• Κοινωνία

    FaceApp: Σάλος με τις φήμες διαρροής προσωπικών δεδομένων – Το CSI Institute προτείνει μέτρα «αυτοπροστασίας»


    Μεγάλη απήχηση φαίνεται να έχει, τα τελευταία 24ωρα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση της εφαρμογής FaceApp, μετά την δημοσιοποίηση της νέας δυνατότητας της εφαρμογής, που επιτρέπει στον χρήστη της να δει τον…μελλοντικό του εαυτό, αφού διαθέτει ένα εφέ γήρατος και απεικονίζει την υποθετική εικόνα του ως ηλικιωμένου.

    Εκατοντάδες φωτογραφίες ανά τον κόσμο ανεβαίνουν από χρήστες, αλλά και επώνυμους που θέλουν να μοιραστούν με τους φίλους τους την εικόνα τους ως ηλικιωμένοι.

    Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις για τη χρήση της εφαρμογής ήρθαν γρήγορα, με πρώτο τον Τσακ Σούμερ, Αμερικανό Γερουσιαστή του κόμματος των Δημοκρατικών να κάνει λόγο για ζητήματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ζητώντας να πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα. Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η εφαρμογή ανήκει σε μια ρωσική εταιρεία, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για προσπάθεια συλλογής προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών για «σκοτεινούς σκοπούς» εκ μέρους ρωσικών συμφερόντων.

    Την άποψη του Τσακ Σούμερ μοιράζονται δεκάδες χρήστες στο διαδίκτυο, που κάνουν λόγο για σοβαρό κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων των χρηστών, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή δεν παίρνει μόνο τα στοιχεία που της παρέχει ο ίδιος ο χρήστης με τη συγκατάθεσή του, αλλά και ό,τι άλλο υπάρχει στη συσκευή του.

    Η εταιρεία, βέβαια, έσπευσε να διαψεύσει τους σχετικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα άλλο στοιχείο, πέραν αυτών που παρέχει ο χρήστης στην εφαρμογή.

    Επισημαίνεται ότι ο προβληματισμός έχει ξεκινήσει από έναν όρο που επιβάλλει η εφαρμογή, κατά την εγκατάστασή της, σύμφωνα με τον οποίο, ο χρήστης, κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό του, συναινεί στο ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στην εφαρμογή αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δημοσιευτούν σε οποιαδήποτε χώρα η εταιρία θα επιλέξει, χωρίς πλέον ο χρήστης να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.

    Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, υπολογίζεται ότι σήμερα, περισσότεροι από 150 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν την εφαρμογή, παραχωρώντας παράλληλα όλες αυτές τις πληροφορίες στην διαχειριστική εταιρεία του FaceApp.

    Μετά τον ευρύ προβληματισμό που έχει προκύψει, το CSI Institute εξέδωσε μια λίστα με τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων για τα προσωπικά στοιχεία και σωστής χρήσης τέτοιου είδους εφαρμογών. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν τις εξής συμβουλές:

    -Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν αιτήσεις παραπόνων μέσω τις εφαρμογής στην ίδια την εταιρία FaceApp, με σκοπό την διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: «Settings->Support->Report a bug», γράφοντας την λέξη «Privacy», ως θέμα της αίτησης.

    -Καθώς η χρήση της εφαρμογής μπορεί να γίνει χωρίς την δημιουργία λογαριασμού, είναι σημαντικό οι χρήστες να βεβαιωθούν πως δεν έχουν δημιουργήσει προσωπικό προφίλ, παραχωρώντας στοιχεία όπως το email τους ή την πιστωτική τους κάρτα.

    -Σε περίπτωση που κάποιος έχει δημιουργήσει προφίλ, θα πρέπει να διαγράψει όλες του τις πληροφορίες και να τερματίσει οποιαδήποτε συνδρομή έχει ενεργοποιήσει, ακόμη και αν πρόκειται για συνδρομή χωρίς χρηματική επιβάρυνση. Ο τρόπος είναι απλός: «Logging in-> Delete personal Information-> Cancel Subscription»

    -Η διαγραφή της εφαρμογής από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι απαραίτητη, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ελέγξουμε τις συσκευές που επικοινωνούν με την χρήση «Cloud».

    Τέλος, CSI Institute υπενθυμίζει ότι το βασικότερο βήμα για την αυτοπροστασία του χρήστη από τον κίνδυνο διαρροής των προσωπικών του δεδομένων είναι να διαβάζει πάντα, με ιδιαίτερη προσοχή, τους «Όρους & Προϋποθέσεις» («Terms & Conditions»), προτού «Συμφωνήσει» για την λήψη της οποιασδήποτε εφαρμογής.



    ΣΧΟΛΙΑ