• Κοινωνία

    Επιστρέφουν στο Δημόσιο μεγάλες τουριστικές παραλιακές εκτάσεις στην Αττική


    Επιστρέφουν στο Δημόσιο και στη διαχείριση των Δήμων μεγάλες τουριστικές παραλιακές εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τη μεταβίβαση τους σε εταιρείες του δημοσίου τομέα, κάνοντας δεκτή προσφυγή του Δήμου Σαρωνικού.

    Οι επίμαχες εκτάσεις είχαν μεταβιβαστεί το 2014 με υπουργική απόφαση στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στη συνέχεια, μεταβιβάστηκαν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με το νόμο 4321/2015.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2298/2020 απόφασή του, έκρινε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

    Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν, εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμου.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

    «Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης», δηλώνει ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού.



    ΣΧΟΛΙΑ