• Κοινωνία

    EΚΠΑ: «Ναι» της Συγκλήτου στην ψηφιακή εξεταστική

    • NewsRoom

    Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας


    Με εμβληματικές σχολές να παραμένουν υπό κατάληψη, όπως η Νομική και η Ιατρική, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ συνεδρίασε την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα διενεργήσει την εξεταστική με ψηφιακά μέσα, ώστε να μη χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο.

    Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε τη διενέργεια ψηφιακής εξεταστικής για το χειμερινό εξάμηνο.

    Την ίδια απόφαση έλαβαν νωρίτερα και οι Σύγκλητοι του ΟΠΑ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

    Η απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

    Σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία και την εξεταστική περίοδο:

    Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του. Σε συνέχεια του πορίσματος της συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, με θέμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ολοκλήρωση του διδακτικού εξαμήνου και στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση με τη διενέργεια των εξετάσεων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 31/01/2024 και αποφάσισε:

    Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.

    Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

    Αντιδράσεις

    Στην αρχή της εβδομάδας συνήλθε εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, η οποία ομόφωνα συμφώνησε στην επιλογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και εξεταστικής εν μέσω ενός κύματος καταλήψεων που έχει βάλει λουκέτο στο 1/3 των πανεπιστημιακών τμημάτων.

    Παρά την απόφαση των πρυτάνεων, πανεπιστημιακοί έχουν ήδη εκφράσει μέσω των αποφάσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων ενστάσεις για την εφαρμογή ψηφιακών εξετάσεων επικαλούμενοι αδυναμία εξασφάλισης του αδιάβλητου, με πολλούς φοιτητές να βρίσκονται στον «αέρα» σχετικά με το αν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου.

    Στο μέτωπο των καταλήψεων, οι συνελεύσεις των φοιτητών κατέγραψαν τις πρώτες ρωγμές, με κάποια τμήματα να σπάνε τις καταλήψεις όπως στην περίπτωση των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, των Χημικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό του ΕΚΠΑ, όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι καταλήψεις συνεχίστηκαν για 3η ή και 4η εβδομάδα όπως στις περιπτώσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Παντείου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιερρακάκης: Είμαστε έτοιμοι για τις ψηφιακές εξετάσεις-Δεν θα χαθεί το εξάμηνο

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Η παρέμβασή του στη Σύνοδο πρυτάνεων – «Ναι» από τα ΑΕΙ στην ψηφιακή εξεταστική

    ΕΜΠ: Διαδικτυακά οι εξετάσεις για να μη χαθεί το εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ