• Κοινωνία

    Έκλεισε η ιστορική δημοτική βιβλιοθήκη του Ναυπλίου -Κατέρρευσε τμήμα της

    • NewsRoom
    βιβλιοθηκη

    Η δημοτική βιβλιοθήκη του Ναυπλίου


    Μάρτυρες της κατάρρευσης τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης κάτοικοι του Ναυπλίου.

    Η ζημιά εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του κτηρίου, από το οποίο αποκολλήθηκαν κομμάτια και συγκεκριμένα από τη μετόπη της πρόσοψης. Τα κομμάτια έπεσαν μπροστά στην είσοδο του κτηρίου. Μετά τη μερική κατάρρευσή του, το κτήριο θεωρείται ακατάλληλο και επικίνδυνο και, για το λόγο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία του μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Νεότερη ενημέρωση από τις δημοτικές αρχές θα υπάρξει όταν αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε.

    Σημειώνεται ότι η βιβλιοθήκη ο «Παλαμήδης» ιδρύθηκε το 1951 από τον ομώνυμο Προοδευτικό Σύλλογο και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην «Παλιά Πόλη», που προγενέστερα ήταν το παρθεναγωγείο του Ναυπλίου. Η δημοτική Βιβλιοθήκη του Ναυπλίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς έγινε εστία του πολιτισμικού και πολιτιστικού κέντρου της πόλης. Σύμφωνα με το «Αργολικές ειδήσεις», μέσα από δωρεές και προσφορές συγκεντρώθηκαν 3.500 τόμοι βιβλίων, οι οποίοι διατέθηκαν ταξινομημένοι στη διάθεση των πολιτών του Ναυπλίου.

    Σήμερα, η βιβλιοθήκη διατηρεί μέσω δωρεών ή αγορών μία σπουδαία συλλογή από 70.000 τίτλους. Επιπλέον, στη Βιβλιοθήκη διατηρείται αρχείο νέων τοπικών εφημερίδων, καθώς και κάποιων παλιών. Ο αναγνώστες μπορεί να βρει στη βιβλιοθήκη σύγχρονες εκδόσεις περιοδικών, σχολικά βοηθήματα και περισσότερους από επτακόσιους τίτλους βιβλίων που αφορούν στην τοπική θεματολογία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βιβλιοθήκη παρουσιάζουν οι ειδικές συλλογές, κυρίως προερχόμενες από δωρεές, όπως αυτή της οικογένειας του Άγγ. Τερζάκη, που έχει δωρίσει μέρος της βιβλιοθήκης του λογοτέχνη.

    Δείτε παρακάτω τα πλάνα από τα κομμάτια του κτηρίου που κατέρρευσαν:



    ΣΧΟΛΙΑ