• Κοινωνία

    Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ – Αντίποινα από το Ισραήλ, 9 νεκροί στη Γάζα

    • NewsRoom


    Επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Channel 12 του Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει η Χαμάς στην ισραηλινή κυβέρνηση.

    Ο ένας εξ αυτών εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιποι «έσκασαν» σε ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση

    Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές τραυματισμών ή ζημιών. Παράλληλα, ομάδες του στρατού εξέτασαν αν οι ρουκέτες έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές.

    Σύμφωνα πάντως με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένας Ισραηλινός πολίτης στο νότιο τμήμα της χώρας

    Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν τ Δυτικό Τείχος, γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ αμέσως μετά την εκτόξευση ρουκετών.

    «Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

    Νωρίτερα η Χαμάς ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Όρος του Ναού και τη γειτονιά του Σεΐχ Τζαράχ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέχρι τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), τονίζοντας πως αν δεν συμβεί η Παλαιστίνη θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις και το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς ζήτησε, επίσης, από το εβραϊκό κράτος να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους των τελευταίων ημερών, ενώ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο «απάντησης» που επεξεργάζεται η οργάνωση.

    «Σας προειδοποιήσαμε. Οι δυνάμεις σας διεξάγουν έναν θρησκευτικό πόλεμο σε βάρος των Παλαιστίνιων, με αγριότητα και βαρβαρότητα» συμπλήρωσε.

    Αντίποινα από το Ισραήλ, 9 νεκροί στη Γάζα

    Η επίθεση της Χαμάς έφερε την αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα κατά της Γάζας.

    Από τα οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τρία  παιδιά.

    Έκκληση ΕΕ για να επιστρέψει η ηρεμία

    Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε έκκληση σήμερα να επιστρέψει η ηρεμία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τις νέες ταραχές που ξέσπασαν σήμερα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι, στις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.

    «Η κατάσταση όσον αφορά τις εξώσεις των παλαιστινιακών οικογενειών (…) είναι ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εξυπηρετούν μόνο στο να πυροδοτούν τις εντάσεις», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπορέλ είπε ότι μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες ώστε να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία (JPCOA) του 2015, πρόσθεσε. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα παραμείνει ανοιχτό για δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος του μήνα».

    «Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά, ο χρόνος είναι περιορισμένος και ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε μια φάση απευθείας συνομιλιών», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ