• Κοινωνία

    Τέμπη: Έφοδος εισαγγελέα στα γραφεία του ΟΣΕ – Πήρε τα ηχητικά

    • NewsRoom
    Τραγωδία στα Τέμπη Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

    Τραγωδία στα Τέμπη Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ


    Στην κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά το βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προχώρησαν χθες αστυνομικοί έπειτα από παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαϊμη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της της εφημερίδας “Eλευθερία” της Λάρισας, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πλαισιωμένοι από εισαγγελικό λειτουργό έπειτα από έρευνα στα γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, προχώρησαν χθες στην κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά των συνομιλιών του προφυλακισμένου Σταθμάρχη και των μηχανοδηγών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

    Την παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή εκτιμάται ότι προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» (24 Μαρτίου 2023 «Μονταζιέρα στα Τέμπη») σύμφωνα με το οποίο έγινε μοντάζ στις συνομιλίες του Σταθμάρχη με απώτερο σκοπό από τη «συρραφή των δύο διαφορετικών συνομιλιών» να ενισχυθεί το επιχείρημα «περί ανθρώπινου λάθους».

    Ο πολιτικός αντίκτυπος που προκάλεσε το δημοσίευμα απασχολεί ήδη τον πολιτικό κόσμο, ωστόσο τα περί συρραφής και του πολιτικού σκοπού που ενδεχομένως να εξυπηρετούσε – σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών – δεν αφορούν στην ουσία της έρευνας που διεξάγει ο κ. Μπακαϊμης και αυτό γιατί τα ηχητικά των συνομιλιών, τόσο της 28ης Φεβρουαρίου όσο και της 1ης Μαρτίου 2023 έχουν κατασχεθεί από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και έχουν συμπεριληφθεί στο συλλεγέν υλικό από τον Εφέτη Ανακριτή.

    Μάλιστα η συρραφή των συνομιλιών, σημειώνεται πως μετά και την καταγγελία συνδικαλιστών του ΟΣΕ από τις πρώτες κιόλας ημέρες, αποτελεί – όπως πρόσφατα έγινε γνωστό – αντικείμενο έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εδώ και ένα έτος, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της παραβίασης του απορρήτου. Διάσταση που επίσης δεν αφορά στην ουσία της έρευνας που διεξάγει ο κ. Μπακαϊμης.

    Ενδεχομένως και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν στη δικογραφία έχουν συμπεριληφθεί όντως τα πρωτότυπα ηχητικά, εκτιμάται πως ο κ. Μπακαϊμης ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να κατασχέσει τα πρωτότυπα αρχεία και τους σκληρούς δίσκους και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως έγινε χθες η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα. Ερώτημα που θα απαντηθεί από το άνοιγμα των σκληρών δίσκων στα Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

    ΧΩΜΑΤΑ

    Στο μεταξύ μεθαύριο Παρασκευή 5 Απριλίου θα γίνει ο έλεγχος στα χώματα που φυλάσσονται σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου. Με παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαϊμη που ερευνά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, κλιμάκιο Χημικών της Χημικής Υπηρεσίας από κοινού – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό θα μεταβούν την Παρασκευή στο ιδιωτικό οικόπεδο προκειμένου να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Μπακαϊμη στα χώματα αυτά θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και στο Κουλούρι, όπως επίσης θα γίνει έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν γενετικού υλικού από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν αυτός ο έλεγχος θα γίνει επίσης την ερχόμενη Παρασκευή.

    ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

    Με την ολοκλήρωση των ελέγχων τα χώματα αυτά θα μεταφερθούν στο Κουλούρι όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Να σημειωθεί πως με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη στο Κουλούρι (σ.σ. φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ.), αντί της μεταφοράς σε κάποιο στρατόπεδο της Λάρισας.

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

    Όπως είναι γνωστό, συνήγορος συγγενών θυμάτων της τραγωδίας ήταν αυτός που κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εργολάβος μετέφερε χώματα από τον τόπο της τραγωδίας σε οικόπεδο αμμορυχείου της εταιρείας του. Μετά την καταγγελία το ιδιωτικό οικόπεδο εντοπίστηκε και έπειτα από τη διαπίστωση ότι όντως εκεί έχουν μεταφερθεί χώματα, ο χώρος φυλάσσεται από την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – ο εν λόγω εργολάβος φέρεται να έχει καταθέσει πως, τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 κλήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος προκειμένου να συνδράμει στο έργο της διάσωσης και για τον σκοπό αυτό με τα χωματουργικά του μηχανήματα διαμόρφωσε σε όμορο εγκαταλειμμένο αγρό, χώρο πρόσβασης των γερανών αριστερά των εκτροχιασμένων βαγονιών.

    Αυτά τα χώματα καθώς προέρχονταν από τον εγκαταλειμμένο αγρό και όχι από τον τόπο του δυστυχήματος – σύμφωνα πάντα και με καταθέσεις – είναι που μεταφέρθηκαν με αρκετά φορτηγά σε ιδιωτικό οικόπεδο της εταιρείας και όχι στο Κουλούρι, όπως συνέβη εξ αρχής με τα συντρίμμια της τραγωδίας.

    ΜΗΝΥΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ – ANOIXTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Να σημειωθεί ότι, όπως προανήγγειλαν συγγενείς θυμάτων – μετά τη σύσκεψη της Λάρισας την περασμένη Κυριακή – θα συναντηθούν σήμερα το πρωί με τον κ. Μπακαϊμη και στη συνέχεια θα καταθέσουν ονομαστική μήνυση, το περιεχόμενο της οποίας θα γίνει σήμερα γνωστό.
    Στο μεταξύ, ομάδα επιστημόνων συνεργατών των Εθελοντών εμπειρογνωμόνων του Συλλόγου «Τέμπη 2023» σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων αναφέρει πως «έχουν βρει τα αίτια. Έχουν βρει τους μηχανισμούς που δημιούργησαν τις αιτίες θανάτου, έχουν βρει τις αποδείξεις και τώρα ερευνούν όλα τα μικρά τελευταία πλοκάμια της υπηρεσιακής ανεπάρκειας (τουλάχιστον)».

    ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ

    Σε ό,τι αφορά την πορεία της ανάκρισης, από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν (σ.σ. εάν δεν λάβουν νέα προθεσμία) οι 16 της ΕΡΓΟΣΕ (σ.σ. πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη – υπάλληλοι με ειδικές θέσεις στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων) σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για το ίδιο κακούργημα και πλημμελήματα που διώκονται και οι υπόλοιποι. Ενώ για το τέλος του Απριλίου έχουν κληθεί να απολογηθούν τα στελέχη της Hellenic Train σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα. Να διευκρινιστεί ότι η απολογία των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ στον Εφέτη Ανακριτή δεν θα επηρεαστεί από την εξέλιξη της καταβολής ή όχι της ιδιαίτερα υψηλής εγγυοδοσίας που επιβλήθηκε σε ορισμένους, στο πλαίσιο της Ανάκρισης που διενεργείται με βάση τη δίωξη που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

    ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

    Να σημειωθεί τέλος ότι το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με Βούλευμά του (42/2024) απέρριψε χθες το αίτημα του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει την προσφυγή του κατά της συσχέτισης της δικογραφίας των Τεμπών με τη δικογραφία για τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για τη διαμόρφωση («μπάζωμα») του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σοφία Εφραίμογλου: Η μεγάλη πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα

    Ηλεκτροκίνηση: Πρότυπα Τεύχη Διακήρυξης Διαγωνισμών για ΣΦΗΟ και επαναδιάθεση €1 εκ. για νέες αιτήσεις στο ΚΗ2

    ΟΔΔΗΧ: Απόδοση 3,75% στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων



    ΣΧΟΛΙΑ