• Κοινωνία

    Εκτός ψηφιακού χάρτη και με γερασμένους εργαζόμενους οι ελληνικές επιχειρήσεις


    Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία έκρουσε χθες το ΕΛ.ΙΝ.Υ.ΑΕ, καθώς σχετική μελέτη αναδεικνύει την γήρανση του εργατικού δυναμικού της χώρας αλλά και την αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να ακολουθήσουν τους ευρωπαϊκούς «ψηφιακούς» ρυθμούς.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας κυμαίνεται στα 44 έτη, ενώ πριν 10 χρόνια είχε μετρηθεί στα 42 έτη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα ότι ο ρυθμός της αύξησης παραμένει σταθερός από το 1989 και μετά, γεγονός που δείχνει πως στην ελληνική αγορά εργασίας θα απασχολούνται ολοένα και μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι.

    Ωστόσο η αύξηση αυτή συνδέεται και την γενικότερη αύξηση της μέσης ηλικίας του γενικού πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού στη χώρα μας ήταν τα 40 έτη, ενώ το 2018 είχε φτάσει ήδη στα 43,7 έτη. Δηλαδή ο ελληνικός πληθυσμός γέρασε στα τελευταία 18 χρόνια σχεδόν κατά 4 έτη.

    Πρόκειται για συμπεράσματα μελέτης που παρουσιάστηκε εν όψει του δεύτερου πανελλήνιου συνεδρίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που θα πραγματοποιήσει το ΕΛΙΝΥΑΕ στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

    Εκτός από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι, σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνη Ταργουτζίδη, συντονιστή παραρτημάτων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στον δείκτη της «ψηφιακής ωρίμανσης» της Ε.Ε όπου κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις. Ειδικότερα η χώρα μας κατατάσσεται στην 26η θέση στην Ευρώπη των 28.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα βρίσκεται για παράδειγμα στις τελευταίες θέσεις στην διείσδυση της τηλεργασίας με ποσοστό μόλις 9% (δεύτερη από το τέλος μετά την Ιταλία), όταν χώρες όπως η Δανία καταγράφουν διείσδυση της τηλεργασίας σε ποσοστά 37%. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση της Ε.Ε. όσον αφορά στο βαθμό τεχνολογικών επενδύσεων και τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά πολύ χαμηλότερα όσον αφορά στην διείσδυση της ρομποτικής.

    Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, Ρένα Μπαρδάνη, στάθηκε ιδιαίτερα στην έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο για την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων στους χώρους κατοικίας. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.600 άτομα και εξετάστηκε πλήθος παραμέτρων που αφορούν στην ευαισθητοποίηση και την προετοιμασία του κοινού για έκτακτες καταστάσεις κινδύνου. Ενδεικτικά, είναι χαρακτηριστικό, ότι λιγότεροι από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν στο σπίτι τους πυροσβεστήρα.

    Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18-19 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν στοιχεία για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών αυτοματισμού όπως επίσης και για τις νέες συνθήκες εργασίας, τις νέες μορφές εργασιακών σχέσεων και τους νέους αναδυόμενους κινδύνους.

    Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας, τόσο ευκαιρίες όσο και απειλές για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, ανέφερε ο κ. Ταργουτζίδης. Παρότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν ήδη αλλαγές στον τρόπο εργασίας (π.χ. εργασία με οθόνη), οι αλλαγές αυτές εντατικοποιούνται αυξάνοντας το νοητικό φόρτο. Ιδιαίτερα σημαντική πτυχή, όμως, είναι η ψηφιοποίηση της εργασίας και η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας.

    Όμως, οι τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργούν και σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση, τόσο των παραδοσιακών όσο και των πρωτοεμφανιζόμενων κινδύνων. Παραδείγματα αποτελούν η μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κινδύνους μέσω του εξ αποστάσεως ελέγχου, αφού δεν απαιτείται η παρουσία τους σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς και η ανάπτυξη «έξυπνων» Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα οποία συνδυάζουν την προστασία και την άνεση του εργαζομένου.

    Μεταξύ των εργασιών που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο περιλαμβάνεται και έρευνα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με μελέτες περίπτωσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες αυτοματισμού. Θα συζητηθούν οι καλές πρακτικές, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.



    ΣΧΟΛΙΑ