• Κοινωνία

    Προσφυγή του δήμου Λέρου στο ΣτΕ κατά της κατασκευής κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στην περιοχή Όρμος Λακκί


    Αντιδρά η δημοτική αρχή Λέρου στη δημιουργία κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 προσφυγών και μεταναστών. Με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την κατασκευή του κέντρου στην τοποθεσία Όρμος Λακκί.

    Ο Δήμος Λέρου ζητά να ανασταλούν και να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές:

    1) Η από 22.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί Λέρου.

    2) Η από 17.7.2020 διακήρυξη του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και

    3) Η από 15.10.2020 σύμβαση κατασκευής της επίμαχης δομής προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

    Βασικό επιχείρημα του Δήμου Λέρου είναι ότι ο πληθυσμός του νησιού είναι 8.000 κάτοικοι και αν εγκατασταθούν 2.000 άνθρωποι στη δομή, τότε θα υπάρξει αλλοίωση στον πληθυσμό. Η προσφεύγουσα αναφέρει ότι δεν έχει καν προηγηθεί κάποια μελέτη ή επιστημονική ανάλυση για τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέπειες και ότι παραβιάζονται οι επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτισμού.

    Ο Δήμος Λέρου υποστηρίζει τέλος ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις, πάσχουν και από έλλειψη αιτιολογίας.



    ΣΧΟΛΙΑ