Κοινωνία

Έτσι κάηκε η Μόρια: Αποκαλυπτική η δικογραφία

  • NewsRoom

Από την φωτιά στην Μόρια


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο εμπρησμός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

Εκτός από τη δικογραφία, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους και τις καταθέσεις έξι κατηγορούμενων.

Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τις Αρχές και αρνούνται κατηγορηματικά ότι σχετίζονται με τον εμπρησμό, από τις καταθέσεις τους προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, τόσο για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων εντός του ΚΥΤ, όσο και για το πώς μπήκε η φωτιά, που έκαψε ολοκληρωτικά τη δομή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση του ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος θεωρείται ο αρχηγός των ανήλικων και ο οποίος συνελήφθη λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στην Πέλλα. Ο συγκεκριμένος υποδεικνύει, μάλιστα, συμπατριώτη του, τον οποίο χαρακτηρίζει «διοικητή της Μόριας».

Στην κατάθεσή του, υποστηρίζει ότι, βγαίνοντας από τη σκηνή του, είδε ομάδα 15 ανηλίκων να βάζει φωτιές στον τομέα 8 και 9. Όπως, υποστηρίζει τους πλησίασε, ζητώντας τους να σταματήσουν, αλλά αυτοί συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνδρας αναγνώρισε σε φωτογραφίες που του έδειξαν οι Αρχές πέντε Αγφανούς, τους οποίους και κατονόμασε.

Ο 17χρονος, στην κατάθεση του, περιγράφει πώς έγινε ο εμπρησμός, αλλά αρνείται ότι ο ίδιος έχει οποιαδήποτε σχέση. «Στις 08-09-2020 το βράδυ βρισκόμουν στην σκηνή μου, η οποία βρίσκεται στον τομέα ανηλίκων. Ήξερα ότι υπήρχε μια ένταση από άλλα άτομα, που είχε σχέση με την μεταφορά όσων ήταν θετικοί στο COVID -19, όμως δεν γνώριζα κάτι περισσότερο. Κάποια στιγμή το βράδυ και ενώ βρισκόμουν μέσα στην σκηνή μου, άκουσα φωνές και αμέσως κατάλαβα ότι κάτι κακό συμβαίνει, νόμιζα όμως ότι επρόκειτο για κάποια σύρραξη και όχι ότι έχει μπει φωτιά. Είδα κόσμο να τρέχει πανικόβλητος και να μαζεύει τα πράγματά του, διότι υπήρχαν φωτιές. Οι φωτιές αυτές γρήγορα εξαπλώθηκαν από σκηνή σε σκηνή και έτσι και εγώ έπραξα ό,τι έπραττε και ο υπόλοιπος κόσμος, δηλαδή ξεκίνησα να μαζεύω τα προσωπικά μου αντικείμενα, με σκοπό να φύγω μακριά από τις φωτιές που πλησίαζαν. Ουδέποτε ξεκίνησα κάποια φωτιά εγώ, ούτε βρισκόμουν σε συνεννόηση με κάποιον άλλο. Έχασα ό,τι είχα σε αυτό το μέρος και δεν είχα κανέναν λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Εξάλλου, γνώριζα ότι θα φύγω για άλλη δομή εκτός Λέσβου, συνεπώς δεν είχα κανένα κίνητρο να βάλω φωτιά στο Κ.Υ.Τ της Μόριας. Έχω αιτηθεί άσυλο και δεν είχα λόγο να πράξω κάτι τέτοιο. Σε κάποια στιγμή, οι φωτιές με πρόλαβαν και άρχισε να καίγεται και η δική μου σκηνή. Τότε προσπάθησα να βγάλω κάποια πράγματα μήπως τα σώσω από την φωτιά, όμως τα περισσότερα είχαν ήδη αρχίσει να καίγονται. Ίσως για αυτό να νόμισε κάποιος ότι είμαι από αυτούς που βάζουν τις φωτιές, καθότι προσπαθούσα να βγάλω αναμμένα αντικείμενα εκτός της σκηνής, ώστε να μην καούν και τα υπόλοιπα, όμως δεν είχα κανένα αποτέλεσμα».

Αναφορικά με το πώς ξεσπάσουν οι φωτιές, αναφέρει: «Όσον αφορά, άλλωστε, στις φωτιές, θέλω να τονίσω ότι και ο ίδιος ο ‘αρχηγός’, αλλά και λοιποί μάρτυρες αναφέρουν ότι οι φωτιές ξεκίνησαν στις ζώνες 8 και 9, εγώ διαμένω στην ζώνη των ανηλίκων και ότι η σύρραξη και οι φωτιές προκλήθηκαν από 500 περίπου άτομα, τα οποία κατά την οπισθοχώρησή τους έβαζαν φωτιές».

Εν συνεχεία, άλλος μάρτυρας αναφέρεται σε άλλα 200 άτομα, τα οποία έβαλαν φωτιά στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας. «Εγώ βρισκόμουν όλο αυτό το διάστημα στην σκηνή μου και δεν είχα καμία συμμετοχή σε όσα συνέβησαν με τους Πυροσβέστες και τους Αστυνομικούς. Από κανέναν άλλον μάρτυρα δεν αναφέρομαι ως υπεύθυνος για τις φωτιές, οι οποίες ξεκίνησαν από άλλο μέρος από αυτό που βρισκόμουν εγώ. Δεν είναι δυνατόν με τόσες μαρτυρίες Αστυνομικών και Πυροσβεστών να μην με είδε κανείς να διαπράττω τα όσα μου αποδίδονται. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να είμαι από αυτούς που όπως κατηγορούμαι “έκαψα το Κ.Υ.Τ της Μόριας».

Παράλληλα, στην κατάθεσή του, ο νεαρός Αφγανός ισχυρίζεται ότι συμπατριώτης του, που ανήκει όμως σε άλλη φυλή, τον υπέδειξε ως αρχηγό των ανηλίκων, προκειμένου να τον ενοχοποιήσει. Ο ίδιος ισχυρίζεται, επίσης, ότι ο συμπατριώτης του είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα εντός της Μόριας.

«Όσον αφορά στην κατάθεση του συμπατριώτη μου, ο οποίος με κατονομάζει ψευδώς ως έναν εκ των εμπρηστών, προτίθεμαι να κινηθώ νομικά εναντίον του, καθότι τα όσα αναφέρει τουλάχιστον ως προς εμένα είναι απολύτως ψευδή. Ο ίδιος είχε καταφέρει σε έναν βαθμό να “διοικεί” τον τομέα των Αφγανών και να είναι ο “αρχηγός” τους. Ψευδώς μου προσδίδει την ιδιότητα του αρχηγού των ανηλίκων. Όσοι δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό τους, τους κακολογούσε και τους δημιουργούσε προβλήματα. Είναι Παστούν και έχει προβληματικές σχέσεις με όσους από τους Αφγανούς δεν είναι. Θέλει να τα πηγαίνει καλά με τις αρχές και με τους ανθρώπους των Μ.Κ.Ο. που δρουν στο Κ.Υ.Τ. Μόριας και για αυτό προφανώς βρήκε ευκαιρία να εμπλέξει κάποιους από αυτούς που δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό τους και παράλληλα να φανεί καλός και συνεργατικός με τις αρχές του νησιού».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ