• Κοινωνία

    Σε συναγερμό οι ΗΠΑ: Ύποπτα πακέτα στάλθηκαν σε Ομπάμα, Κλίντον, CNN και πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος

    • NewsRoom
    κλιντον-ομπαμα


    Εντολή εκκένωσης των γραφείων του CNN στη Νέα Υόρκη έδωσε η αστυνομία, έπειτα από την εύρεση ύποπτου αντικειμένου στο Time Warner Center. Προηγουμένως, έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε πακέτα που προορίζονταν για τα ζεύγη Κλίντον και Ομπάμα. Αν και αρχικά αναφέρθηκε ότι και ο Λευκός Οίκος έγινε στόχος, τελικά διαψεύστηκε.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα δέματα αυτά απευθύνονταν σε «πρόσωπα που προστατεύονται» από την υπηρεσία. Το ένα είχε σταλεί στην κατοικία της Κλίντον στην κομητεία Γουεσττσέστερ της Νέας Υόρκης και εντοπίστηκε την Τρίτη ενώ το δεύτερο, με παραλήπτη τον Ομπάμα και βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

    Το ύποπτο δέμα που εστάλη στην οικία των Κλίντον στην Chappaqua του Γουέτσεστερ της Νέας Υόρκης και που πιθανότατα περιέχει εκρηκτικό μηχανισμό, βρέθηκε από υπάλληλο, ο οποίος ελέγχει την αλληλογραφία του πρώην προεδρικού ζεύγους. Αντιστοίχως, και το ύποπτο πακέτο με παραλήπτη τον Μπαράκ Ομπάμα παρελήφθη από το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών για διερεύνηση.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε στα γραφεία του CNN εντοπίστηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη. Μάλιστα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης  Μπιλ ντε Μπλάζιο κατήγγειλε ότι υπήρξε “πρόθεση” κάποιων να “τρομοκρατήσουν” την πόλη.  Εξάλλου, ένας ύποπτος μηχανισμός, πιθανότατα βόμβα, στάλθηκε και στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Ο Κουόμο είπε ότι “δεν θα εκπλαγεί” αν εντοπιστούν και άλλα τέτοια ύποπτα δέματα.

    Ύποπτα δέματα εντοπίστηκε και στο γραφείο μιας γερουσιαστού των Δημοκρατικών, της Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, οδηγώντας στην εκκένωση του. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Χάρις, τα δέματα αυτά δεν είχαν ως παραλήπτη τη Χάρις ή κάποιο άλλο πρόσωπο στο γραφείο της. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία της εφημερίδας San Diego Union-Tribune. Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι εντοπίστηκε και ένα ύποπτο δέμα που είχε σταλεί στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ.  Την ίδια ώρα εκκενώθηκε και το γραφείο της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα, όπου εντοπίστηκε ένα ακόμα ύποπτο δέμα. Η Γουάσερμαν-Σουλτς είναι η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Νωρίτερα, το FBI σε ανακοίνωσή του στο Twitter ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη ύποπτου πακέτου κοντά στο σπίτι του πρώην προεδρικού ζεύγους και οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν την υπόθεση, τονίζοντας ότι ενόσω η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούν να κάνουν περαιτέρω σχόλια.

    Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η συσκευή που βρέθηκε κοντά στο σπίτι του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του, στα προάστια της Νέας Υόρκης, είναι παρόμοια με εκείνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα γραμματοκιβώτιο έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος στις αρχές της εβδομάδας.

    Πριν από δύο ημέρες είχε εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του Τζορτζ Σόρος από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου, αφού δέχτηκαν μία κλήση εργαζομένου του για ένα «ύποπτο πακέτο».

    «Ένας εργαζόμενος στην οικία άνοιξε το πακέτο, και είδε μέσα κάτι που έμοιαζε με εκρηκτική συσκευή. Το άτομο αυτό μετέφερε το πακέτο σε δασώδη έκταση που βρίσκεται κοντά», ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

    Όπως επισημαίνεται, ο Τζορτζ Σόρος δεν βρισκόταν στην οικία του εκείνη την ώρα.

    Πυροτεχνουργοί που έσπευσαν στο σημείο προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη της συσκευής για προληπτικούς λόγους.

    Στο πλευρό των πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος οι Ρεπουμπλικανοί

    Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Γερουσία κατήγγειλε σήμερα τις «ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας» μετά την αποστολή ύποπτων δεμάτων στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    «Στέκομαι στο πλευρό όλων των Αμερικανών για να καταδικάσω τις απόπειρες επιθέσεων εσωτερικής τρομοκρατίας που σημειώθηκαν σήμερα» έγραψε ο Μιτς Μακόνελ σε ένα δελτίο τύπου, όπου ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που «προστατεύουν τους ηγέτες μας και τα δημόσια πρόσωπα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες».

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων καταδίκασε επίσης την αποστολή αυτών των δεμάτων, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

    «Δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα να τρομοκρατήσουν δημόσια πρόσωπα» έγραψε στο Twitter.



    ΣΧΟΛΙΑ