• Κοινωνία

    Επίθεση με βιτριόλι: Μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει, καταθέτουν οι γιατροί – Στο δικαστήριο και ο 40χρονος

    Δίκη για επίθεση με βιτριόλι: Η δράστης δηλώνει αθώα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ζητά ελαφρυντικό σύννομου βίου


    Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού θειικού οξέως είναι ικανό να προκαλέσει τον θάνατο αν το θύμα το καταπιεί!

    Αυτό κατέθεσε σήμερα στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας μία εκ των γιατρών της Ιωάννας Παλιοσπύρου, της 35χρονης που το βιτριόλι που της έριξε η 36χρονη κατηγορουμένης «έλουσε» όλο της το κεφάλι το πρόσωπο και μεγάλο τμήμα του σώματος και των άκρων της.

    Η Μαρια Καλοφώνου, διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής, περιέγραψε στους δικαστές την τιτάνια μάχη των γιατρών να κρατήσουν στη ζωή την 35χρονη.

    Παρούσες και σήμερα στο δικαστήριο θύμα και δράστις. Δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα με την κατηγορούμενη να μπαίνει, συνοδευόμενη από 6 αστυνομικούς της ΕΟΜ, από την άκρη της αίθουσας,για να μην πλησιάσει το θύμα.

    Στο Πρωτοδικείο σήμερα, βρίσκεται και ο 40χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είναι η εμμονή της κατηγορουμένης για την επίθεση που έκανε. Δεν τον έχει δει κανένας δημοσιογράφος, καθώς φέρεται να βρίσκεται κάπου απομονωμένος μέχρι να έρθει να καταθέσει.

    Στην κατάθεση της η κα Καλοφώνου είπε στους δικαστές πως από την ποσότητα του οξέως που δέχθηκε η Ιωαννα θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της.

    «Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες», κατέθεσε και περίγραψε την έκταση των εγκαυμάτων της Ιωάννας.

    «Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να τα ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει απο γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

    Η γιατρός κατέθεσε ότι το αριστερό αυτί της Ιωάννας έχει απανθρακωθέί, κινδύνευσε να χάσει και το μάτι της αλλά και τη ζωή της κατά τη διάρκεια της μακράς νοσηλείας της:
    «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε».

    Μεχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε 9 χειρουργεία και τα πρώτα χειρουργεία διαρκούσαν 4 και 5 ώρες: «Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο δεν ξέραμε πού έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία.».

    Εξηγώντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ιωαννα τις πρώτες ημέρες αλλά και το σημαίνει το ολιγαιμικό σοκ, ξεκαθάρισε: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωης», είπε η κα. Καλοφώνου και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

    Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και πλήττει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

    Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

    «Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ»

    Έπειτα, κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, στο οποίο μεταφέρθηκε η Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση.

    «Αν δεν της έριχνε νερό η φαρμακοποιός κινδυνευε να καταλήξει πριν φτάσει νοσοσκομείο. Ήταν τυχερή που το νοσοκομείο ήταν κοντα», δήλωσε.

    «Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποιο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ», περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής του ο μάρτυρας.

    «Έπρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία», ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωης, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».

    Σε ερώτηση της έδρας για το σημείο της κατάθεσης του στην αστυνομία που αναφέρθηκε σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και τον θάνατο.

    Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».

    Εισαγγελεας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;

    Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Εχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό.
    Η ιδιότητα του θεϊκού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.

    Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;

    Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.

    Πάρεδρος: Σε ποσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;

    Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.

    Εισαγγελεας: Θα είχε καταλήξει η Ιωαννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;

    Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.

    Εισαγγελεας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;

    Μάρτυρας: Από επιπλοκές

    Εισαγγελεας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;

    Μάρτυρας: Εχρηζε άμεσης αντιμετώπισης

    Εισαγγελεας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;

    Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;

    Εισαγγελεας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωης;

    Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.

    Εισαγγελεας: Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα ότι δέχτηκε που αν δε μεταφέρονται σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;

    Μάρτυρας: ΟΧΙ, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.

    Εισαγγελέας: Η Ιωαννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δε έτσι επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;

    Μάρτυρας: Εξαρτάται από το βάθος και την έκταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση με βιτριόλι: Αρχίζει η μεγάλη μάχη της Πολιτικής Αγωγής – Οι γιατροί της Ιωάννας στο βήμα του μάρτυρα

    Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Σοκ από τις μαρτυρίες – «Οι τοίχοι άφριζαν, υπάρχουν ακόμα σημάδια»

    Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη – Σοκαριστικό πως θα πονάω κι εκείνη θα είναι ελεύθερη (video)



    ΣΧΟΛΙΑ