ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξηγήσεις ζητά το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, «ΑΝΑΚΕΜ», ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης νέου ΣΣΕΔ από την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), με εξώδικο που έστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Συγκεκριμένα, η ΑΝΑΚΕΜ επισημαίνει ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ ή νομικό πρόσωπο που ιδρύει αυτή, δεν νομιμοποιείται να συστήσει ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο, οι μέτοχοι ή εταίροι φορέα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ μπορούν να είναι αποκλειστικά όσοι παράγουν ή διαχειρίζονται ΑΕΚΚ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία οργανώνονται αποκλειστικά από παραγωγούς ή διαχειριστές ΑΕΚΚ.
Η ΠΕΔΜΕΔΕ, ωστόσο, αποτελεί σωματείο, το οποίο σύμφωνα με το καταστατικό του δεν περιλαμβάνει στους σκοπούς του την ανάληψη και εκτέλεση δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, συνεπώς δεν δύναται σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί διαχειριστής ΑΕΚΚ, ούτε έχει στους σκοπούς της την ίδρυση και λειτουργία ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ.
Ως εκ τούτου, τίθενται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το νομικό πρόσωπο που καταθέτει την πρόταση για λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης ΑΕΚΚ, εκ μέρους της ΠΕΔΜΕΔΕ. Όπως για παράδειγμα, με ποιες διαδικασίες έχουν ληφθεί οι εν λόγω αποφάσεις; Έχει γίνει αλλαγή του καταστατικού της σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία για να προβλέπει τη σύσταση ΣΣΕΔ; Έχει τεθεί στα αρμόδια όργανα διοίκησης της Ένωσης το θέμα ίδρυσης εταιρείας με σκοπό την λειτουργία ΣΣΕΔ ή μήπως έχει ληφθεί απόφαση να συμμετέχει η Ένωση σε εταιρεία με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα; Εάν ναι, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα πρόσωπα; Εάν, πάλι, δεν συμβαίνει τίποτε από τα παραπάνω, με ποιες επίσημες αποφάσεις του ΔΣ δωρίζεται το brand name της ΠΕΔΜΕΔΕ σε μια εταιρεία που έχει δημιουργηθεί από μεμονωμένους παραγωγούς η διαχειριστές ΑΕΚΚ για να λειτουργήσει Σύστημα;
Η ΑΝΑΚΕΜ ξεκαθαρίζει ότι σε καμμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να θέσει προσκόμματα σε υγιείς και νόμιμες προσπάθειες δημιουργίας και λειτουργίας ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, στη βάση, πάντα, της ισοτιμίας, της ισονομίας και της αυστηρής τήρησης του θεσμικού πλαισίου. Αντίθετα, σκοπός της είναι να προστατεύσει τον θεσμό της εναλλακτικής διαχείρισης από τον κίνδυνο να λάβουν άδεια λειτουργίας ΣΣΕΔ νομικά πρόσωπα ή σχήματα που δεν το δικαιούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και κυρίως, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ στη χώρα, που είναι μάλιστα και το πρώτο που έλαβε έγκριση, το 2012, ενώ αξιολογήθηκε και πέτυχε την ανανέωση της λειτουργίας του το 2019, βάσει της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερουλάνος: «Στόχος του συνεδρίου μας να αποδείξουμε ότι στο επίκεντρο της ύπαρξης μας είναι ο πολίτης»
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί «πλήρως και άμεσα»
- Κατολισθήσεις και πλημμύρες σαρώνουν Πρέβεζα, Κέρκυρα, Τρίπολη, Λέσβο – 112 σε Χίο, Σέριφο, θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο
- «Αχυράνθρωποι»: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.