• Κοινωνία

    Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δουλειά»

    Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δουλειά»

    Φαίνη Χατζηαθανασιάδου


    Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου διεκδικεί τη δημαρχία Φιλοθέης Ψυχικού, που συμπεριλαμβάνει και το Νέο Ψυχικό. Το «φιλέτο» της Αττικής, θα επισήμαινε κανείς.

    Η επιτυχημένη νομικός Φαίνη Χατζηαθανασιάδου πήρε το χρίσμα στον δήμο Φιλοθέης Ψυχικού ως πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου με τον συνδυασμό Προάστιο Πρότυπο και τον Δημήτρη Γαλάνη (τον νυν δήμαρχο, από το 2019).

    Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της πριν από το καλοκαίρι και έκτοτε σηκώνει τα μανίκια, έτοιμη να αντιμετωπίσει τα δημοτικά θέματα «με επαγγελματισμό». Με πράξεις, όπως συμβολικά ονομάζεται και η παράταξή της, Πράξη.

    Ο στόχος

    Κυρία Χατζηαθανασιάδου, ποιος είναι ο στόχος για τον οποίο διεκδικείτε τη δημαρχία;

    Στόχος μου είναι η δημιουργία ενός Δήμου που αξίζει να ζούμε! Η ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού είναι πολύ μεγάλη. Είδα «από μέσα» την απαξίωση των διαδικασιών και της έλλειψης βούλησης, ενώ παράλληλα είχα διαγράψει μια πορεία στα κοινά που με έκανε πιο δυνατή να προχωρήσω στη μεγάλη απόφαση διεκδίκησης της δημοτικής αρχής.

    Εκ φύσεως μου αρέσει να είμαι μπροστά στις εξελίξεις, να αναλαμβάνω την ευθύνη, να παίρνω ουσιαστικές και κρίσιμες πρωτοβουλίες και να διεκδικώ σθεναρά αυτά που πιστεύω πως πρέπει να γίνουν για να κινούνται τα πράγματα προς το καλό.

    Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι κρίσιμη για τον Δήμο μας. Η επόμενη πενταετία θα αλλάξει πολλά και θα έχει παράλληλα πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για όποιον θέλει να κάνει τα άλματα που απαιτούνται. Και ο Δήμος μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Οι πολίτες μας το ίδιο.

    Και εγώ σας εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό είναι το μεγάλο μου κίνητρο. Σε δέκα χρόνια να κοιτάω πίσω και να νιώθω περήφανη για το έργο της δικής μας δημοτικής αρχής που θα αλλάξει ριζικά το χάρτη της περιοχής οδηγώντας τη σε μια τροχιά βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξής, διατηρώντας αλώβητα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

    Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου με τον συνδυασμό της «Πράξη»

    Σε όλη την πορεία σας διακρίνεται η ενασχόληση με τα κοινά.

    Πότε και γιατί άρχισε να σας ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση;

    Έχετε προηγούμενη εμπειρία ως δημοτική σύμβουλος;

    Έχω μια πορεία πάνω από είκοσι χρόνια ενασχόλησης με εθελοντικές ομάδες, σωματεία και οργανισμούς που ως στόχο είχαν την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

    Άρα με την ευρεία έννοια μεν αλλά ουσιαστικά με συλλογική επίδραση ως αποτέλεσμα του έργου μου, η καταγραφή της δημόσιας παρουσίας μου έρχεται από αρκετά πίσω στο χρόνο και σε όλες τις περιπτώσεις, όπως η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφια βουλευτής το 2019 και η συμμετοχή μου στις δημοτικές εκλογές του 2019 που έφερε την εκλογή μου ως Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού, έχουν ως επίκεντρο την ανάγκη μου να προσφέρω στους συνανθρώπους μου και στον τόπο μου.

    Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης και προσφοράς. Η καταγεγραμμένη πορεία μου την τετραετία που υπηρέτησα το Δήμο μας αποδεικνύει τη μεγάλη μου διάθεση, θέληση και πείσμα για δουλειά.

    Πήραμε πάνω από 180 αποφάσεις στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ψυχικού που δεν εισακούσθηκαν ούτε αξιοποιήθηκαν από τον απερχόμενο δήμαρχο.

    Όμως οι πρωτοβουλίες μου και με ό,τι ασχολήθηκα προσωπικά που δεν απαιτούσε τη δική του σύμφωνη γνώμη, είναι γνωστές στους δημότες οι οποίοι σήμερα μου ανταποδίδουν την αγάπη και τη στήριξή τους.

    Γιατί εγώ ως Πρόεδρος της κοινότητας Ψυχικού, έδειξα σεβασμό στη δική τους εμπιστοσύνη και αυτό είναι απόδειξη της δικής μου πορείας, ταυτότητας και ηθικής.

    Ο γιος της Ίων φοιτητής στην Οξφόρδη

    Η οικογένεια

    Από τον πατέρα σας Αθανάσιο, τι έχετε αποκομίσει; Στον γιο σας τι αξίες έχετε μεταλαμπαδεύσει;

    Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος των επιχειρήσεων. Εργάστηκα δίπλα του και, προς τιμήν του, όταν αποφάσισα να πάρω το δικό μου δρόμο, δεν με εμπόδισε, αλλά με παρότρυνε, με στήριξε, με άφησε να ανοίξω τα φτερά μου.

    Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, του άρεσε να με μαθαίνει πράγματα, να με βλέπει να στέκομαι στα πόδια μου. Μου έδωσε πολλές ευκαιρίες και ίσως από αυτόν, αλλά και από τη μητέρα μου, πήρα το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά.

    Σχετικά με τον Ίωνα, τον οποίο μεγάλωσα έχοντας διπλό ρόλο, καθώς ήμασταν μονογονεϊκή οικογένεια και σε εποχές δύσκολες, του μεταλαμπάδευσα τον σεβασμό στους ανθρώπους, την αγάπη για προσωπική ανάπτυξη, την δράση, την πράξη, το θάρρος απέναντι στις αντιξοότητες και την αφοσίωση σε αυτό που αγαπά.

    Ο Ίων είναι το μεγάλο μου καμάρι και ως μητέρα νιώθω πολύ περήφανη για αυτό που είναι σήμερα και για τον τρόπο που πορεύεται στη ζωή του.

    Γένος θηλυκού

    Παίζει ρόλο το φύλο όταν αναλαμβάνει κανείς θέσεις ηγεσίας;

    Πιστεύω βαθιά πως οδεύουμε προς την ισότητα γιατί είναι πλέον μονόδρομος. Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά ακόμη αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.

    Ο δημόσιος χώρος, τα κοινά, έχουν ανάγκη γυναίκες και άνδρες. Προσωπικά ενσάρκωσα πολλαπλούς ρόλους στην πορεία μου, στην οικογένειά μου και στη δουλειά μου.

    Οι γυναίκες έχουμε καταφέρει να μεγαλουργήσουμε σε χρόνια δύσκολα, πιο καταπιεστικά, όταν δεν μας υπολόγιζε κανείς. Τώρα που σιγά-σιγά αυτό αλλάζει δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Θεωρώ ότι το φύλο δεν παίζει ρόλο και πως μόνο θετικό πρόσημο θα έχει η αύξηση του αριθμού των γυναικών στη δημόσια σφαίρα.

    Βασικές συνιστώσες

    Ποια είναι τα τρία κύρια θέματα για τα οποία θα αγωνιστείτε εφόσον εκλεγείτε κυρία Χατζηαθανασιάδου;

    Δεν θα είναι μόνο τρία τα κύρια θέματα αλλά θα σας πως τα πρώτα τρία και αυτά είναι ξεκάθαρα, η ασφάλεια, η καθαριότητα και η χρηματοδότηση των έργων για τις υποδομές του Δήμου. Με την έννοια της ασφάλειας να είναι ευρεία. Να υπάρχει φωτισμός, τα πεζοδρόμια να μην είναι σπασμένα και οι δρόμοι να μην έχουν λακούβες. Να μπορούν όλοι οι πολίτες να κυκλοφορούν στο Δήμο μας έχοντας προσβασιμότητα παντού. Επίσης, να νιώθουν ασφαλείς.

    Η καθαριότητα ταλανίζει τους πολίτες καθώς δεν είναι μόνο η αποκομιδή, δεν είναι μόνο η βασική αυτή διαδικασία αλλά παίζει ρόλο και η αισθητική, το περιποιημένο πράσινο, η ανακύκλωση των απορριμμάτων, η καθαριότητα των πεζοδρομίων, των πλατειών, των παιδικών χαρών.

    Τέλος, για να αναφερθώ και στην αδιαφορία της παρούσας Αρχής, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία από το κεντρική διοίκηση και την ΕΕ ώστε να έχουμε βιώσιμες, οικονομικές λύσεις για μια σειρά από έργα που ως στόχο θα έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας των πολιτών και της κάλυψης των μεγάλων αναγκών του Δήμου σε υποδομές που θα εξασφαλίσουν τη μετάβασή του στην επόμενη εποχή.

    Γνωρίζετε καλά πως όταν υπάρχει το στρατηγικό σχέδιο, υπάρχει το πλάνο δράσεων, υπάρχει η πολιτική βούληση και υπάρχουν και τα χρήματα, τότε όλα μπαίνουν σε μια άλλη βάση συζήτησης. Και μπορούμε να μιλάμε με χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτός εν ολίγοις είναι και ο στόχος μου. Οι πράξεις και τα έργα.

    Δενδροφύτευση

    Το κομβικό σημείο

    Πώς πραγματικά θα αλλάξει η καθημερινότητα του πολίτη; Τι θα γίνει με την κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Φάρο; Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ; 

    Αναμφίβολα στο Φάρο υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Είναι άλλωστε η αγορά του Δήμου μας αλλά και σημείο συνάντησης οδικών αρτηριών.

    Η κομβική λύση είναι ο καθορισμός ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω ψηφιακής πλατφόρμας αλλά και η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας για τη σύνδεση των τριών κοινοτήτων μεταξύ τους αλλά και με τους σταθμούς μετρό, ώστε να μειωθεί η χρήση αυτοκινήτου των μόνιμων κατοίκων και να μην υπόκεινται σε αυτή την καθημερινή ταλαιπωρία. Σε συνεργασία με ειδικούς συγκοινωνιολόγους θα μελετήσουμε ένα βιώσιμο σχέδιο και πλάνο περαιτέρω αντιμετώπισης.

    Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η πρόταση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Πρέπει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για το αδόμητο μέρος του οικοπέδου ώστε να προστατευθεί η φυσιογνωμία της κηπούπολής μας καθώς οι κάτοικοι θα έχουν κίνητρο να διατηρήσουν τις μονοκατοικίες και τους κήπους.

    Κυρία Χατζηαθανασιάδου, προφανώς έχετε όραμα αλλά στην πράξη (όπως ονομάζεται και η παράταξή σας), άμα τη αναλήψει των καθηκόντων σας, μπορεί να τα βρείτε «σκούρα».

    Με τι εφόδια θα υπερπηδήσετε τα αναπόφευκτα εμπόδια που θα συναντήσετε;

    Σας ευχαριστώ για αυτή την ερώτηση. Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για τα εφόδια και την εμπειρία μας σχετικά με την αυτοδιοίκηση.

    Θα ήθελα να ζητήσω σε όλους τους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης να σκεφτούν ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν το Δήμο μας στη σημερινή κατάσταση.

    Ποια είναι τα πρόσωπα αυτά της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και των προηγούμενων, που εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους και οι οποίοι δεν φρόντισαν το Δήμο μας, τον παραμέλησαν, τον άφησαν βρώμικο, τον άφησαν έρμαιο στη φθορά του χρόνου, δεν διεκδίκησαν λύσεις για τα καθημερινά μας προβλήματα, δεν αξιοποίησαν πόρους που υπήρχαν διαθέσιμοι. Όλες οι απαντήσεις καταλήγουν σε μία: οι «έμπειροι» αυτοδιοικητικοί που σε κάθε εκλογική διαδικασία δηλώνουν παρόντες με μεγαλοπρεπή λόγια και υποσχέσεις που μόλις τελειώσουν οι εκλογές, τελειώνουν και αυτές. Αυτή την εκπροσώπηση θέλουμε? Αυτός ο Δήμος μας αξίζει?

    Η ομάδα μου, οι άνθρωποι στην ΠΡΑΞΗ και εγώ διαθέτουμε και έχουμε αποδείξει ο κάθε ένας από την επαγγελματική και προσωπική του πορεία πως γνωρίζουμε τί σημαίνει δουλειά γιατί καλούμαστε καθημερινά να πετύχουμε στόχους και να φέρουμε αποτέλεσμα.

    Με εφόδιο λοιπόν, τον επαγγελματισμό μας, την προσωπική μας αξιοπιστία στους χώρους που δραστηριοποιούμαστε και με το αίσθημα ευθύνης πως η ανάληψη της Δημαρχίας δεν είναι δημοσιοσχετίστικο συμβόλαιο, αλλά συμβόλαιο τιμής και ευθύνης απέναντι στους δημότες, θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας: να δημιουργήσουμε με νέα πρόσωπα το δήμο που αξίζει να ζούμε όλοι μας!



    ΣΧΟΛΙΑ