• Κοινωνία

    ΕΚΠΑ: Ένταση και αλληλοκατηγορίες για το ποιος «έριξε» τον κεντρικό σέρβερ του Ιδρύματος

    • NewsRoom

    Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας


    Νέα διάσταση στο περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, όταν κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων «έπεσε» ο σέρβερ του Ιδρύματος τινάζοντας στον αέρα τις ψηφιακές εξετάσεις των φοιτητών του ΕΚΠΑ, δίνεται λόγω της διαμάχης του αντιπρύτανη κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου και του μέλους εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Παντελή Βαϊνά.

    Ο κ. Βαϊνάς μιλώντας στον Ant1 υποστήριξε πώς «ζητήσαμε συμβολικά να γίνει διακοπή του server, το ζητήσαμε από τον αντιπρύτανη και έδωσε την έγκρισή του».

    Νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόφαση από τη διοίκηση του ΕΚΠΑ για διενέργεια ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων σε διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια ότι είχε καθοριστική εμπλοκή στο συμβάν.

    Διάψευση

    Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπρύτανη κ. Ευσταθόπουλου, ο οποίος διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Βαϊνά.

    «Ενημερώθηκα ότι ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ κ. Βαϊνάς, δήλωσε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ότι εγώ «κατέβασα» τον server του Πανεπιστημίου τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό είναι προδήλως ψευδές και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αντίθετα εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει με εντολή του Πρύτανη τη διενέργεια της ΕΔΕ. Αυτό που έγινε με τον server το έχω ήδη χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά και παράνομη ενέργεια σοβαρού βαθμού. Αν ο κ. Βαϊνάς δεν ανακαλέσει όσα ανυπόστατα δήλωσε για μένα, είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη δικαιοσύνη», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

    Το πρωί της Τετάρτης, φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην είσοδο της πρυτανείας με αίτημα την άρση της απόφασης αναστολής καθηκόντων του διοικητικού υπαλλήλου, κάνοντας λόγο για «εκδικητική απόλυση».

    To περιστατικό

    Τη Δευτέρα φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο ΚΛΕΙΔΙ στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα του Ιδρύματος, στα οποία συνδέονται οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί για την διενέργεια των ψηφιακών εξετάσεων.

    Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ο server «έπεσε» για περίπου μία ώρα, με αποτέλεσμα οχτώ μαθήματα σε τέσσερις σχολές του ΕΚΠΑ να μην πραγματοποιηθούν.

    Ειδικότερα, λόγω της διακοπής στο διάστημα αυτό, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις σε δύο μαθήματα στη Νομική Σχολή, σε ένα στη Φιλοσοφική Σχολή, σε δύο μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και σε τρία στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία επαναπρογραμματίστηκαν.

    Οι εξετάσεις στα υπόλοιπα μαθήματα τόσο στις ανωτέρω Σχολές όσο και στις υπόλοιπες Σχολές του ΕΚΠΑ διενεργήθηκαν κανονικά, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως.

    Αμέσως μετά το συμβάν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Γεράσιμος Σιάσος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με κλήση εμπλεκομένων. Επίσης η  Διοίκηση του Ιδρύματος έδωσε εντολή για επιπλέον μέτρα φύλαξης του κτιρίου του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ).

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΠΑ: ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων σε υπάλληλο για το σαμποτάζ στον σέρβερ

    ΕΚΠΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

    ΕΚΠΑ: Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, ΕΑΑΚ και διοικητικοί υπάλληλοι μπλόκαραν server για να μην αρχίσει η εξεταστική



    ΣΧΟΛΙΑ