• Κοινωνία

    FaceApp: Επικίνδυνη η δημοφιλής εφαρμογή για τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

    Ο Γιώργος Αγγελόπουλος με το εφέ ηλικίας του FaceApp


    Γερασμένα πρόσωπα βλέπει κανείς τις τελευταίες μέρες, ρίχνοντας μια ματιά στη αρχική σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς παγκόσμια φρενίτιδα έχει προκαλέσει η νέα δυνατότητα της εφαρμογής FaceApp, που επιτρέπει στο χρήστη να τροποποιήσει μια φωτογραφία του με το εφέ το γήρατος, δίνοντάς του, με αυτό τον τρόπο, τη δυνατότητα να δει πώς θα είναι περίπου, όταν φτάσει σε μεγαλύτερη ηλικία.

    Η εφαρμογή μπήκε στη ζωή των χρηστών το 2017 και έγινε αμέσως δημοφιλής, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιούν αλλαγές στα χαρακτηριστικά τους, προκαλώντας τους το ενδιαφέρον για το πως θα έδειχναν με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι χρήστες ξεκίνησαν, για παράδειγμα, να αλλάζουν το χρώμα των μαλλιών τους, αλλά και χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

    Προσφάτως, η εφαρμογή διέθεσε μια νέα δυνατότητα παρέμβασης των χρηστών στις φωτογραφίες τους, αφού τους έδωσε την ευκαιρία να αλλάξουν την ηλικία τους. Πιο συγκεκριμένα, η νέα δυνατότητα έχει ένα εφέ γήρατος, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να δει πώς αναμένεται να είναι η μορφή του, όταν ο ίδιος θα είναι ηλικιωμένος.
    O Λίο Μέσσι με το εφέ ηλικίας του FaceApp

    Μετά την κυκλοφορία αυτής της δυνατότητας, το διαδίκτυο κατακλύστηκε από εικόνες χρηστών, αλλά και επωνύμων, οι οποίοι πειραματίζονται με το νέο χαρακτηριστικό της εφαρμογής και ανεβάζουν στα προφίλ τους την «μελλοντική» εκδοχή του εαυτού τους, με το φαινόμενο να έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

    Ωστόσο, αυτή η νέα και διασκεδαστική δυνατότητα, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι και τόσο αθώα, καθώς έχουν δημιουργηθεί σοβαροί προβληματισμοί, σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, την οποία μάλιστα έχει αναπτύξει μια ρωσική εταιρεία.

    Σύμφωνα με το site του FaceApp, η εφαρμογή έχει πάνω από 80 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ωστόσο, πολλά διεθνή ΜΜΕ εικάζουν ότι αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 24ωρα, λόγω της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος.

    Ο ευρύς προβληματισμός που προκύπτει για τα δεδομένα των χρηστών ξεκίνησε με την είδηση ότι ο Τσακ Σούμερ, Αμερικανός γερουσιαστής από το κόμμα των Δημοκρατικών, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα για το FaceApp, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί τρομερά το γεγονός πως τα δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στα χέρια μιας εχθρικής ξένης δύναμης.

    Ωστόσο, ο Αμερικανός πολιτικός δεν είναι ο μόνος που έχει εκφράσει τέτοιου είδους ανησυχίες. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ισχυρισμούς ότι η εταιρεία, στην οποία ανήκει η εφαρμογή και έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, αποκτά πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες των χρηστών, όχι μόνο σε όσες ανεβάζουν οι ίδιοι για τροποποίηση, και ότι τα δεδομένα μεταφέρονται στη Ρωσία για «σκοτεινούς σκοπούς». Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

    Στην προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν αυτοί οι προβληματισμοί είναι βάσιμοι, διαπιστώθηκε ότι, στους όρους χρήσης του FaceApp, αναφέρεται ρητά ότι ο χρήστης παραχωρεί στην εταιρεία την άδεια για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση μετάφραση κ.λπ. του περιεχομένου χρήστη και οποιουδήποτε ονόματος ή ονόματος χρήστη παρέχεται σε σχέση με το εν λόγω περιεχόμενο, σε όλες τις μορφές media και όλα τα κανάλια που είναι ήδη γνωστά ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσής του.
    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το εφέ ηλικίας του FaceApp

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Wireless Labs, μητρική εταιρεία της FaceApp, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που «φορτώνει» ο χρήστης στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη, για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών ή για ένα πλήθος από άλλους, απροσδιόριστους σκοπούς.

    Το αν τα στοιχεία αυτά βρίσκουν σύμφωνο τον χρήστη του διαδικτύου, που θέλει να «πειραματιστεί» με την εφαρμογή, αυτή είναι μια απόφαση που ανήκει καθαρά στον ίδιο. Άλλωστε, για να ξεκινήσει κανείς τη χρήση της εφαρμογής, υποτίθεται ότι έχει περάσει από το στάδιο ανάγνωσης των όρων χρήσης και δηλωμένης συμφωνίας του με αυτούς.

    Οι φήμες περί «σκοτεινών χρήσεων» των προσωπικών δεδομένων των χρηστών έφτασαν έως την εταιρεία, η οποία έσπευσε να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά τα σενάρια αυτά. Συγκεκριμένα, ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, CEO της FaceApp, δήλωσε εχθές στον Guardian ότι μόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία, αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud, που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ.

    «Το FaceApp πραγματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της επεξεργασίας στο cloud. Ανεβάζουμε μόνο τη φωτογραφία που έχει επιλέξει ο χρήστης για επεξεργασία. Δεν μεταβιβάζουμε ποτέ καμία άλλη εικόνα από το τηλέφωνο στο cloud».
    Ο Πάνος Ιωαννίδης με το εφέ ηλικίας του FaceApp

    Ο developer επιμένει, επιπλέον, ότι οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τον server. «Ίσως αποθηκεύσουμε στο cloud μια φωτογραφία που έχει ανέβει. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι η απόδοση και η επισκεψιμότητα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο χρήστης δεν θα ανεβάσει πολλές φορές την ίδια φωτογραφία για επεξεργασία. Οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τους server μας μέσα σε 48 ώρες από την στιγμή του upload», επισημαίνει ο CEO.

    Σύμφωνα με τον Γκοντσάροφ, η εταιρεία του δεν πουλά, ούτε κοινοποιεί τα δεδομένα χρηστών σε τρίτα μέρη, ενώ οι περισσότερες δυνατότητες του app είναι διαθέσιμες χωρίς να απαιτείται σύνδεση, πράγμα που σημαίνει, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ότι το app δεν έχει ως στόχο να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για τους χρήστες, με σκοπό να τα πουλήσει.



    ΣΧΟΛΙΑ