• Κοινωνία

    Φωτιά στη Μαγνησία: Εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο (upd)

    • NewsRoom
    Η έκρηξη που σημειώθηκε στη Νέα Αγχίαλο

    Η στιγμή της έκρηξης που σημειώθηκε στη Νέα Αγχίαλο


    Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που καίει κοντά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, καθώς  η φωτιά έφτασε σε αποθήκη οπλισμού της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Στο σημείο ακούγονται ισχυρές εκρήξεις, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης, μέσω του 112, στη Νέα Αγχίαλο αλλά και οκτώ κοντινά χωριά και οικισμούς. Μάλιστα, κάτοικοι από τη Νέα Αγχίαλο απομακρύνονται με πλοία από το λιμάνι της πόλης.

    Οι συγκεκριμένες αποθήκες, κατασκευασμένες με νατοϊκά πρότυπα, βρίσκονται εκτός τους στρατιωτικού αεροδρομίου, σε απόσταση 4 μίλια βόρεια από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

    Το στρατόπεδο έχει εκκενωθεί ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως και όποιος άλλος βρισκόταν στο σημείο, έχει απομακρυνθεί.

    Από την Πολεμική Αεροπορία δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις όταν πλησίαζε η φωτιά, με το προσωπικό να απομακρύνεται εγκαίρως.

    Η φλόγες έφτασαν στην περιοχή έπειτα από  αναζωπύρωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην περιοχή του Σέσκλου στη Μαγνησία.

    Το μέτωπο πήρε γρήγορα διαστάσεις, με συνέπεια να σταλεί μήνυμα 112 για εκκένωση στο χωριό Καστράκι, προς Μικροθήβες, καθώς και τη Νέα Αγχίαλο και οικισμούς στην ίδια περιοχή, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να εκκενώσουν προς Βόλο και Αλμυρό.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, το μέτωπο κινείται με κατεύθυνση προς Μικροθήβες. Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυροσβεστική δεν μπορεί προς το παρόν να πλησιάσει την αποθήκη των πυρομαχικών, λόγω του κινδύνου των εκρήξεων.

    Από τις δυνατές εκρήξεις έσπασαν τζάμια στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου σε σπίτια και καταστήματα.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, κάποιοι πολίτες στην Αγχίαλο τραυματίστηκαν από τα θραύσματα των τζαμιών που έσπασαν και τέσσερα ασθενοφόρα βρίσκονται στην Αγχίαλο.

    Δεδομένου ότι η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, γίνεται έκκληση να κλείσουν πρατήρια υγρών καυσίμων στο μέτωπο Σωρού – Αγχιάλο

    Εκκενώνονται διά θαλάσσης οικισμοί

    Σύμφωνα με εικόνες του μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές στη Νέα Αγχίαλο αυτή τη στιγμή εκκενώνουν διά θαλάσσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρηση εκκένωσης οργανώνεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ιδιωτικών. Στόχος είναι να επιτευχθεί ασφαλής μεταφορά πληθυσμού που έχει καταφύγει στις ακτές για να γλυτώσει από το πύρινο μέτωπο που πλησιάζει στις κατοικημένες περιοχές.

    Σκάφος του λιμενικού συντονίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς το λιμεναρχείο του Βόλου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει περικυκλώσει την περιοχή.

    Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, είτε έφευγαν οδικώς προς Βόλο, είτε με σκάφη ιδιωτών και διασωστών που ειδοποίησαν στελέχη του Λιμενικού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά πλησιάζει απειλητικά το λιμάνι της περιοχής, ενώ ο φόβος των πολιτών εντείνεται από τις απανωτές εκρήξεις που ακούγονται από τον χώρο αποθήκης της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Παράλληλα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή αστικών λεωφορείων για τη μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές.

    Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 για εκκένωση 9 περιοχών στον Βόλο

    Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά εξαιτίας της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

    Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

    Διαβάστε επίσης

    Βόλος: Μήνυμα 112 για εκκενώσεις οικισμών – Αναζωπυρώσεις στη Λαμία

    Ασπρόπυργος: Μεγάλη φωτιά στον οικιστικό ιστό – Μήνυμα από το 112 και διακοπή κυκλοφορίας

    Αναζωπύρωση στα καμένα της Λαμίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα η πυροσβεστική



    ΣΧΟΛΙΑ