• Κοινωνία

    Έσσεξ: Κινέζοι οι 39 νεκροί στο κοντέινερ- Όλα τα νέα στοιχεία στην υπόθεση

    • Βίκυ Βενιού

    Το φορτηγό που μετέφερε τα 39 πτώματα


    Κινέζοι ήταν οι 39 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί σε κοντέινερ φορτηγού στο Εσσεξ, μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το δίκτυο ITV.

    Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα από χθες η είδηση ότι εντοπίστηκε φορτηγό, στο Έσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο βρέθηκαν 39 άψυχα σώματα ανθρώπων. Η βρετανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, προσπαθώντας να βρει οποιαδήποτε πληροφορία θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου.

    Σύμφωνα με όσα γίνονται σήμερα γνωστά, πρωταρχικός στόχος των βρετανικών Αρχών είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς θεωρούν ότι αυτό είναι το «κλειδί» στην λύση του μυστηρίου, που περιβάλλει την συγκεκριμένη υπόθεση. Οι Αρχές πιστεύουν, συγκεκριμένα, ότι, μέσω της ταυτοποίησης των 39 άψυχων σωμάτων, θα καταστεί σαφέστερη και η χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησε το φορτηγό, έως ότου εντοπιστεί από την αστυνομία στην Μεγάλη Βρετανία.

    Στην πολύπαθη, τον τελευταίο καιρό, Βρετανία έχει προκληθεί σάλος από την είδηση του εντοπισμού αυτού του ομαδικού τάφου, με τα τοπικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για την χειρότερη τραγωδία των τελευταίων 20 ετών.

    Πώς έχασαν τη ζωή τους οι 39 άνθρωποι

    Το σενάριο που επικρατεί έως τώρα είναι ότι αφετηρία της διαδρομής του φορτηγού ήταν η Βουλγαρία. Εκεί εκτιμάται ότι «φορτώθηκαν» τα 39 άψυχα σώματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ένας ανήλικος.

    Ένα νέο στοιχείο που έρχεται στο φως είναι ότι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής Ένωσης Οδικών Μεταφορών (RHA), Ρίτσαρντ Μπέρνετ, το κοντέινερ όπου εντοπίστηκαν την Τετάρτη τα 39 πτώματα, πιθανότατα είναι φορτηγό – ψυγείο.

    Βάσει του ισχυρισμού αυτού προκύπτει ότι πιθανότατα οι 39 άνθρωποι ανέβηκαν ζωντανοί στο φορτηγό του θανάτου, φιλοξενούμενοι στον χώρο του ψυγείου, που λειτουργούσε στους -25 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να παγώσουν μέχρι θανάτου.

    «Η θερμοκρασία μπορεί να είναι τόσο χαμηλή που να φθάνει τους -25C όταν μεταφέρονται κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά και να προκαλέσει αρκετά γρήγορα τον θάνατο ανθρώπων», υποστηρίζει ο Μπέρνετ, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα «Mirror» και προσθέτει: «Εάν το ψυγείο λειτουργεί, είναι απίστευτα κρύα…Το μόνο μέρος για να πάει κανείς στην τουαλέτα είναι στο πίσω μέρος του φορτηγού. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν εκεί μέσα για ημέρες, τότε θα υπάρχουν κόπρανα, ούρα… ».

    Αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο τα 39 άτομα επιβιβάστηκαν στο ψυγείο του φορτηγού έκτασης 20 μέτρων, για να μεταφερθούν, πιθανολογείται ότι πρόκειται για μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να μετακινηθούν κρυφά.

    Εικόνες από το φορτηγό στο Έσσεξ όπου βρέθηκαν τα 39 πτώματα.
    Εικόνες από το φορτηγό στο Έσσεξ όπου βρέθηκαν τα 39 πτώματα.

    Βάσει των στοιχείων που διέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το φορτηγό φόρτωσε στην πόλη Βάρνα και από εκεί ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για τη Βρετανία. Στη Βρετανία έφτασε με πλοίο από το λιμάνι του Zeebrugge, στο Βέλγιο. Το πλοίο μετέφερε το φορτηγό του θανάτου στο Γκρέις, στο Έσσεξ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οδικών Μεταφορών Ρίτσαρντ Μπέρνετ δήλωσε ότι το φορτηγό θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει από το Σερμπούρ της Γαλλίας στο Ρόσλερ της Ιρλανδίας προτούν κατευθυνθεί προς το Δουβλίνο και εν συνεχεία στο Χόλιχεντ της Βόρειας Ουαλίας.

    Το γεγονός ότι το φορτηγό διένυσε μια τόσο μεγάλη απόσταση, χωρίς να διαπιστωθεί σε κανένα κράτος, από εκείνα από τα οποία πέρασε, το τρομακτικό περιεχόμενό του εγείρει πλήθος ερωτημάτων, κυρίως γύρω από το αν διεξήχθησαν οι απαραίτητοι και προβλεπόμενοι έλεγχοι, στα σύνορα κάθε εμπλεκόμενου κράτους. Ειδικότερα, εντονότερο ερωτηματικό προκύπτει τι είδους έλεγχος πραγματοποιήθηκε όταν το φορτηγό πέρασε τα σύνορα του Βελγίου. Ακριβώς επειδή εκεί τα μέτρα είναι αυστηρά και θεωρείται δύσκολο το φορτηγό να εισήλθε εντός της βελγικής επικράτειας με αυτό το περιεχόμενο, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι μήπως τα 39 σώματα «φορτώθηκαν» εκεί.

    Κάμερες ασφαλείας, που υπάρχουν στους δρόμους, έχουν «πιάσει» το φορτηγό του θανάτου να κινείται, πριν το σταματήσουν για έλεγχο οι βρετανικές αρχές.

    Το επικρατέστερο σενάριο

    Προσπαθώντας να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου της υπόθεσης, οι Αρχές φαίνεται να εξετάζουν πολύ σοβαρά και το σενάριο της σωματεμπορίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, φέρεται να λαμβάνει όλο και περισσότερες ενημερώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το trafficking είναι στην κορυφή της λίστας των προς εξέταση παραγόντων. Οι βρετανικές αρχές, μάλιστα, ερευνούν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

    Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη μετανάστευση συνεργάζονται με την αστυνομία για να διακριβωθεί τι συνέβη, ενώ, παράλληλα, η Εθνική Υπηρεσία για την εγκληματικότητα (NCA) που είναι αρμόδια για να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα μετανάστευσης και την εμπορία ανθρώπων, εξετάζει αν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στην τραγωδία.

    Εικόνες από το φορτηγό στο Έσσεξ όπου βρέθηκαν τα 39 πτώματα.

    Πάντως, η βουλευτής των Συντηρητικών, Τζάκι Ντόιλ Πράις, ευθέως μίλησε για «διακίνηση ανθρώπων». «Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία άσχημη και επικίνδυνη επιχείρηση», έγραψε, χαρακτηριστικά, στο Twitter, και τόνισε ότι ελπίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Η έρευνας της υπόθεσης, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Μεταξύ άλλων, μένει να διαλευκανθεί και πόσο καιρό έμεινε το όχημα στο Βέλγιο.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το φορτηγό είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας και ήταν καταχωρημένο σε εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, το οποίο διατείνεται ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να είναι Βούλγαροι. Μάλιστα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, διατείνεται ότι το φορτηγό έχει να παρουσιαστεί στην χώρα από το 2017.

    Εικόνες από το φορτηγό στο Έσσεξ όπου βρέθηκαν τα 39 πτώματα.

    Συγκεκριμένα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι το φορτηγό, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εκδοθεί στη Βουλγαρία με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2017, είχε φύγει από τη βαλκανική χώρα την επόμενη ημέρα και δεν είχε έκτοτε επιστρέψει. Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία λέει πως πιστεύει ότι το φορτηγό ταξίδεψε από το Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο στο λιμάνι του Πάρφλιτ στην ανατολική Αγγλία.

    Κατόπιν, παρέμεινε στην περιοχή Τούροκ γύρω στις 12.30 το πρωί τοπική ώρα για περίπου 35 λεπτά, προτού αναχωρήσει, σημείωσε η αστυνομία του Έσσεξ.

    Εικόνες από το φορτηγό στο Έσσεξ όπου βρέθηκαν τα 39 πτώματα.

    Ποιος είναι ο οδηγός που συνελήφθη

    Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, για την υπόθεση έχει συλληφθεί ο οδηγός του φορτηγού. Ο 25χρονος Mo Robinson κατάγεται από την Ιρλανδία και ασχολείται με τα φορτηγά, όπως μαρτυρούν και οι δημοσιεύσεις του στον λογαριασμό του στο Facebook. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Robinson παρέλαβε για πρώτη φορά το φορτηγό ψυγείο όταν αυτό αποβιβάστηκε στο λιμάνι του Έσσεξ, λίγο πριν εντοπιστεί από τις βρετανικές Αρχές.

    Ο 25χρονος Μο Ρόμπινσον, ο οδηγός του φορτηγού

    Ο Robinson είναι τώρα αντιμέτωπος με την κατηγορία της μαζικής δολοφονίας και, μάλιστα, της μεγαλύτερης που έχει τελεστεί ποτέ σε βρετανικό έδαφος. Η οικογένεια του νεαρού οδηγού, πάντως, είναι σοκαρισμένη από την είδηση της εμπλοκής του Robinson στην υπόθεση, με τον αδερφό του να μιλά στο BelfastLive και να δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν νέα από αυτόν και δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί.

    Ο 25χρονος Μο Ρόμπινσον, ο οδηγός του φορτηγού

    Η αστυνομία είχε αρχικά αναφέρει ότι το φορτηγό, το οποίο κατέληξε σε μια βιομηχανική περιοχή στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 32 χλμ ανατολικά του κεντρικού Λονδίνου, είχε ταξιδέψει μέσω του Χόλιχεντ στην Ουαλία.

    Ο 25χρονος Μο Ρόμπινσον, ο οδηγός του φορτηγού

    Ωστόσο, πλέον θεωρεί ότι το ρυμουλκούμενο τμήμα του οχήματος ταξίδεψε από το Zeebrugge στο Purfleet και αποβιβάστηκε στην περιοχή Thurrock, λίγο μετά τις 12:30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης. Παράλληλα, το εμπρόσθιο τμήμα του φορτηγού θεωρείται ότι ξεκίνησε από τη Βόρεια Ιρλανδία. Φορτηγό και ρυμουλκούμενο έφυγαν από το λιμάνι λίγο μετά τις 1.05 π.μ. (τοπική ώρα Μ. Βρετανίας).

    Εκπρόσωπος του Γενικού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα, για να διαπιστωθεί αν το ρυμουλκούμενο ταξίδεψε μέσα από το Βέλγιο. Παράλληλα, οι βελγικές αρχές καλούνται να διαπιστώσουν πόσον καιρό το ρυμουλκούμενο παρέμεινε στο Βέλγιο, χωρίς να μπορούν να δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την έρευνα αυτή. Παράλληλα, έως αυτή την ώρα, το Βέλγιο δεν έχει καταφέρει να δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με την υπόθεση. Όπως έχει γίνει γνωστό, πάντως οι βελγικές Αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την βρετανική αστυνομία.

    Την ίδια ώρα, που διεξάγεται η έρευνα, το φορτηγό και το τρέιλερ όπου εντοπίστηκαν οι σοροί θα μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία, για να προστατευτεί η αξιοπρέπεια των θυμάτων που θα ανασυρθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αστυνομική διευθύντρια του Έσσεξ, Πίπα Μιλς. Παράλληλα, η ίδια πηγή κάνει λόγο για μια μεγάλη και ιδιαίτερα σύνθετη έρευνα. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τους τοπικούς συνεργάτες και τις διεθνείς αρχές», προσθέτει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Η αφετηρία της υπόθεσης τρόμου

    Όπως έχει γίνει γνωστό, γύρω στις 3:40 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, η αστυνομία κλήθηκε από υπαλλήλους σε ασθενοφόρο και έσπευσε στο σημείο. Άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει το πώς ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο, με τους εκπροσώπους των αστυνομικών να μην έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά.

    Σημειώνεται ότι Αρχές έχουν θορυβηθεί από πέρυσι με το σημείο από το οποίο φαίνεται πως πέρασε το φορτηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θεωρείται αδύναμο σημείο των ιρλανδικών συνόρων. Μάλιστα, από εκεί πιστεύεται ότι περνάνε μετανάστες πριν μεταφερθούν στη Βρετανία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση των 39 πτωμάτων.

    Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα στη βουλή ότι το περιστατικό στη νοτιοανατολική Αγγλία ήταν μια «τραγωδία» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας, που θα ρίξει φως «για το αν το φορτηγό διέσχισε την Ιρλανδία». Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι «παρακολουθεί την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο». Στο πλευρό των βρετανικών αρχών είναι και η κυβέρνηση της Γερμανίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, να δηλώνει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Έσσεξ. «Η αποφασιστικότητά μας πρέπει να στρέφεται εναντίον εκείνων που οργανώνουν και εκτελούν τέτοιες μεταφορές», υποστήριξε ο Ζάιμπερτ.

    H φρίκη στο Έσσεξ ξυπνά μνήμες από την τραγωδία με τους πρόσφυγες στην Αυστρία, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν, τον Αύγουστο του 2015, οι αρχές είχαν εντοπίσει 71 σορούς σε σταθμευμένο φορτηγό στο Πάρντορφ. Τα πτώματα ανήκαν σε Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύρους και Ιρανούς.

    Το ταξίδι από τη Βουλγαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Χόλιχεντ, πάντως, χαρακτηρίστηκε ως «ανορθόδοξη διαδρομή» και θα ήταν πιο λογικό αν το φορτηγό έχει έρθει από το Δουβλίνο.

    Ο Σίμους Λέχενι, υπεύθυνος πολιτικής για τις εμπορευματικές μεταφορές της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «υπάρχει ένας κατευθείαν δρόμος προς το Χόλιχεντ από το Δουβλίνο. Αν το φορτηγό ερχόταν από τη Βουλγαρία, το να μπει στη Βρετανία από το Χόλιχεντ είναι ανορθόδοξη διαδρομή… Είναι σαν να κάνεις κύκλο και στην ουσία είναι μία πρόσθετη μέρα στο ταξίδι σου».

    Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί συγκλονισμένη την εξέλιξη της έρευνας.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σχετικά: «Είμαι τρομαγμένος από αυτό το τραγικό συμβάν στο Έσσεξ. Ενημερώνομαι συνεχώς από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα συνεργαστεί στενά με την αστυνομία του Έσσεξ, για να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους».

    Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της μέσω του Twitter. «Σοκαρισμένη και λυπημένη από το τραγικό περιστατικό στο Γκρέις. Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη του οδηγού του φορτηγού», έγραψε. Η Πατέλ υποστήριξε ότι η αστυνομία, την οποία εξήρε για την άμεση δράση της, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια υπόθεση φρίκης, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την συμπόνια της προς των θυμάτων.

    «Οι δράστες θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», δήλωσε, τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.



    ΣΧΟΛΙΑ