Κοινωνία

Επίδομα από €300 ως €1.000 το μήνα σε όσες οικογένειες  αποφασίσουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Δόμνα Μιχαηλίδου: Θα απολύονται οι υπάλληλοι που αρνούνται εμβολιασμό μετά την αναστολή

Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Στην καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης από 300 έως 1.000 ευρώ θα επιδοτεί το κράτος τις οικογένειες που θα προχωρήσουν στην αναδοχή παιδιού από το 2021.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου το επίδομα θα δίνεται για να βοηθήσει τους ανάδοχους γονείς με τα έξοδα των παιδιών τους, και θα φτάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα για παιδιά με αναπηρία τα οποία έχουν αυξημένα έξοδα και απαιτείται ειδική φροντίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», η Υφυπουργός Εργασίας συντάσσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τα κριτήρια για τους ανάδοχους γονείς, αλλά και τις κλίμακες οικονομικής ενίσχυσης των οικογενειών με κατώτερο ποσό τα 300 ευρώ το μήνα και ανώτερο τα 1.000 ευρώ. Το βοήθημα θα αφορά την την κάλυψη των αναγκών του παιδιού για όλη την διάρκεια της αναδοχής και για το χρονικό διάστημα φοίτησης και στράτευσης με όριο το 26ο έτος της ηλικίας του. Η οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά.

Επίσης προβλέπεται προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις. Σημειώνεται ότι το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο για αναδοχή παιδιού και όχι για υιοθεσία, καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα.

Στις υιοθεσίες και τις αναδοχές έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκαιο σύστημα υιοθεσιών-αναδοχών, που περιλαμβάνει πλέον όλα τα παιδιά και όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικούν.

Κάθε υποψήφιος γονιός μπορεί να κάνει μία αίτηση στο anynet.gr, να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθεί κατάλληλος για γονέας, να λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και να ενταχθεί στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα. Όλη η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως έναν χρόνο για την υιοθεσία και 10 μήνες για την αναδοχή.

Μέσα στους μήνες που έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα, περισσότερα από 300 παιδιά έχουν βρει νέα οικογένεια. Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, περισσότερες από τις μισές αφορούν υιοθεσίες- σχεδόν 200 – και οι υπόλοιπες θα οδηγηθούν σε αναδοχές. «Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς με την λειτουργία του νέου συστήματος και σταδιακά οι επιλογές θα πολλαπλασιαστούν», σύμφωνα με την υφυπουργό.

Είδη αναδοχής

Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.

Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε ίδρυμα.

Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.

Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Παιδιά για αναδοχή

Τα παιδιά που είναι κατάλληλα για αναδοχή είναι :

-Παιδιά οικογενειών σε κρίση

-Κακοποιημένα- παραμελημένα παιδιά

-Έκθετα – τουλάχιστον μέχρι τον εντοπισμό των γονέων

-Παιδιά εξαρτημένων γονέων, χωρίς άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον.

-Παιδιά με αναπηρίες, μη αποδεκτά από τη φυσική η θετή οικογένεια

-Παιδιά σε ειδικές καταστάσεις (προσφυγιά, φυσικές καταστροφές κ.λπ.)

-Παιδιά, που σήμερα βρίσκονται σε Ιδρύματα.

Δικαιολογητικά

– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
Υπεύθυνη δήλωση των στοιχείων όλων των συνοικούντων.

– Εκκαθαριστικά ΤΑΧΙS των 3 τελευταίων ετών

– Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου

– Πιστοποιητικό δημοσίου νοσοκομείου για όλους τους συνοικούντες για μεταδοτικά νοσήματα.

– Πιστοποιητικά περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση

– Αίτηση πιστοποιητικού εισαγγελικής αρχής
Ποινικό Μητρώο κλπ. για όλους τους συνοικούντες.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι: Αποδέχομαι τους όρους χρήσης, συμφωνώ με την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων, η δήλωση των στοιχείων μου επέχει θέση υπ. Δήλωσης του ν. 15899/86.

Διαβάστε επίσης:

Μιχαηλίδου: Στις αρχές του νέου έτους ο εμβολιασμός σε όλες τις κλειστές δομές τρίτης ηλικίας και αναπηρίας

Νέα Δημοκρατία: Τηλεδιάσκεψη για τα θέματα υιοθεσίας και αναδοχής

Σε ισχύ ο νέος νόμος για υιοθεσία-αναδοχή – Όλες οι σημαντικές αλλαγές που έρχονται

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ