνα με την Τροχαία, λίγο μετά τις 21:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία:

    Στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο
    Στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας, στο ρεύμα προς Αθήνα

    Μέχρι τα Κύθηρα έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στον Κουβαρά

    Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τρίτη

    Έκτακτη ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

    Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου

    Η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, προχώρησε, και πάλι σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνιου.

    Ειδικότερα η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους εξής δρόμους:

    -Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

    -Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

    -Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο.

    Βίντεο και φωτογραφίες: Αστυνομικοί συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα

    Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. συνδράμουν από την πρώτη στιγμή στην προληπτική εκκένωση περιοχών και στον απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων λόγω της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής.

    Στην περιοχή επίσης επιχειρούν ως συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας καθώς και Διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ.

    Αυτοδιοίκηση Σαρωνικού Κερατέας: “Στείλτε εναέριες ενισχύσεις”

    «Η καταστροφή είναι τεράστια. Σφίγγεται η καρδιά σου. Έχουν καεί τα πάντα σε όλη την περιοχή. Οι φλόγες πέρασαν από παντού, από όλους τους οικισμούς, που ευτυχώς έχουν εκκενωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες αυτή τη στιγμή» μας λέει ό τ. δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στις 6 μ.μ., προσθέτοντας:

    «Όλο το πύρινο μέτωπο που είχε από την αρχή σκαρφαλώσει στην κορυφογραφή του Πάνιου ‘κύλισε’ με όλο το εύρος του πίσω από το βουνό και κατέκαψε τα Καλύβια με κατεύθυνση προς Σαρωνίδα. Είναι απέραντη η έκταση της πυρκαγιάς και αδύνατος ο περιορισμός της», δηλώνει ο ίδιος. Αναφορικά με το καταφύγιο – κυρίως πουλιών – που διατηρεί η ΜΚΟ στη περιοχή, ο κ. Φιλίππου εκτίμησε ότι θα έτυχαν της φροντίδας των υπευθύνων της.

    Ο δήμαρχος Χρήστος Γκίνης, περισσότερο ανήσυχος για τις συνέπειες της πυρκαγιάς στους οικισμούς Τραπουριά, Φοινικιά, Κίτιζα και Γαλαναίικα (όριο με Σαρωνίδα) ζητούσε την άμεση και απόλυτη απομάκρυνση των πολιτών.

    Για τεράστιο πύρινο μέτωπο κατά μήκος της λεωφόρου Αναβύσσου έως τον Αγ Παντελεήμονα, στις παρυφές του όρους Σκόρδι (όριο Σαρωνίδας – Αναβύσσου) κάνει λόγο ο πρώην και νυν υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης.

    Έχουν κατακαεί τα πάντα στις ενδιάμεσες περιοχές Φοινικιά, Ολυμπιακό Χωριό, Όλυμπος Φέριζα, Τραπουριά), τόσο επάνω από τη λεωφόρο, όσο και κάτω, προσθέτει ο κ. Σοφρώνης, σημειώνοντας ότι έχουν αποτεφρωθεί αυλές, πέργκολες κλπ..

    Παρατηρεί ότι οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπορούν να πλησιάσουν στα σημεία όπου μαίνονται οι φλόγες, ενώ το ένα εναέριο μέσο που επιχειρεί την τελευταία ώρα, «παρόλο που λένε ότι επιχειρούν 12» όπως σημειώνει, δεν επαρκεί. Ο κ. Σοφρώνης απευθύνει έκκληση να σταλούν και άλλα εναέρια μέσα, «τώρα όμως», ώστε να καταστεί δυνατός ό έλεγχος του μετώπου πριν την νύχτα.

    Ιδιαίτερα ανήσυχος για την τύχη του οικισμού Μεγάλη Αυλή, μεταξύ Πέτα και Κερατέα στις παρυφές του Πάνιου όρους (από την ανατολική πλευρά) δηλώνει στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Κερατέας, Θανάσης Μακροδημήτρης. Μας ενημερώνει ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Έχει κατακάψει ένα μαντρί και ένα μικρό καλύβι, ενώ «με δικά μας μέσα σβήσαμε το ένα από τα δύο παρακείμενα εργοστάσια ανακύκλωσης» καταγγέλλει.

    Τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα εναέριο ή επίγειο μέσο πυρόσβεσης και ζητά ενισχύσεις. Στο ίδιο πνεύμα εκφράστηκε και ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Ηλίας Στουραΐτης, ο οποίος, από τον οικισμό Καλιμάκι της Κερατέας (ψηλά στο Πάνιο) επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν, ούτε ελικόπτερα ή καναντέρ τις τελευταίες 4 ώρες», όπως και επίγεια οχήματα πυρόσβεσης, τα οποία μεταφέρθηκαν προς Σαρωνίδα. «Επιχειρούμε μόνο με μια υδροφόρα το δήμου. Ζητάμε άμεση βοήθεια», δηλώνει ο ίδιος.

    Βελτιωμένη η κατάσταση στον Κουβαρά

    Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση του πύρηνου μετώπου στον Κουβαρά, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβαστικής Υπηρεσίας.

    Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η πυροσβεστική ανέφερε την προσαγωγή ενός αλλοδαπού ως υπόπτου για εμπρησμό, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων.

    Δείτε την ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές:

    Δήμος Σαρωνικού: Ανακοίνωσε φιλοξενία κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

    «Ενημερώνουμε τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, ότι είναι ανοιχτές και μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του δήμου:
    1. το Α’ ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)
    2. το Β’ ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)
    3. Το Γ’ ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Απειράνθου)
    4. Το ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης)
    καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια)».

    Επιχείρηση μεταφοράς ζώων από το πύρινο μέτωπο της ΝΑ Αττικής προς το Γαλάτσι

    Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ζώων από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Νοτιοανατολική Αττική και την μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

    Σε συνεννόηση με δήμους και εθελοντές, αναζητούνται οχήματα τα οποία κατευθύνονται σε στάβλους και καταφύγια ζώων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και της Αναβύσσου προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στο Γαλάτσι, στον χώρο των παλαιών λατομείων, όπου ο τοπικός Δήμος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φιλοξενηθούν ζώα.

    Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Ειδική Γραμματεία απευθύνει έκκληση στους πολίτες της περιοχής όπου μαίνεται η φωτιά να εκκενώσουν τα καταφύγια μαζί με τα ζώα ακόμα και προληπτικά και προτρέπει να καλέσουν στο 2131364020 όσους χρειάζονται απεγκλωβισμούς ζώων και φορτηγά για τη μεταφορά τους.

    «Ήδη έχουμε καταφύγια που έχουν καεί τα περισσότερα ζώα. Η κατάσταση μοιάζει όλο και πιο απελπιστική», αναφέρει η ανάρτηση.

    Παράλληλα, έκκληση για φορτηγά ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια άλογα απευθύνει ο Ιππικός Όμιλος Καλυβίων «St. George». Οι στάβλοι βρίσκονται στο 10ο χλμ. της λεωφόρου Καλυβίων – Αναβύσσου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945013006

    Οικισμός Φέριζα: Έκκληση για πυροσβεστικά μέσα

    Νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

    Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
    Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
    Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

    Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτίας

    Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

    Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο CL-415, δύο ομάδες «Δευκαλίων», 22 άτομα συνολικά, καθώς και μια ομάδα «Ξενοκράτη» οκτώ ατόμων.

    Για το μέτωπο του Λουτρακίου, διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών καθώς και μια ομάδα «Δευκαλίων» έντεκα ατόμων.

    Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο PZL.

    ΕΛΑΣ:Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς

    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

    14:09 ΛOΓΩ EKΔHΛΩΣHΣ ΠYPKAΓIAΣ ΣTHN ΠEPIOXH TOY NEOY KOYBAPA ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTH Λ. ΛAYPIOY AΠO TH Λ. ΣOYNIOY EΩΣ THN EΠAPX. OΔO. KOYBAPA KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ.

    15:34 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTH Λ. ANABYΣΣOY AΠO TO YΨOΣ THΣ OΔOY OΛYMΠOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ANABYΣΣO.

    16:02 ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ, ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ : 1. ΕΠΙ ΤΗΣ Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Λ. ΣΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟ. ΚΟΥΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. 2. ΕΠΙ ΤΗΣ Λ. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟ. 3. Λ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑ. 4. Λ. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΛΑΓΟΝΗΣΙ. 5. Λ. ΑΘΗΝΩΝ – ΣΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΣΟΥΝΙΟ. 6. Λ. ΑΘΗΝΩΝ ΣΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ Λ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.

    Αναζοπύρωση φωτιάς στην περιοχή του Κουβαρά

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αναζοπύρωση δεν ανησυχεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Υπάρχουν μόνο διάσπαρτες μικροεστίες.

    Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Κουβαρά – Δραματικές εικόνες

    Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη λόγω των πυρκαγιών θα συγκαλέσει η Πολιτική Προστασία

    Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συγκαλέσει η Πολιτική Προστασία λόγω των δασικών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα μετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, κιαι η Περιφέρεια Αττικής.

    Νέο μήνυμα 112: Εκκένωση από Λαγονήσι προς Αθήνα

    Αποκλειστικές φωτογραφίες του mononews από τη φωτιά στον Κουβαρά

    Αποκλειστικές φωτογραφίες της φωτιάς στον Κουβαρά

    Αποκλειστικές φωτογραφίες της φωτιάς στον Κουβαρά

    Σε ποιες περιοχές έχει διακοπεί η κυκλοφορία

    Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

    Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

    -Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

    – Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

    -Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.

    -Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

    -Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.

    -Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

     

    Χάος στους δρόμους της Αθήνας

    Χάος επικρατεί στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με τους οδηγούς να αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην μετακίνησή τους, καθώς δεν λειτουργούν τα φανάρια από την Αλεξάνδρας έως το Χίλτον.

     

    Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί περιφέρειας και δήμων για την πυρκαγιά στην ΝΑ Αττική

    Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

    Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, ότι εκκενώθηκε το Μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κλπ συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

    Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της καθώς ο ισχυρός άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτροδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

    Στο ίδιο κλίμα της έντασης και αγωνίας εκφράστηκε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ο οποίος προσέτρεξε άμεσα και με κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του Δήμου στην κατάσβεση της φωτιάς.

    Φωτιά καίει ελαιόδεντρα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στον Κουβαρά Αττικής, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
    Φωτιά καίει ελαιόδεντρα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στον Κουβαρά Αττικής, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

    Tο μέτωπο της φωτιάς από την Κερατέα

    Αντιδήμαρχος Σαρωνίδας: Η φωτιά πέρασε στη Λεωφόρο Αναβύσσου και κατευθύνεται στο Πανόραμα Σαρωνίδας

    Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας δήλωσε πως η φωτιά πλέον κατάφερε να περάσει στη Λεωφόρο Αναβύσσου και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.

     

    Πυροσβέστες από την Κεντρική Μακεδονία ενισχύουν τα πύρινα μέτωπα της Αττικής

    Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν να ενισχύσουν πυροσβέστες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα που κλιμακώνονται ακόμη και σε οικιστικές περιοχές της Αττικής.

    Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης, συνολικά 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες αναμένεται να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στην Αττική, ενώ ακόμη 5 οχήματα θα επανδρώσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλία.

     

    Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Αναβύσσου λόγω της πυρκαγιάς στο Ν. Κουβαρά Αττικής

    Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Λαυρίου, από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

    Φωτιά καίει στον Κουβαρά
    Φωτιά καίει στον Κουβαρά

    Βασιλακόπουλος: «Όσοι βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα να φορέσουν μάσκα»

    Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και ενταντικής θεραπείας δίνει οδηγίες στους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με πυρκαγιές

     

    Μέσα στον οικισμό του οικισμού Μελισσουργού η φωτιά

     

    Δύο εγκλωβισμένοι υπερήλικες στο Λαγονήσι

    Δύο υπερήλικοι στο Λαγονήσι έχουν εγκλωβιστεί, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να μεταβαίνουν στον τόπο για τον απεγκλωβισμό τους. Την ίδια ώρα ένας άντρας στη Σαρωνίδα εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα.

    Η φωτιά βρίσκεται μέσα στις αυλές σπιτιών

    Ενημέρωση του Εκπροσώπου Τύπου ΠΣ για πυρκαγιά στον Ν. Κουβαρά Αττικής – Συνολικά έχουν εκδοθεί 4 προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 – Σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των ΠΥ της Αττικής

    Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και εξελίσσεται σε δασική έκταση στην περιοχή του Νέου Κουβαρά, στο Πάνειο Όρος. Πριν από λίγο, στάλθηκε νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο να εκκενώσουν προς παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

    Συνολικά έχουν εκδοθεί 4 προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 για την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο. Όπως είπε το πρώτο μήνυμα του 112 ήταν αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, στη συνέχεια το δεύτερο μήνυμα ήταν για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πέτα Κουβαρά και το τρίτο μήνυμα στις 14:20 για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Μελισσουργός και Τραμπουριά προς Ανάβυσσο.

    «Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε και τέταρτο μήνυμα από το 112 προειδοποιητικό για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο προς Παλαιά Φώκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 με ριπές 8 μποφόρ που δημιουργούν στροβιλισμούς στο ανάγλυφο του όρους. Παράλληλα, όπως επισήμανε, δεν έχει υπάρξει αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα και υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας ήταν άμεση και το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

    Συνολικά επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό. Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

    «Παρόλο που ο πυκνός καπνός και η ένταση των ανέμων δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλή προσέγγιση των εναερίων μέσων όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς», σημείωσε.

    «Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφαλή οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένα άτομα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, οι συνθήκες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Συνθήκες που θα διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

    Εκκενώνεται κατασκήνωση στο Λουτράκι λόγω της φωτιάς που μαίνεται

    Χ. Γκίνης (Δήμαρχος Σαρωνικού): «Υπάρχουν σπίτια που καίγονται»

     

    Πυρκαγιά: 6-7 μποφόρ η ταχύτητα των ανέμων – Η πρόγνωση των επόμενων ωρών

     

    Πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού: Είναι μια κόλαση, κινδύνευσαν πυροσβέστες, αναφορές για εγκλωβισμένους

    Ως μια κόλαση περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά και πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση τη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, σύμφωνα με τον οποίο κινδύνευσαν πυροσβέστες, ενώ υπάρχουν και αναφορές για κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

     

    Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την ανεξέλεγκτη φωτιά στον Κουβαρά Αττικής

    Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς λόγω της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

    Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής: «Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Στα 20μ. από τα σπίτια»

     

    Εκκενώνονται οικισμοί στη Λαυρεωτική – Έκακτες κυβερνητικές συσκέψεις

     

    Άτυπη ενημέρωση για την πυρκαγιά στον Κουβαρά από το Υπουργείο Υγείας

    Σχετικά με τη πυρκαγιά στον Κουβαρά, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες Υγειονομικές δομές. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

    Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

     

    Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα

     

    Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Μελισσουργός και Τραμπουριά λόγω δασικής πυρκαγιάς

    Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ανάβυσσο μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μελισσουργός – Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

    ______________________________________

    Προσπάθειες να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά προς την περιοχή της Αναβύσσου καταβάλλουν αυτήν την ώρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ εστάλη και νέο μήνυμα για εκκενώσεις οικισμών.

    Στόχος αυτήν τη στιγμή είναι να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς πριν πλησιάσει σε Λαγονήσι.

    Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Μελισουργός – Τραμπουριά μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

    Εξαιρετικά δυσμενείς οι συνθήκες

    Έκτακτη ανακοίνωση για την πυρκαγιά εξέδωσε το meteo, τονίζοντας ότι με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα.

    «Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς», επισημαίνει.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του meteo:

    Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

    – Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

    – Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

    Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

    Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

    Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Λαυρίου

    Λόγω της πυρκαγιάς, υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου από το ύψος της Λεωφόρου Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ