• Κοινωνία

    Φονικές καταιγίδες στην Ευρώπη: 6 νεκροί στη Σλοβενία – Εκτροχιάστηκε τρένο στη Σουηδία

    • NewsRoom
    καταστροφές από τις φονικές καταιγίδες στην Σλοβενία

    Καταστροφές στη Skofja Loka στη Σλοβενία (EPA/ZIGA ZIVULOVIC JR)


    Φονικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ευρώπη, με έξι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία.

    Στη χώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των νερών, με τη βοήθεια γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η καταρρακτώδης βροχή, η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, μετέτρεψε σε μια απέραντη λίμνη ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής κα βορειοανατολικής Σλοβενίας.

    Την Κυριακή, ένας άνθρωπος που συμμετείχε στην επιχείρηση απομάκρυνσης των νερών έπεσε σε μια τάφρο ενώ το πτώμα ενός δεύτερου άνδρα βρέθηκε σε έναν ποταμό. Δύο Ολλανδοί τουρίστες σκοτώθηκαν εξάλλου την Παρασκευή ενώ το Σάββατο βρέθηκαν νεκροί δύο κάτοικοι της περιοχής.

    Σήμερα, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να ανοίξουν τους δρόμους προς τις κοινότητες που αποκλείστηκαν από τον κόσμο λόγω της πλημμύρας και να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι ζημιές σε όλη τη χώρα ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

    Η Σλοβενία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταλούν στη χώρα σκαπτικά μηχανήματα, προκατασκευασμένες γέφυρες, ελικόπτερα και στρατιώτες. Το πρώτο φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε από την Ουγγαρία αργά το βράδυ της Κυριακής και ακολούθησε ένα ελικόπτερο. Η Κροατία και η Ισπανία έχουν επίσης διαθέσει από ένα ελικόπτερο η καθεμία.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η χώρα του θα στείλει διασώστες, εκφράζοντας τη θλίψη του για «τη φρικτή καταστροφή» που προκλήθηκε τόσο στη Σλοβενία, όσο και στη γειτονική Αυστρία όπου την Κυριακή ανασύρθηκε νεκρός ένας άνδρας από ένα ποτάμι.

    Από τη βροχή σημειώθηκαν επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Αυστρία.

    Προβλήματα και στη Σκανδιναβία

    Την ίδια ώρα, σφοδρές καταιγίδες πλήττουν από σήμερα το πρωί τη νότια Σκανδιναβία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ένα τρένο και πολλοί δρόμοι να πλημμυρίσουν, την ώρα που αξιωματούχοι στη Σουηδία και τη Νορβηγία προειδοποιούσαν ότι αυτή ίσως να αποδειχθεί η πιο ακραία βροχόπτωση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

    Οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί μετεωρολόγοι έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για πολλές ημέρες αυτήν την εβδομάδα και λένε ότι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο μπορεί να δεχτούν ποσότητα βροχής ενός μήνα μέσα σε 24 ώρες. Προειδοποιούν επίσης ότι μπορεί να σημειωθούν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 25 ετών στη Νορβηγία ή ακόμη και των τελευταίων 50 ετών στη Σουηδία.

    εκτροχιασμένο τρένο στη Σουηδία

    Ένα τρένο με περισσότερους από 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην ανατολική Σουηδία καθώς το νερό της βροχής παρέσυρε εν μέρει ένα ανάχωμα. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων διακόπηκε σε κάποιες περιοχές η ηλεκτροδότηση. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια πολλών φεριμπότ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και σε αεροπορικές πτήσεις. Στη Νορβηγία ακυρώθηκαν σιδηροδρομικά δρομολόγια και αναβλήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες.

    Το χαμηλό βαρομετρικό ονομάστηκε «Χανς» από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, εξηγώντας ότι η ονοματοδοσία των καιρικών συστημάτων καθιστά ευκολότερο να τραβήξουν οι μετεωρολόγοι την προσοχή του κοινού.

    Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να μην πλησιάζουν σε ποταμούς και απότομες πλαγιές και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καταστροφές σε περιουσίες, αφού η βροχή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Σφοδρή βροχόπτωση σημειώνεται και στη γειτονική Δανία, όπου το επίπεδο του συναγερμού ανέβηκε στο «κίτρινο». Στη Φινλανδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

    Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε είπε ότι αναμένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο συχνά. «Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση NRK.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Βέλγιο: Νέα απεργία των πιλότων της Ryanair με έδρα το Σαρλερουά, στις 14 και 15 Αυγούστου

    Πυρκαγιές: Φωτιές σε Βαμβακόφυτο Σιντικής και Άγιο Βλάση Τρίπολης (upd)

    Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Το 23% της Αττικής κάηκε κατά τα επτά τελευταία χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ