• Κοινωνία

    ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι

    • NewsRoom
    Καιρός: Συννεφιά, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες


    Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ και προειδοποιεί ότι εκτεταμένο χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα στο νότιο Ιόνιο κινείται ανατολικά νοτιοανατολικά και αναμένεται στα νότια της Κρήτης.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 ή 8 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, οι άνεμοι πνέουν δυτικοί – (βορειοδυτικοί) με ένταση από 7 έως και 9 μποφόρ.

    Επίσης στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

    Παράλληλα, στο βόρειο Ιόνιο πνέουν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολική εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι εντάσεως 8 ή 9 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βοριάδες εντάσεων 8 μποφόρ.

    Στη θάλασσα των Κυθήρων ια πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 ή 8 μποφόρ, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο Ικάριο, στο νότιο Ευβοϊκό και στο Στενό του Καφηρέα θα επικρατούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 7 ή 8 μποφόρ.

    Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

    Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως το απόγευμα. Από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά ηπειρωτικά, στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

    Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου θα είναι σχετικά αυξημένες

    Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί θα εξασθενήσουν και σταδιακά έως το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

    Στην Αττική αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ στα ανατολικά του νομού θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς.

    Τη Δευτέρα στα βορειοανατολικά αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ και στα νότια 6 τοπικά 7 που το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ.

    Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

    Πλημμύρισε ο Αλφειός

    Μεγάλη καταστροφή σε αγροικίες και καλλιέργειες έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στον ποταμό Αλφειό. Αν και η στάθμη υποχώρησε κατά περίπου 30 εκατοστά στη διάρκεια της νύχτας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος, λόγω της κακοκαιρίας.

    Σύμφωνα με το ilialive.gr, οι βροχές δείχνουν ότι θα σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο ο κίνδυνος ανόδου θα είναι υψηλός έως την Κυριακή το βράδυ.

    Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, ιδιαίτερα στην περιοχή των Μακρισίων, όπου έσπασε το ανάχωμα, κάτι που είχε γίνει το 2003. Αν και οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσινας – Κρεστένων μαζί με τους αρμόδιους της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβο επιχείρησαν παρεμβάσεις, δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα.

    Ως εκ τούτου, η διαρροή νερού προς την περιοχή «Ποτόκια» που έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού, ανέβηκε αισθητά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και αγροικιών.

    Κάτοικοι της περιοχής και καλλιεργητές αναφέρουν ότι η ζημιές είναι τεράστιες, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες.



    ΣΧΟΛΙΑ