• Κοινωνία

    ΕΚΠΟΙΖΩ: Κανόνες προς τους λουόμενους για την ασφάλεια και αποφυγή υπέρογκων εξόδων στις παραλίες

    παραλια


    Τους επιβεβλημένους κανόνες συμπεριφοράς στις παραλίες, αλλά και τις προϋποθέσεις που ορίζουν την είσοδο σε οργανωμένες παραλίες έναντι αντιτίμου παραθέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

    Στην ανακοίνωση της, η ΕΚΠΟΙΖΩ περιγράφει χαρακτηριστικά πως «όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους».

    Στο κείμενο της Ένωσης παρατίθενται λεπτομερώς οι υποχρεώσεις όσων εκμεταλλεύονται μια οργανωμένη παραλία και όσα είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να παρέχουν στους λουόμενους:

    -Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο, σε εμφανές σημείο, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης πόσο καλείται να πληρώσει, αν κάνει χρήση της. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και για την ξαπλώστρα και για τις όποιες άλλες παρεχόμενες επ’ αμοιβή υπηρεσίες. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ξεκαθαρίζει επίσης, με ειδική επισήμανση ότι, όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο και από τις 10:30 το πρωί ως τις 17:30.

    Οι οργανωμένες εγκαταστάσεις είναι, επιπλέον, υποχρεωμένες να επισημαίνουν με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες (σημαδούρες) τα όρια που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι. Η επισήμανση είναι σημαντική, ώστε να γνωρίζουν όσοι κολυμπούν τα όρια, εντός των οποίων μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Αντιστοίχως, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και άλλων μέσων αναψυχής, τζετ σκι, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

    Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι τα θαλάσσια μέσα αναψυχής και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα απαγορεύονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες. Επιπροσθέτως, η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται εν γένει τους μήνες Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο, μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα wind surf, αυτά πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

    Αναφορικά με το κόστος των οργανωμένων παραλιών, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει τα εξής: «Σήμερα, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία, καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης» καταλήγει η ΕΚΠΟΙΖΩ.



    ΣΧΟΛΙΑ