• Κοινωνία

    Επεισόδια με μολότοφ στη μαθητική πορεία (pic)

    • NewsRoom
    πορεια

    Μαθητική πορεία


    Από επεισόδια σημαδεύτηκε το σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

    Συγκεκριμένα, κατά τη χρονική στιγμή που η πορεία βρισκόταν στην Βασιλίσσης Σοφίας, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με δυο βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στο σημείο.

    Οι ίδιες ομάδες, αργότερα, προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και υποκαταστήματα τραπεζών, επί της οδού Πανεπιστημίου.

    Νωρίτερα, η συγκέντρωση των μαθητών πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε πορεία προς την Βουλή από μαθητές των λυκείων της Αττικής. Οι μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στις σχεδιαζόμενες αλλαγές του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με το λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Οι μαθητές, που ξεκίνησαν από τα Προπύλαια με τη συγκέντρωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μια σειράς κινητοποιήσεων, διεμήνυσαν στον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα και ζητούν και να μην προχωρήσουν οι αλλαγές που εξήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου.

    πορεια
    Η μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

    Στα πανό που κρατούσαν οι μαθητές αναφέρονταν συνθήματα, όπως «θέλουμε σχολείο δημιουργικό και όχι κέντρο εξεταστικό» και «δούλοι δεν θα γίνουμε, ούτε υποταγμένοι, παλεύουμε για μόρφωση και είμαστε ενωμένοι».

    Πιο αναλυτικά, οι μαθητές ζήτησαν:

    • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
    • Να μην καλούνται οι μαθητές να κάνουν μηχανογραφικό από τη Β’ Λυκείου, με λιγότερες επιλογές.
    • Το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παραμείνει επ’ αόριστον και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ, που συγχωνεύτηκαν με ΑΕΙ.
    • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

    «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με τους αγώνες μας, τις καταλήψεις και τις πορείες μας, το έχουμε κάνει ξεκάθαρο στον υπουργό και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε να το σκέφτονται να φέρουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους, που κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο το σχολείο μας! Θα μας βρουν απέναντί τους!» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Μαθητών.

    Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια σας από τα σχολεία», οι περίπου 2.000 διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα. Μάλιστα, παρότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, οι μαθητές άλλαξαν αιφνίδια το δρομολόγιο της πορείας τους. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη τμηματικά και αποκαθίσταται σταδιακά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλλαγές στο Λύκειο: Αποκαλυπτήρια για το νέο εξεταστικό σύστημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Γαβρόγλου: «Λελογισμένη η αύξηση της ύλης στην Γ’ Λυκείου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξοργισμένοι οι μαθητές για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: «Πειραματόζωα της κυβέρνησης δε θα γίνουμε!»



    ΣΧΟΛΙΑ